Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Gezmenlijke dakgoot
Naam: visscher (datum: 02-07-2016 14:37)

Ik bewoon een huis dat 90 jaar geleden ?ingebalkt? is in de voormalige buitenmuur van het toentertijd vrijstaande huis van de buren.
Door deze constructie hangt de dakgoot van de buren geheel boven de vloer van onze bovenverdieping. Onze dakgoot loopt daar naast en, natuurlijk, ook boven onze bovenverdieping.
Door de grote hoeveelheden water die er regelmatig vallen overstroomt hun dakgoot en dat water stroomt vervolgens in onze dakgoot, waardoor ook onze dakgoot overstroomt en het water onze bovenverdieping binnenloopt en veel schade veroorzaakt.
De enige goede en definitieve oplossing om overstromingen te voorkomen is , naar mijn mening, die van de loodgieter en de aannemer, beide goten verwijderen en ??n gezamenlijke goot maken.
De buren hebben bij overstroming nooit last, immers al het water komt bij ons binnen, maar willen de effectieve oplossing niet toestaan met als argument: ?wij willen een eigen goot?.
Is er een manier om af te dwingen dat er een gezamenlijke dakgoot gemaakt kan worden?
Met vriendelijke groet.


Bijlage: situaitie.jpg Reageer
Re: Gezmenlijke dakgoot
Naam:
karel (datum: 03-07-2016 19:22)

Ieder is verantwoordelijk voor de afvoer zijn eigen hemelwater. Als het water van de buren bij u in de goot verdwijnt. Is dat NIET toegestaan. Uw buren vinden het zo wel prima natuurlijk zij hebben geen last. U wel van hun hemelwater.
Re: Gezmenlijke dakgoot
Naam:
Tim (datum: 03-07-2016 22:38)

Zie art. 5.52 van het Burgerlijk wetboek, mag dus niet.

Vraag in deze is of sprake is van verjaring, of dat er in het verleden afspraken zijn gemaakt.
Als overleg niet lukt, schakel dan rechtsbijstand in.
Re: Gezmenlijke dakgoot
Naam:
Leon (datum: 04-07-2016 09:27)

Bijzondere situatie. Voor een 'standaard' dakgoot is het gebruikelijk dat deze aan de voorkant overloopt in geval van extreme regenval en/of verstopping. In dat opzicht is de goot van de buren van oorsprong dus niet fout. Doordat er een woning tegenaan is gezet (en de erfgrens gewijzigd?) ontstaat er echter een vreemde situatie. Ik vind daarbij de aansluiting van jouw goot op die van de buren ook wat merkwaardig, blijkbaar is deze dus niet dicht. Ik betwijfel of je dit helemaal volgens de letter der wet op moet willen lossen, in dat geval had de buurman namelijk z'n goot moeten verwijderen en blijkbaar is het toen geaccepteerd om deze te laten zitten. Of zoiets dan verjaard bijvoorbeeld durf ik overigens niet te zeggen, maar waarschijnlijk staat er wel zoiets in je koopcontract dat je dergelijke bestaande constructies accepteert zoals ze ten tijden van de verkoop aanwezig waren. Technisch/praktisch gezien is een gezamenlijke goot inderdaad de beste oplossing, dat zie je wel vaker bij geschakelde woningen. Een alternatieve (goedkopere?) oplossing is wellicht om ter plaatse van de voor- en achtergevel een noodoverloop te maken in de goot zodat het laagste punt op een andere plek komt en de ene goot niet in de andere loost.
Re: Gezmenlijke dakgoot
Naam:
pino (datum: 04-07-2016 13:21)

Is het geen kwestie van een verstopping?
ik ga er vanuit dat het niet al 90 jaar zo lekt.
Re: Gezmenlijke dakgoot
Naam:
Thom (datum: 12-07-2016 13:32)

Afdwingen is het laatste wat je moet willen, doch het is wel mogelijk. Voor mijn werk al twee keer in dit soort situaties bij de rechtbank geweest en de zaak gewonnen. Immers de buurman mag geen schade aan uw eigendom aanbrengen. Anders is het als zijn goot geheel op eigen grond hangt. Desondanks mag u de goot aanpassen doch wel voor uw eigen rekening, want het moet voor u ook een schade vrij oplossing zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl