Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Planschade door bouw crematorium
Naam: Miel (datum: 14-01-2015 14:30)

Twee jaar geleden hebben wij onze nieuwbouwwoning betrokken in een week welke nog in aanbouw is.

Volgens het Stedenbouwkundig plan/bestemmingsplan bij de koop zouden er nog veel woningen gebouwd gaan worden rondom ons heen. Echter ligt er nu een aanvraag bij de gemeente om een crematorium te bouwen.

Deze komt op een plek waar woningen gepland staan. Hieromheen staan al een deel van de geplande woningen, echter moet er ook nog een groot deel gebouwd worden.

Dit betekent dus:

* Een crematorium om 400 meter afstand op een kavel met bestemming "wonen"
* Een stuk wijk wat hierdoor niet afgebouwd zal worden (mede omdat hetgeen rondom het crematorium vast moeilijk of niet verkocht gaat worden)
* Wonen op een manier waarop wij dit we in 2011 de woning kochten totaal niet voor ogen hebben gehad.

Wat is jullie visie hierop omtrent planschade en mogelijke andere juridische stappen?

Reageer
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
Miel (datum: 14-01-2015 14:31)

Excuus, in de eerste zin staat "week", dit moet zijn "wijk".
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
J. Bolte (datum: 14-01-2015 15:36)

Maximum vergoeding bij planschade is de waardevermindering van je woning, minus een 'eigen risico' van 2% van de waarde. Je zult dus eerst moeten taxeren hoeveel je woning concreet in waarde achteruit gaat. Wanneer je dat weet, en het is nog steeds rendabel voor je om dat te gaan doen, is er nog een procedeerdrempel van een paar honderd euro om de aanvraag voor planschade te kunnen doen. Mocht de schade worden toegewezen krijg je dat wel weer terug.

Dus wanneer je een woning van 2 ton hebt, is het pas vanaf ca. 5000 euro waardevermindering interessant om aan planschadeprocedures te gaan denken.
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
Jeroen (datum: 14-01-2015 15:47)

Begin met als buurt COLLECTIEF bezwaar te maken.
Stel je positief op en probeer er uit te halen wat er uit te halen is. Denk bijvoorbeeld aan een forse groenvoorziening als afscherming, bereikbaar niet via woonwijk e.d..
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
Patrick (datum: 15-01-2015 00:36)

Een taxateur kan beoordelen of er inderdaad waardevermindering van de woning is. Dat is niet afhankelijk van het feit dat u er van baalt dat er geen woningen worden gebouwd, maar van een objectieve onafhankelijke beoordeling en die kan best tegenvallen. Bovendien is er dan nog de eerder genoemde drempel.
Ik woon zelf direct achter een begraafplaats en ik zou echt niet anders meer willen. Heerlijk rustig.

Buiten dat heeft u uiteraard de bezwaar- en beroepmogelijkheden die als het goed is in de gemeentelijke bekendmakingen zijn opgenomen wanneer de plannen worden ingediend en behandeld.
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
J. Bolte (datum: 15-01-2015 09:18)

Wat Patrick zegt over de bezwaarmogelijkheden is waar, maar let er op dat dat altijd om inhoudelijk bezwaar gaat tegen de toets of de procedure. Dan moet de bezwaarmaker dus gaan aantonen dat er iets niet 'volgens de regels' is gegaan.

Meestal zie ik dat die bezwaren dan toch 'persoonlijk' van aard zijn in plaats van procedureel. Daar win je niets mee.

Je zou het naar mijn bescheiden mening beter in de participatie kunnen zoeken. De gemeente moet nu de ontheffing/wijziging van het BP gaan overwegen (dat zijn verschillende procedures, weet waar je het over hebt als je daar aan tafel gaat!). Daarvoor moeten ze het belang van de aanvrager tegenover dat van henzelf en dat van de bewoners gaan zetten. Daarvoor zijn standaard beslismodellen (zoek op google op 'goede ruimtelijke onderbouwing' voor voorbeelden).

In die overwegingen helpt het wanneer de buurtbewoners hun belangen duidelijk zelf neerleggen. En dan het liefst vereningd in plaats van individueel. Let er daarbij op dat je niet alleen de negatieve kanten benadrukt, maar ook nadenkt over de positieve effecten. De gemeente neemt dat vervolgens mee in de overweging.
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
Leon (datum: 15-01-2015 09:51)

Ik sluit me aan bij J. Bolte en Jeroen. Planschade (als in: een zak geld) klinkt aanvankelijk leuk, maar wat koop je er uiteindelijk voor? Niet veel waarschijnlijk. Ga de dialoog aan en maak je wensen/knelpunten kenbaar. Vaak is er in het beginstadium nog veel mogelijk en kunnen je wensen nog goed ingepast worden. Gemeente en/of dat crematorium zitten ook niet te wachten op klachten uit de buurt neem ik aan, in de basis willen zij ook draagvlak voor het plan. Dit soort trajecten heb ik wel vaker meegemaakt met bestemmingsplanwijzigingen: de mensen die de dialoog aan willen gaan zien zich vaak in praktische zin 'gecompenseerd', de mensen die het via de rechtbank willen spelen omdat het 'te groot is, niet mooi is, te veel schaduw veroorzaakt, voor overlast zorgt, inbreuk maakt op de privacy...' doorgaans de deksel op de neus krijgen. In Nederland wordt constant gebouwd, en laten we dat vooral zo houden. Het feit dat je ergens woont wil niet zeggen dat je in ??n keer heer en meester bent over wat er in de omgeving gebeurt. En dat is niet kritisch bedoeld, maar meer een re?el advies.
Re: Planschade door bouw crematorium
Naam:
Miel (datum: 18-02-2015 14:15)

Dank voor al jullie reacties en tips!

Wij zijn ook zeker het dialoog al aangegaan middels een belangengroep in de wijk die in gesprek is met gemeente, initiatiefnemer en wijkraad. We hopen hier al enigszins wat mee te bereiken, eventuele planschade is het laatste station.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl