Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Tijdelijke bouw woning
Naam: Kees van wuyckhuyse, van Kees vision strategie creation (datum: 19-12-2014 23:41)

Wij gaan een project opstarten voor 10 tijdelijke woningen die 15 jaar in gebruik zullen zijn. Aan welke bouwbesluiteisen moeten deze woningen gaan voldoen is mij niet helemaal duidelijk. Zie wel dat de eisen lager zijn dan gewone woningen. O.m. eisen omtrent hoogte verblijfsgebied bijv. 2100 mm. Is dit juiste geconcluderd ?
Reageer
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 20-12-2014 09:05)

Nieuwbouweisen.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 20-12-2014 09:44)

Nieuwbouweisen permanente woningen.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Frits (datum: 20-12-2014 22:01)

Tijdelijke bouw is maximaal 5 jaar
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Tim (datum: 21-12-2014 20:19)

Zie artikel 5.16 van het Bor, gewijzigd per 1 november.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 21-12-2014 21:31)

Niemand gelooft dat na 15 jaar die woningen zullen verdwijnen.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Tim (datum: 21-12-2014 22:14)

behalve de wetgever ...
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
pino (datum: 22-12-2014 07:50)

Is 15 jaar ook het einde van de levensduur van de woningen of kunnen ze daarna nog elders worden gebruikt ?

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 22-12-2014 11:40)

tijdelijk bouwwerk:
bouwwerk dat bedoeld is om voor een periode van ten hoogste vijftien jaar op een bepaalde plaats aanwezig te zijn;

De termijn van tijdelijkheid zal je dan wel heel goed moeten kunnen onderbouwen.

15 jaar is een periode die eigenlijk al niet meer is te overzien.
Persoonlijk geloof ik daar niet in.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
J. Bolte (datum: 22-12-2014 13:05)

Of je het ermee eens bent of niet doet niet ter zake Jeroen. Hoe nou eens op met dat inkleuren met je eigen ervaring.

Wanneer een bouwwerk minder dan 15 jaar staat mag het gezien worden als tijdelijk gebouw. Je zult een kleine onderbouwing moeten geven voor die tijdelijkheid, zodat het aannemelijk wordt voor de toetser dat het daadwerkelijk ook tijdelijk bedoeld is.

Uitgangspunt voor toetsing is dan bestaande bouw. Let er wel op dat er bij de nieuwbouweisen in een aantal gevallen nog een artikel 'tijdelijke bouw' staat, waarmee een aantal belangrijke aspecten richting nieuwbouwniveau worden getrokken. Het is dus niet zo dat je compleet vogelvrij bent.

Wanneer dat gebouw na 15 jaar opeens niet meer tijdelijk zou blijken te zijn, dan moet de eigenaar om het te mogen laten staan aan de nieuwbouweisen VAN DAT MOMENT gaan voldoen. Als dat niet kan, is de enige andere optie het ding weg te halen.

Er zijn nog regels voor het 'verplaatsen' van een dergelijk gebouw, maar daarbij moet je verplaatsen zien als 'naar een ander perceel verhuizen'. Niet een halve meter opschuiven op de plek waar hij eigenlijk al stond. Ook mag de samenstelling van het gebouw niet veranderen op die nieuwe plek.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 22-12-2014 13:11)

Van dat opheffen van die tijdelijke situatie na 15 jaar komt helemaal niets terecht. Dan is iedereen al lang vergeten dat het tijdelijk was. Degene die de vergunning verleend heeft werkt al lang ergens anders. ga er maar van uit dat de vergunninghouder geen intiatieven zal nemen.
Met een simpele onderbouwing van de tijdelijkheid kom je er niet. Het zal een gedegen verhaal moeten zijn.
Overigens is 15 jaar het maximum. Dan mag het ook wel een beetje minder zijn. Wel toevallig dat de tijdelijkheid op het maximum uitkomt.
Zo makkelijk kom je er dus niet mee klaar. Het wachten is op jurisprudentie.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Joost (datum: 22-12-2014 15:30)

"Van dat opheffen van die tijdelijke situatie na 15 jaar komt helemaal niets terecht"

@jeroen: onzin..ik kom in mijn dagelijkse praktijk genoeg situaties tegen waarin de wetgever dwingt de tijdelijke bouw te verwijderen en waarbij gebruikers proberen dit te rekken. vervolgens bellen ze mij met de vraag wat ze kunnen doen...

en als het een probleem is dat de gemeente het "vergeet" dan is dat ook vooral een probleem van de gemeente en moet de gemeente eerst hand in eigen boezem steken en zorgen dat de administratie klopt! zo lastig is het niet een systeem te verzinnen waarbij op een gegeven moment iemand een waarschuwing krijgt....
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Frits (datum: 22-12-2014 16:03)

@Tim
Bedankt!
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 22-12-2014 16:55)

Joost,

Bijvoorbeeld wel eens gemeentelijke herindelingen meegemaakt?

En wat te denken van de invloed van het bestuur?

Opmerkelijk is in jouw verhaal dat het wel de gemeente is dan dan actie moet ondernemen. Dat als dank voor de medewerking. Wie betaalt de kosten?
Dus: Zeer zorgvuldig met de vergunningverlening omgaan en niet et gemakkelijk een tijdelijke vergunning verlenen.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 22-12-2014 21:17)

Jeroen heeft wel degelijk een beetje gelijk. Ik heb tot nog toe 3 situaties meegemaakt dat de tijdelijkheid verliep en de gebouwen dus eigenlijk weg moesten. Voldoen aan nieuwbouw-eisen is voor dergelijke gebouwen immers geen reele optie.
Alle drie de gebouwen staan er nog net zo vrolijk als altijd, twee daarvan zijn zelfs gelegaliseerd met een nieuwe bouwvergunning.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 22-12-2014 22:09)

Een nieuwe vergunning uit "nood" voor een object dat nu niet voldoet aan de nieuwbouweisen.
Ik ken dat soort gevallen.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Kees van Wuyckhuyse , van Kees_Ontwerpt (datum: 23-12-2014 08:16)

Aanvullend op de discussie, dank voor de reacties trouwens, is dat het businessmodel van dit bijzondere project 100% uitgaat van de tijdelijkheid van 15 jaar. Men gaat een hypotheek aan van 15 jaar. Daarna komt de woning weer terug en zal mogelijk als geheel maar wellicht gedeeltelijk weer hergebruikt gaan worden in een ander project. De tijdelijkheid is dus zeker goed geborgd. Dit past in de cradle to cradle gedachte. Iets wat helaas nog niet in de huidige regelgeving past.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Kees van Wuyckhuyse , van Kees_Ontwerpt (datum: 23-12-2014 08:19)

Overigens is het zo dat in de 15 jaar de woningen minstens 1 x verplaatst gaan worden naar een ander vergelijkbare plaats in de regio. Echt verplaatsbaar dus.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Joost (datum: 23-12-2014 08:26)

tja sorry hoor....we hebben met elkaar deze regelgeving mogelijk gemaakt en bedacht. (met elkaar = de overheid, en dat zijn wij)

Daar zal je als gemeente naar moeten handelen. als je dit niet doet is het echt je eigen probleem. gemeentelijke herindeling of invloed van het bestuur zou niet relevant moeten zijn. is het dat wel dan is dat wederom het probleem van die gemeente zelf....

dus smoesen als; na 15 jaar is iedereen vergeten dat de vergunning tijdelijk verleend is of het kost ons/de overheid geld...dat is echt de allergrootste flauwekul. Je moet gewoon zorgen dat je je zaakjes voor elkaar hebt...heb je dat niet dan ben je niet capabel.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 23-12-2014 09:38)

De basis is dat je de vergunning allereerst zorgvuldig moet verlenen. Dus zeer grondig de tijdelijkheid beoordelen en goed motiveren om niet in een bezwarenprocedure af te gaan. Onder meer bij tijdelijke objecten is de kans op bezwaar groter dan normaal!
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 23-12-2014 09:44)

Kees,
Mij overtuig je niet met je verhaal. Ik zie de tijdelijkheid niet zo van een woning voor maar liefst 15 jaar. Dat staat los van het feit hoe e.e.a. verder privaatrechtelijk is geregeld. Daar heb je publiekrechtelijk geen boodschap aan lijkt mij.
De tijdelijkheid lijkt hier enkel en alleen te bestaan uit een privaatrechtelijke regeling.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Kees van Wuyckhuyse , van Kees_Ontwerpt (datum: 23-12-2014 14:14)

Beste Jeroen, De beoordelende gemeente is ook degene die helemaal meegaat in het plan en dit ook onderschrijft. Het is gebaseerd op het principe 'tijdelijk anders bestemmen' uit de crisis en herstelwet. De woningen blijven contractueel 7 jaar op de plek staan en moeten , lees moeten, dan verplaatst worden naar elders in de regio waar ze weer 7 jaar mogen staan. In principe hebben ze dan nog 40/50 % restwaarde waardoor ze op dat moment anders ingezet kunnen/mogen worden volgens de dan geldende regelgeving in binnen of buitenland...Het businessmodel voorziet in deze andere manier van ontwikkelen. en denken over wonen
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 23-12-2014 15:13)

Ik hoop voor jullie dat er geen bezwaren komen. Die restwaarde is ook zeer dubieus. Ik twijfel daar zeer aan, gezien mijn ervaringen met tijdelijke schoolgebouwen. De verplaatsingskosten inclusief alle (herstel)voorzieningen zijn zodanig hoog dat ik de economische haalbaarheid sterk in twijfel trek.
En dan vraag ik mij ook af hoe er met de bewoners wordt omgegaan aan het einde van de vergunningstermijn.
Hou ons op de hoogte van het verdere verloop.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
pino (datum: 23-12-2014 15:18)

@Kees,

Je conclusie is juist.
De eisen zijn lager voor tijdelijke bouw.

Of het ook praktische en financieel rendabel is om de eisen voor bestaande bouw als uitgangspunt te nemen moet je zelf maar bepalen.
Je mogelijkheden worden door die keus beperkt waardoor de restwaarde van de woning bijvoorbeeld fors lager is dan een die eventueel ook permanent vergund zou kunnen worden

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Kees van Wuyckhuyse , van Kees_Ontwerpt (datum: 23-12-2014 18:11)

Allen. Dank voor de praktische info. ik begrijp de scepsis die jullie hebben. Ik hou jullie op de hoogte van dit bijzondere project.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
J. Bolte (datum: 24-12-2014 09:11)

Wees gerust, Jeroen hoef je niet te overtuigen... Je voldoet met dit plan aan de regels, dat is prima zo.

Wanneer mensen hier met opmerkingen gaan smijten als 'ik ben het er niet mee eens', 'in de praktijk komt daar niets van terecht' en 'de gemeente handhaaft de regel toch niet', weet je eigenlijk al dat ze vanuit frustratie spreken. Maar de manier waarop we met zijn allen met de regel omgaan verandert de regel op zich niet.

Het is je recht de regel te gebruiken zoals ze is. Daar moet je zelf verantwoordelijk mee omgaan, en wanneer je aan het einde van die termijn komt moet je het ding ook op eigen initiatief weghalen. Wanneer je vanuit de gemeente ook nog wordt gezegd dat het ding weg moet, moet je daar ook niet over klagen.

Voor 2010 was er nog aardig wat onduidelijkheid over wat 'tijdelijkheid' nu eigenlijk was, hoe je die moest onderbouwen (op bouwkundig gebied en/of op ruimtelijk gebied), en hoe streng je moest zijn bij het handhaven daarop. Met de nieuwe Wro destijds is daar een stuk meer duidelijkheid over gekomen, en zijn gemeenten ook beter termijnen gaan bijhouden een gaan handhaven. Vanuit die eerdere periode zijn er nog wel een aantal zaken waarvan we nu zouden zeggen dat ze niet als tijdelijk verleend hadden mogen worden. Wat gemeenten met die 'probleemgevallen' doen is hun keuze.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 24-12-2014 18:59)

Kennelijk vind jij vanuit de regelgeving een goede onderbouwing van de tijdelijkheid niet nodig. Daar ben ik het dus niet mee eens. Ik ging niet graag op mijn bek in een bezwarenprocedure. Dan sta je als behandelend ambtenaar compleet in je hemd. Als er risico's zijn breng ze dan in beeld en deel ze met alle betrokkenen.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 24-12-2014 21:46)

Beter lezen. Je hebt tijdelijkheid in het kader van RO-ontheffingen, en tijdelijkheid in het kader van het toepassen van bouwbesluitregels. Voor beide lijkt het me duidelijk dat een onderbouwing nodig is, maar die hoeft niet in beide gevallen even zwaarwegend te zijn. Daarnaast is voor RO-procedures sinds oktober de maximale termijn voor 'tijdelijkheid' losgelaten, en zijn de voorwaarden voor de onderbouwing ook uitgekleed. Het wordt dus allemaal wel weer een stuk soepeler qua onderbouwing vanuit de aanvrager.

En nogmaals, wat jij daarvan vindt doet er niet toe. Wanneer jij als ambtenaar de regels netjes toepast zal niemand je daarop aanspreken. Wel wanneer je onnodig streng gaat worden vanuit een angst voor bezwaren.
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Jeroen (datum: 24-12-2014 22:51)

Het gaat niet om streng of bang zijn, maar om een goede onderbouwing. Daar zijn we het toch wel over eens. En natuurlijk moet je naar de inhoud van de wet kijken.
Tijdelijkheid is altijd een bijzonder geval is. Dan ontkom je niet aan die gedegen onderbouwing. Dat daar flinke discussies over mogelijk zijn weten we uit de jurisprudentie. Hoe zich dat nu gaat ontwikkelen moet je afwachten.

Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Patrick (datum: 26-05-2016 15:46)

Beste allen, een zeer boeiende discussie hierboven die ik graag nieuw leven in zou willen blazen.

Wat nu als er op een agrarisch bedrijf tijdelijke units geplaatst moeten worden tbv seizoensarbeiders en deze staan in het achtererfgebied en zijn vergunningsvrij mbt bouwen. Men wil vervolgens een ontheffing geven voor het gebruik van de units voor deze seizoensarbeiders van maximaal 10 jaar. Na 10 jaar wil men weer gaan kijken om het gebruik met 10 jaar te verlengen.

RO-technisch moet dit wel te onderbouwen zijn, maar wat zijn de smaakjes mbt bouwen?

1) Seizoensgebonden: Jaarlijks plaatsen en verwijderen van de units, dit is niet gebonden aan de maximale termijn van 15 jaar als ik me niet vergis volgens de toelichting van het Bouwbesluit. Toetsen Bouwbesluit aan tijdelijke bouw, logiesfunctie.

2) Tijdelijk bouwwerk: Na 15 jaar is de maximale termijn volgens het Bouwbesluit verlopen. Verplaatsen naar elders op het perceel is niet mogelijk (waar kan ik dit duidelijk vinden? Jurisprudentie?). Te ondernemen actie is dan om de units te verwijderen of permanent te maken in overeenstemming met nieuwbouweisen Bouwbesluit geldend op dat moment. Gedurende de 15 tijdelijke jaren toetsen Bouwbesluit aan tijdelijke bouw, logiesfunctie?

3) Realiseren van een permanent gebouw wat voldoen aan de nieuwbouweisen, logiesfunctie.

Klopt het bovenstaande?

En zoja, wat als het tijdelijke bouwwerk na 15 jaar in zijn geheel verplaatst wordt naar het perceel van de buurman? Gaat de 15 jaar termijn dan weer opnieuw lopen, al is het op een andere terrein? Gelden dan de Bouwbesluitregels tijdelijke bouw, logiesfunctie van dat moment ipv die van dan 15 jaar geleden? Zonee, zou je in dat geval als agrari?r een uitwisseling kunnen doen met je buurman om de 15 jarige termijn te omzeilen?

Is tenslotte een bouwwerk seizoensgebonden als het daadwerkelijk jaarlijks wordt verwijderd en weer wordt opgebouwd, of is dat ook het geval als het seizoensgebonden bouwwerk slechts 10 maanden per jaar wordt gebruikt en dus 2 maanden per jaar leeg staat zonder te worden afgebroken?

Hopelijk kunnen jullie me voorzien van een antwoord.

Alvast bedankt!
Re: Tijdelijke bouw woning
Naam:
Patrick (datum: 26-05-2016 15:50)

Excuus, optie 2 moet zijn toetsen aan Bouwbesluit bestaande bouw (met uitzonderingen), logiesfunctie, toch?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl