Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: functiewijziging en verbouw
Naam: Bas (datum: 31-08-2015 12:10)

Infoblad verbouw en functiewijziging en dit forum doorgelezen. Ik mis nog een ding: Wat te doen als je bij een functiewijziging waarbij tevens een onderdeel wijzigt.

Als je geen wijzigingen beoogt bij een functiewijziging controleer je het gebouw op eisen bestaande bouw voor de nieuwe gebruiksfunctie, maar als je tevens iets wijzigt moet je dan het verbouwartikel voor de nieuwe gebruiksfunctie aanhouden (meestal rechtens verkregen niveau) of aanhouden bestaande bouw voor de nieuwe gebruiksfunctie?

Beetje tricky want je mag het gebouw niet verslechteren t.o.v. de actueel kwaliteitsniveau, maar als de gebruiksfunctie verandert zou je kunnen zeggen dat verslechtering wel is toegestaan omdat de vorige gebruiksfunctie (actueel kwaliteitsniveau) er niet meer toe doet, die gebruiksfunctie is immers helemaal vervallen. Bodemniveau is bestaande bouw voor de nieuwe gebruiksfunctie.
Reageer
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
pino (datum: 01-09-2015 07:56)

Voor verbouw moet je verbouw aanhouden.

- je controleert op bestaand aan de hand van het gewijzigde gebruik.
alles wat niet voldoet moet je aanpassen op verbouw niveau.
Alles wat wel voldoet maar je toch gaat wijzigen moet ook naar verbouw niveau.

Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 01-09-2015 08:50)

klopt, en je moet het per onderdeel beoordelen wat je verbouwt. Het kan dus bijvoorbeeld zo zijn dat je een brandscheiding van 20 minuten hebt, waarin je opeens een stuk van 30 minuten moet gaan maken. Of dat je een stuk van een muur moet gaan isoleren terwijl de rest van de wand ongewijzigd blijft.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 01-09-2015 09:36)

Dus voor verbouw moet je verbouw aanhouden ongeacht of het tevens om een functiewijziging gaat? Ok.

J Bolte dat je op onderdeelniveau kijkt heb ik vaker gehoord. Als je aan een duidelijk zelfstandig onderdeel sleutelt (raam, trap, balustrade) is het vrij gemakkelijk toetsen. Maar wat als je op deelniveau bezig bent?

Bv. een doorbraak in een wand. Als je dan in onderdelen blijft denken, is het dan niet zo dat je tevens beide gehele ruimten aan weerszijden van de doorbraak (bv. een verkeersruimte en verblijfsruimte) als onderdelen moet zien? Dus niet alleen focussen op het hapje uit de muur (dagmaat en vrije hoogte doorloop, constructie eis en brand) maar gelijk even de hele ruimten aan verbouw toetst?

Als ik jou begrijp kijk je alleen naar het stukje wat verandert en laat je onaangeraakte delen compleet buiten beschouwing, ook al hebben ze indirect samenhang (zelfde ruimte, zelfde gebruiksfunctie).

Dus een onderdeel in de zin van RVN is altijd een fysiek te wijzigen/vergroten/moderniseren gebouwonderdeel of installatie, en nooit een ruimte of brandcompartiment? Tenzij geheel toegevoegd (aanbouw)?
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 01-09-2015 13:41)

Zover gaat het niet. Dat heeft ermee te maken dat je het nog wel steeds moet hebben over 'bouwen' in de zin van de Woningwet voordat je aan de regels uit het bouwbesluit kunt toetsen. En dat bouwen moet een fysieke verandering inhouden van een bouwconstructie. Als je art. 4 van de Woningwet erbij pakt kun je ook zien dat de eisen ook alleen van toepassing zijn op dat stukje 'bouwen'.

Status- en functieveranderingen vallen niet onder 'bouwen'. Daarom mag je die ook toetsen aan het niveau bestaande bouw voor de nieuwe functie. Wanneer je dat niet kunt halen, wordt je waarschijnlijk gedwongen om te 'bouwen', en gaan voor dat gedeelte de nieuwbouweisen gelden (die dan weer worden afgezwakt in veel gevallen door de verbouwparagraaf in de nieuwbouweisen.)
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 01-09-2015 13:45)

Voor wijzigingen aan brandcompartimenten is het een beetje een geval apart, omdat je bij het laten vervallen van statussen van bepaalde wanden niet over fysiek bouwen hebt. De opmaak van de artikelen in het Bor voor vergunningsvrij bouwen doen echter vermoeden dat de wetgever elke 'verandering' aan een brandcompartiment als vergunningplichtig zou willen zien.

In die twijfelgevallen zou ik het zekere voor het onzekere nemen, en een omgevingsvergunning aanvragen waarin je dan uitgaat van de eisen voor bestaande bouw. Beetje krom, maar dan zijn ieders belangen gedekt en kom je later niet in de problemen.

Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Leon (datum: 01-09-2015 15:22)

Het kan nooit kwaad om in dat soort gevallen 'iets te veel' op te schrijven of toe te lichten. Op die manier weet je zeker dat het afgehandeld en vastgelegd is, niet alleen voor de gemeente maar ook voor je opdrachtgever en iedereen die er mee te maken krijgt.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 01-09-2015 22:57)

Ja bij het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk wijzigt een BC in feite altijd indirect, daarbij geldt een ondergrens van 30 min WBDBO. De wetgever zal bedoeld hebben het concreet wijzigen van het BC oftewel verleggen van de contouren ervan of iets ander dat afbreuk doet aan het BC, bv. vergroten. In de praktijk zit je echter al heel gauw aan 30 minuten zonder voorzieningen te treffen.

Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 01-09-2015 23:47)

Waar ik me nog niet helemaal in kan vinden is de spelregels bij RVN als je bijbouwt of iets toevoegt.

Er wordt altijd gezegd dat je nieuwe onderdelen aan bestaande bouw moet toetsen, omdat dit toe te voegen onderdelen zijn waarvan geen actueel kwaliteitsniveau aanwezig is. Zelfs al komen soortgelijke onderdelen al elders voor in bestaande bouw hoef je niet verder te kijken dan het toe te voegen onderdeel an sich.

(vaste ondergrenzen daargelaten zoals hoogten, verdunningsfactor, WBDBO, isolatiewaarden en systeemrendementen evenals rookmelders bij een toe te voegen woonfunctie)

Dan vraag ik me af wat als dit een woning is die vrij recent of enkele jaren geleden is opgeleverd en dus volgens nieuwbouw 2012 is gebouwd. Ineens terugvallen op bestaande bouw?

Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 02-09-2015 08:31)

Nee hoor, als er een RVN is vast te stellen moet je dat gebruiken. Het uitgangspunt is altijd dat de situatie niet slechter mag worden dan ze is.

Bij transformaties kun je er echter tegenaan lopen dat de eisen tussen bepaalde functies zo uiteenlopen dat je voor sommige onderdelen nog niet kunt spreken over een RVN. In dat geval is bestaande bouw automatisch het uitgangspunt, juist omdat 'er nog niets is'.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 02-09-2015 08:35)

Als je zegt dat 'aan te bouwen onderdelen aan bestaande bouw worden getoetst' sla je als gezegd ook een paar belangrijke stappen over. Aan te bouwen onderdelen worden namelijk getoetst aan de nieuwbouw-eis. Meestal staat er tussen die nieuwbouweisen een verbouwartikel wat teruggrijpt op het RVN van het gebouw waaraan je bouwt. Maar dit is nog steeds een nieuwbouw-eis. Het probleem ontstaat bij het vaststellen van dat RVN. Als dat om de een of andere reden niet goed lukt, zijn de regels voor bestaande bouw de invulling van je RVN.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 02-09-2015 10:50)

Nou onlangs heb ik een zulk antwoord gekregen van helpdesk bouwregelgeving.

Stel je bouwt uit en voegt een trap toe als bedoeld in afd. 2.5. Bestaande trappen zijn verschillend, laten we zeggen flauwer dan de bestaande normen. Nieuwe trap in je aanbouw mag je nu steiler maken omdat bestaande bouw van toepassing is, waarbij je niet hoeft te kijken naar reeds aanwezige trappen. Het toe te voegen gebouwonderdeel is fysiek nog niet aanwezig (ook al komt het reeds in meerdere verschijningsvormen voor in de bestaande situatie).

Heb erover terug gemaild naar de helpdesk waar dit op gebaseerd is. Schept wel verwarring dit.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Leon (datum: 02-09-2015 11:46)

@Bas
Vreemde redenatie inderdaad. Er zitten dus wel bestaande trappen in het pand maar deze hoef je niet te beschouwen als zijnde RVN? Raar. Vraag me af wat daar de redenatie van is...
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 02-09-2015 12:13)

Is zo medegedeeld ja. Heb nog geen antwoord terug.

Zou ook betekenen dat als je iets los houdt je altijd bestaande bouw hebt.

Stel er komt in een bouwwerk een nieuwe losse gang (verkeersruimte) zou je hoogte bestaande bouw mogen hanteren.
Stel die nieuwe gang komt in open contact met een bestaande gang dan zou je RVN moeten hanteren omdat het uitbreiding van bestaande gang gezien wordt als uitbreiding.

Je krijgt dan vreemde contrasten, daar probeer ik duidelijkheid over te krijgen.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 02-09-2015 13:18)

Nee hoor, als je iets los houdt heb je het niet meer over verbouw maar over nieuwbouw. Dus gewoon aan de nieuwbouw-eis voldoen.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 02-09-2015 13:27)

@jbolte

Zo doe ik het ook steeds (losse toevoegingen toevoegingen = nieuwbouw resp. RVN).

Tot ik van de wijs ben gebracht door beweringen van bouwkundigen en de helpdesk heb gemaild. Denk stellig dat men zich vergist en jij gelijk hebt.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 02-09-2015 17:18)

Het is vaak wel een leuke vraag om te zien 'hoe iets bij elkaar hoort'. En of je van sommige zaken het RVN ?berhaupt wel goed vast kunt stellen. Het praktijkboek Bouwbesluit geeft op zich wel aan dat het niet elke keer een gigantische speurtocht in de archieven hoeft te worden, en je ook gerust een praktische keuze mag maken op basis van het gebouw zelf. Een stukje logica toepassen, zeg maar.

Nu de bevoegdheid voor het oordeel weg is bij de gemeente, en eerder bij de burger ligt, zal een helpdesk over overheid de regels ook wel vaak ten gunste van de burger uitleggen wanneer er niet direct sprake is van gevaarlijke situaties.
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 08-09-2015 08:58)

Inmiddels terugkoppeling van de helpdesk ontvangen. Het moet zo:

Als er iets wordt toegevoegd en het verbouwartikel zegt RVN dan mag artikel bestaande bouw worden aangehouden. Indien er geen artikel bestaande bouw aanwezig is dient minimaal de kwaliteit voorafgaande aan de verbouwing te worden aangehouden.

Kortom RVN bij toevoegingen (ook onderdelen van aanbouwen) betekent dat je pas naar de actuele kwaliteit kijkt als er geen bestaande bouw artikel is. Dit kan er m.i. dus op neerkomen dat je in bepaalde gevallen onderdelen mag toevoegen die kwalitatief minder kunnen zijn dan reeds voorkomen (bv. steilheid trap of capaciteit luchtverversing toe te voegen ruimte).

Stel er wordt bij een recent opgeleverde bungalow om een of andere reden een trap toegevoegd in de vluchtroute dan mag dit blijkbaar een bestaande bouw trap zijn ;)
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Antoine (datum: 16-09-2015 13:48)

Quote infoblad verbouw:
"Als in een verbouwvoorschrift het rechtens verkregen niveau als
verbouwniveau is voorgeschreven, en het gaat om een aan een
bestaand bouwwerk toe te voegen nieuw onderdeel, is er geen
actueel kwaliteitsniveau waaraan kan worden voldaan en gelden dus
de voorschriften voor bestaande bouw."

Wat als het nieuw toe te voegen onderdeel een nieuwe installatie is?
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 16-09-2015 14:43)

Art. 1.12 lid 3:
Op het geheel vernieuwen van een installatie zijn wat betreft hoofdstuk 6 de voorschriften van een te bouwen bouwwerk van toepassing.

dus nieuwbouw!
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
J. Bolte (datum: 16-09-2015 20:40)

Ligt er ook maar net aan of de installatie een voortzetting is van iets wat al in het bestaande gebouw aanwezig is, of dat het een opzichzelfstaand ding is. Bij GEHEEL vernieuwen (of geheel aanbrengen) is het inderdaad nieuwbouweis, maar bij gedeeltelijk vernieuwen of uitbreiden niet.

Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 16-09-2015 22:49)

Klopt, dat is het lid ervoor.

Op gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een installatie is RVN van toepassing met ondergrens bestaande bouw of een specifiek vermelde ondergrens (dit is het geval bij systeemrendementen). Voorschriften voor bestaande bouw zijn hier vrijwel hetzelfde als nieuwbouw. Als de afdeling uit H6 bij bestaande bouw geldt heb je de ondergrens voor zover het actuele kwaliteitsniveau daar onder lag. Voor de rest geldt minimaal het actuele kwaliteitsniveau en hoeft niet beter dan nieuwbouw (mag wel).
Re: functiewijziging en verbouw
Naam:
Bas (datum: 16-09-2015 22:56)

Aan de hand van opmerkelijke antwoorden van helpdesk bouwregelgeving en uitspraken van andere deskundigen heb ik een beslissingsboom opgesteld, dit zal ergens volgende week online worden geslingerd (linkedin e.d.)

Maar met logisch verstand kom je vrij ver en met aanhouden nieuwbouw zit je altijd goed.

Wat ik nog even aan het natrekken ben is wat minimaal aan te houden bij RVN als er een nieuw op zichzelf staand gebouwonderdeel wordt toegevoegd wat nog niet aanwezig is en er ook geen artikel bestaande bouw van bestaat. Kortom geen bodemniveau. Onderbouwde meningen welkom!

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl