Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Generaal Pardon 2000-2004 (?)
Naam: Ilse (datum: 25-11-2014 14:31)

Rond 2000 kwam er op initiatief van VROM een generaal Pardon. Gemeenten stelden nieuwe handhavings-beleidsregels op en er kwam een nulsituatie. Vanaf die nulsituatie werd er streng gehandhaafd. Voorgaande illegale bouw werd gedoogd, met uitzondering van zware strijdigheden. Maar hoe zit het met die gedoogsituaties? Zijn die vanaf dat moment gelegaliseerd en mogen gebouwtjes die vanaf dan legaal zijn onbeperkt herbouwd/uitgebreid worden, of worden zij gedoogd tot zij teniet zijn gegaan. Met andere woorden, mag je daar bijvoorbeeld ook weer aan-en opbouwen vergunningvrij, ook al stonden ze er voor het Generaal Pardon illegaal?

Weet iemand hier meer over te vertellen, waar kan ik meer algemene info vinden?
Reageer
Re: Generaal Pardon 2000-2004 (
Naam:
Ilse (datum: 25-11-2014 15:49)

PS, de gemeente stelde in november 2002 de handhavingsnota op en daarin spreekt zij van een generaal pardon. Ik weet dus niet precies naar welk generaal pardon uit welk jaartal ik moet kijken.
Re: Generaal Pardon 2000-2004 (
Naam:
gerritsen (datum: 26-11-2014 10:25)

Deze informatie is bij de betreffende gemeente beschikbaar. Dit is geen landelijke regeling. Kijk het betreffende bestemmingspan na, hierin staat opgenomen wat de legale mogelijkheden zijn.
Re: Generaal Pardon 2000-2004 (
Naam:
J. Bolte (datum: 26-11-2014 10:49)

Heel in het kort heeft de gemeente niets te zeggen over de inhoud van de wet. Ze moeten haar uitvoeren, en wat er in de wet staat rondom illegale situaties is tamelijk duidelijk: Niet legaal is ook niet uitbreiden en geen vergunningvrije mogelijkheden.

De gemeente kan wel bepalen hoe ze de wet HANDHAVEN. Wanneer zij stellen dat ze niet actief optreden tegen bepaalde categorieen van overtredingen is dat hun goed recht. Maar dat veranderd niets aan de wet. Op het moment dat er actieve handhaving wordt gevraagd (bijvoorbeeld door buren die klagen), MOETEN ze optreden.

Waar ze het nog wel eens over 'nulmetingen' hebben is bij het vaststellen van bestemmingsplannen. Dit zijn gemeentelijke regels, en daarbij kan de gemeente dus wel bepalen hoe ze situaties beoordeelt die niet in een bestaand plan passen. Dat kan leiden tot een gedoogbesluit, maar meestal zie je dat situaties worden gelegaliseerd door ze 'als bestaand' in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen. Al dan niet met een overgangsregeling erin.

Het verhaal zo lezende denk ik dat het daarom gaat.
Re: Generaal Pardon 2000-2004 (
Naam:
J. Bolte (datum: 26-11-2014 10:51)

En er is qua bouwregelgeving naar mijn weten niet zoiets geweest als een pardon. de regels zijn in de loop der tijd aangepast, maar dat wordt dan omkleed met overgangsregels. Die stellen meestal dat iets wat legaal aanwezig is niet opeens illegaal kan worden door een nieuwe regel. En dat situaties die illegaal aanwezig zijn gewoon illegaal blijven.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl