Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Geluidwering lichtbeton
Naam: Paul Koppen, van Koppen Bouw BV (datum: 30-10-2015 16:12)

Kunt u mij vertellen wat de decibelverlaging (Rw in decibel) is voor lichtbeton? En welke soortelijke massa heeft u aangehouden (1750kg/m3)?
Reageer
Re: Geluidwering lichtbeton
Naam:
Patrick (datum: 30-10-2015 17:53)

te weinig gegevens om daar een antwoord op te geven. Dikte van de constructie is van belang, en de vorm ook trouwens en de randdetails. Het materiaal lichtbeton is maar een schakel in het geheel.
Rekenen aan geluid(wering) is geen sinecure en behoorlijk specialistisch werk.
Re: Geluidwering lichtbeton
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 30-10-2015 22:23)

Voor monoliet constructies is dat niet zo heel complex, dat wordt vooral bepaald door de massa. Bij een massa van zo'n 500 kg/m2 kun je grofweg uitgaan van Rw = 52 dB. Een verdubbeling (of halvering) van de massa scheelt ca. 5 dB.
Re: Geluidwering lichtbeton
Naam:
Paul Koppen , van Koppen Bouw BV (datum: 02-11-2015 10:17)

Er staat nu een kalkzandsteenwand (zonder openingen en doorvoeren) van 214mm dik getekend. Deze heeft een Rw=54 dB volgens Calduran.

Welke wanddikte moet ik aanhouden, om dezelfde Rw-waarde te halen, als ik deze wand in lichtbeton zou uitvoeren? En welk soortelijk gewicht is er dan aangehouden voor de lichtbeton?
Re: Geluidwering lichtbeton
Naam:
Joost (datum: 02-11-2015 17:34)

Kijk eens in de NPR5070. Hierin zijn de geluideisen uit het bouwbesluit vertaald naar praktische oplossingen in de praktijk. Hierin wordt e.e.a. in massa's aangegeven. Want daar kan het bij geluidwering over gaan; voldoende massa.

Overigens zou ik willen adviseren de nieuwe constructie met een bouwfysicus te bespreken..zodat er geen kapitale beoordelingsfout wordt gemaakt.
Re: Geluidwering lichtbeton
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 02-11-2015 21:14)

Die 54 dB van Calduran is wel heel positief, een soort WC-eend gedachte. Zoals gezegd, het is de massa die het resultaat bepaalt bij monoliet contructies. Als je in die lichtbeton dan een identieke massa maakt als met die kalkzandsteen zal het resultaat ook hetzelfde zijn.
Knelpuntje is nog wel dat kalkzandsteen leverbaar is met verschillende soortelijke massa, je zult dus moeten achterhalen welke variant bedoeld is geweest.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl