Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Doorstroomcapaciteit trap
Naam: Erwin (datum: 03-12-2014 10:24)

In artikel 2.108 wordt gesproken over een doorstroomcapaciteit voor een trap van 45 personen per m1 trapbreedte. In lid 2 wordt gesproken over de Regeling Bouwbesluit, waarin in artikel 2.1 een tijdslimiet wordt genoemd, bijvoorbeeld in lid 3: 3,5 minuut.

Is het correct dat die 45 personen per m1 gezien moet / mag worden als 45 personen per minuut en dat er in het geval van een limiet van 3,5 minuut dus in feite 3,5 x 45 = 157 personen over die trap mogen vluchten?
Reageer
Re: Doorstroomcapaciteit trap
Naam:
J. Bolte (datum: 03-12-2014 13:43)

het bouwbesluit heeft het niet over aantallen personen per tijdseenheid, maar gecombineerd met de regeling mag je er vanuit gaan dat ze wel bedoelen dat er 45 personen per minuut worden getransporteerd. Dan moet het bedreigde sub-compartiment ten slotte leeg zijn.

Het gedeelte NA het subcompariment kent andere regels. De doorstroom van 45 personen blijft gehandhaaft, in Regeling art. 4 wordt onder k gesteld dat je dat moet lezen als 45 p/m/min, maar je moet er tegelijk rekening houden met een afdaalsnelheid van 30 seconden per verdieping. Dat staat onder g.

beide dus bezien. Binnen 30 seconden moet de opvangcapaciteit van ??n verdieping een verdieping lager kunnen zijn.

Die 3,5 minuut die je las geldt alleen voor een bufferruimte op dezelfde verdieping, en niet voor het noodtrappenhuis zelf.
Re: Doorstroomcapaciteit trap
Naam:
J. Bolte (datum: 03-12-2014 13:45)

Voor het gehele trappenhuis geldt dan de eis dat het binnen 15 minuten leeg moet zijn.
Re: Doorstroomcapaciteit trap
Naam:
Erwin (datum: 03-12-2014 14:33)

@ J. Bolte:

Dank voor je reactie. Het gedeelte na het subbrandcompartiment is buiten dus dat is geen probleem.
Re: Doorstroomcapaciteit trap
Naam:
Hans van Dijk , van Chubb Fire & Security (datum: 26-02-2016 09:01)

Geldt dit ook voor bestaande bouw van voor 2012 of geldt dit alleen voor nieuwbouw?
Re: Doorstroomcapaciteit trap
Naam:
J. Bolte (datum: 26-02-2016 13:28)

In principe alleen nieuwbouw. Bij bestaande bouw staat er wel aangegeven in het artikel dat bepaling 'volgens de Regeling' moet plaatsvinden, maar in de regeling is geen methode opgenomen om doorstroom te bepalen.

In de meeste gevallen moet je dan terugvallen op de methode die ten tijde van oprichting is gebruikt, en daar de nieuwe situatie aan toetsen. Op die manier heb je nog iets wat op 'rechtens verkregen niveau' lijkt.

Wat ik zelf meestal doe is toch toetsen op basis van nieuwbouw, en daar waar ik er niet uit kom de uitkomst vergelijken met de oorspronkelijke methode en er een kleine risico-beoordeling op loslaten om te zien of je met 'minder' ook aan de functionele eis kunt voldoen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl