Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Rookmelder.
Naam: Jan, van Nvt (datum: 15-05-2015 20:34)

Gemeente heeft vergunning verleend voor maken doorgang in dragende muur zodat keuken in directe verbinding komt met woonkamer (open keuken). Gemeente stelt nu als voorwaarde dat in de verkeersruimte een rookmelder moet worden geplaatst aangesloten op het lichtnet. Is die voorwaarde terecht op grond van BB? Er is hier sprake van bestaande bouw.
Reageer
Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 15-05-2015 20:44)

Dat kan correct zijn. Niet moeilijk doen. Gewoon even aan laten leggen nabij een lichtpunt. Het is een veiligheidsvoorziening en het gaat om je eigen veiligheid!!!!!

Re: Rookmelder.
Naam:
Bas , van bouwplexx (datum: 16-05-2015 10:19)

Als je verbouwing met zich meebrengt dat er een nieuwe ruimte ontstaat die deel uitmaakt van de vluchtroute terwijl de bestaande vluchtroute van de woning al van rookmelders voorzien was moet die ruimte consequent voorzien worden van een rookmelder van tenminste de zelfde kwaliteit als de bestaande.

In andere gevallen hoef je geen rookmelder te plaatsen. De gemeente mag dan geen nadere voorschriften stellen aan de aanwezigheid, de kwaliteit en de projectie van rookmelders.
Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2015 11:52)

Daar ben ik het niet mee eens. De indeling van de woning kan zodanig worden aangepast dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, doordat niet meer aan de eisen wordt voldaan die destijds golden. De brandmelder(s) zijn opgenomen ter vervanging van andere brandpreventieve maatregelen.
Re: Rookmelder.
Naam:
Bas , van bouwplexx (datum: 16-05-2015 13:23)

Hallo Jeroen, die laatste woorden heb ik een tijdje geleden zelfs vrij letterlijk van Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig Gebruik doorgekregen bij navraag omdat ik zelf ook twijfels had.

Ik zal het totale citaat later eens opzoeken.

Een rookmelder ter compensatie van bepaalde zaken is volgens mij niet van toepassing (bij woningen). Kun je misschien een voorbeeld noemen?
Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2015 17:33)

Er is bijvoorbeeld geen brandwerende deur meer tussen woonkamer en hal of de vluchtweg wordt te lang door een uitbreiding.

Re: Rookmelder.
Naam:
Bas , van bouwplexx (datum: 16-05-2015 18:07)

Bij nieuwbouw (een te bouwen woonfunctie) moeten de in artikel 6.21 bedoelde rookmelders voldoen aan en zijn geplaatst volgens de primaire inrichtingseisen als bedoeld in NEN 2555. Bij verbouw geldt uitsluitend dat bestaande rookmelders behouden moeten blijven of vervangen moeten worden door nieuwe rookmelders van ten minste de zelfde kwaliteit. Bij bestaande bouw geldt het moeten aanbrengen van rookmelders uitsluitend bij een functiewijziging naar een woonfunctie. In alle andere gevallen zijn voor bestaande woningbouw geen rookmelders vereist. De wijziging van de ene woonfunctie (woning) naar de andere woonfunctie, al dan niet van grotere of kleinere omvang is geen functiewijziging als bedoeld in het eerste lid van artikel 6.21. Ook een functiewijziging van bijvoorbeeld een als overige gebruiksfunctie aangemerkte garage naar onderdeel van een reeds bestaande woonfunctie (woning) leidt niet tot een functiewijziging als beoogd in artikel 6.21, eerste lid. Verder merken we op dat de Woningwet, noch het Bouwbesluit 2012, de gemeente de mogelijkheid biedt om nadere voorschriften te stellen aan de aanwezigheid, de kwaliteit en de projectie van rookmelders.

Met vriendelijke groet, Helpdesk Bouwregelgeving en brandveilig gebruik

Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2015 19:24)

Op het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk is artikel 2.27 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in die artikelen aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau.

Als dat rechtens verkregen branbveiligheidsniveau niet meer aanwezig is dan zal dat moeten "gecorrigeerd". Dat kan met toepassing van rookmelders.
Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2015 21:03)

Sorry. Verkeerde tekst ingekopieerd.

Op het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk zijn wat betreft de hoofdstukken 2 tot en met 5 de voorschriften van een te bouwen bouwwerk van toepassing tenzij in de desbetreffende afdeling voor een voorschrift anders is aangegeven.



Re: Rookmelder.
Naam:
Patrick (datum: 17-05-2015 00:25)

waarom zou je het niet willen?
Re: Rookmelder.
Naam:
Jeroen (datum: 17-05-2015 09:34)

Inderdaad. Gewoon doen. Je eigen veiligheid gaat boven alles.
Re: Rookmelder.
Naam:
Bas , van bouwplexx (datum: 17-05-2015 15:49)

Rechtens verkregen niveau voor installaties (hoofdstuk 6, waaronder ook rookmelders) wordt aangestuurd in artikel 1.12 lid 2.

Rookmelders leveren uiteraard, ook indien deze niet zijn voorgeschreven, bijdrage aan de brandveiligheid. Dat snapt de vraagsteller ongetwijfeld, maar is zijn vraag niet.
Re: Rookmelder.
Naam:
Patrick (datum: 17-05-2015 15:56)

De laatste stelling betwijfel ik.
Re: Rookmelder.
Naam:
Bas , van bouwplexx (datum: 17-05-2015 17:44)

Rookmelders zijn ontzettend nuttig. Combinaties van rook-hittemelders zie ik nog liever, aangevuld met melders in slaapkamers.

Interessant is het toch te melden dat sommige gemeenten weleens meer vragen dan ze mogen (en dan niet bedoeld als gelijkwaardigheid).
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl