Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam: Marcel (datum: 21-12-2015 19:17)

Wanneer veranderd de bestaande situatie in nieuwbouw ?

Als het gebouw wordt afgebroken tot de fundering en opnieuw wordt her/verbouwd ?

Als het gebouw wordt afgebroken tot de fundering en fundering wordt verbeterd en gebouw wordt her/verbouwd ?

Als het gebouw wordt deels afgebroken tot de fundering en wordt herverbouwd ?

Reden : het bestaande gebouw is groter dan volgens de huidige regelgevend is toegestaan.

Wanneer (vanaf welk niveau ) mag deze niet meer in zijn huidige afmetingen worden ver/herbouwen ? Moet je dan een deel van het gebouw laten staan en hoeveel.

Reageer
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 22-12-2015 09:38)

Over welke regelgeving heb je het?
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 22-12-2015 09:41)

Al je voorbeelden houden in dat er iets wordt gesloopt tot op de fundering. Om er aanspraak op te maken dat je niet sloopt zal er toch altijd iets van een 'gebouw' moeten blijven staan, dus iets met een dak en omsloten door wanden (minimaal twee).
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
Marcel (datum: 22-12-2015 10:04)

Voor de schuur is in verleden (1995) een bouwvergunning afgegeven. De afmetingen zijn groter dan volgens de huidige regelgevend is toegestaan.

De schuur willen we ver/herbouwen.
Wanneer is er nog sprake van verbouw en wanneer is er sprake van nieuwbouw. We willen de huidige maten kunnen handhave.

Als het onder nieuwbouw wordt gekwalificeerd moet de schuur kleiner worden en dat willen we niet.

Is het voldoen om alleen de fundering te (deels) te hergebruiken ?
Of moet je bijvoorbeeld minimaal 2 muren laten staan.
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 22-12-2015 12:35)

Zo'n vergunning is alleen voor het bouwen van een gebouw, als dat klaar is expireert de werking ervan en is het alleen nog een archiefstuk. Je kunt die oude vergunning dus nooit hergebruiken, je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Je zult je er denk ik toch bij moeten neerleggen dat wanneer je iets nieuws wilt bouwen, je je ook aan de eisen van deze tijd moet neerleggen.

Je kunt aan dat gebouw vast nog wel wat zaken opknappen of verbouwen, maar de hele constructie slopen en terugbouwen zonder vergunning kun je vergeten als je in het legale circuit wilt blijven.
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 22-12-2015 12:38)

Je zou bij de gemeente kunnen vragen of ze een ontheffing van het bestemmingsplan willen geven, als je de schuur op de huidige afmetingen zou aanvragen.
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
pino (datum: 22-12-2015 13:17)

Die schuur is dus pas 20 jaar oud.
Normaal gesproken zou je mogen verwachten dat het bouwwerk dan nog in een goede staat is.
Is het ding werkelijk zo slecht dat je op sloop nieuwbouw moet terugvallen.

Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
Marcel (datum: 22-12-2015 17:44)

Aan een bestaand bouwwerk kunnen rechten worden ontleend.
De regelgevend i s alleen naar m.i. niet eenduidig.
Zie deze link : http://vrom.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_nvt/6/6.2

Kan een terzake deskundige een reactie geven ?
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
Frits (datum: 22-12-2015 18:31)

Wat betreft de hoofdstukken 2 tot en met 6 van dit besluit zijn op grond van artikel 1.12 op het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk de voorschriften van een te bouwen bouwwerk van toepassing tenzij in de desbetreffende afdeling voor een voorschrift anders is aangegeven. In dit besluit is bij verbouw het nieuwbouwniveau dus de hoofdregel. Op grond daarvan dienen verbouwingrepen in beginsel ten minste aan het kwaliteitsniveau van nieuwbouw te voldoen. Dat is anders wanneer in een voorschrift van een afdeling is aangegeven dat een verbouwingreep ten minste aan het aldaar genoemde specifieke niveau moet voldoen. Dat niveau kan een expliciet in het voorschrift aangegeven verbouwniveau zijn of het zogenoemde ?rechtens verkregen niveau?. Zie bijvoorbeeld de artikelen 2.5 en 2.12 waarin ten aanzien van enkele aspecten van de sterkte van de bouwconstructie een expliciet verbouwniveau is voorgeschreven en de artikelen 3.44 en 3.76 waarin bij verbouw ten aanzien van de spuivoorziening respectievelijk daglicht het rechtens verkregen niveau is voorgeschreven. Wanneer in een paragraaf van de hoofdstukken 2 tot en met 6 geen specifiek bij verbouw te hanteren kwaliteitsniveau is voorgeschreven, geldt dus de hoofdregel van artikel 1.12. In dit besluit wordt onderscheid gemaakt tussen gehele en gedeeltelijke verbouw. In de voorschriften voor verbouw wordt aangegeven of het voorschrift geldt voor geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen en het vergoten of dat het uitsluitend geldt voor het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen en het vergroten. Het kan derhalve voorkomen dat er voor het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen en het vergroten wel een specifiek verbouwvoorschrift in dit besluit is opgenomen, maar dat voor geheel vernieuwen toch de hoofdregel geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de voorschriften over sterkte bij brand, verdere beperking van uitbreiding van brand en verspreiding van rook en vluchtroutes.
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 23-12-2015 10:58)

Vandaar mijn vraag vanuit welke regelgeving je dit bekijkt. De definities die in het Bouwbesluit worden gehanteerd zijn niet dezelfde als die welke in het ruimtelijke recht worden gehanteerd. En ik denk te horen dat je een bestemmingsplanprobleem hebt hier.

Dan zal het dus gaan afhangen van de definitie van 'gebouw' en 'bouwwerk'. Wanneer je op enig moment geen 'gebouw' meer hebt staan, dan vervalt je recht erop.

Is trouwens niet heel ongebruikelijk hoor, dat soort uitsterfconstructies in bestemmingsplannen. Wanneer je daar iets tegen had willen doen had je bezwaar moeten maken bij de vaststelling ervan.
Re: definities algehele sloop, verbouw en nieuwbouw
Naam:
Frans (datum: 27-12-2015 23:55)

Beste Frits, uw reactie dd 22-12-2015,
zou u (of ander)een inzichtelijk oordeel kunnen geven t.a.v. de vraagstelling van A. de Lange ? Rookgasafvoer door bedruimtes..art.1.12.lid 3, boek 6 Bouwbesluit 2012, ''verslechtering''van een bestaande situatie (voorheen veilige schoorsteenmantel)mag tot maximaal bovengrens RVN = nieuwbouw, dus Bouwbesluit 2012
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl