Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Krijtstreepmethode
Naam: Gerco (datum: 17-11-2014 20:22)

Om een VG aan de daglicht-eis van 10% te laten voldoen wil ik graag de krijtstreepmethode toepassen om het VG en dus ook de VR te verkleinen.

In de bijlage is zie je de situatie. In eerste instantie ben ik uitgegaan dat VR 1.03 en 1.04 beide van voorgevel tot scheidingsmuur liepen, maar dan kom ik niet uit. Is het toegestaan om het VR en VG te verkleinen zoals aangegeven met het rode vlak? Dan bevindt er zich geen toegangsdeur in de VR en het VG. Niet dat ik ergens gezien heb dat het niet mag, maar ik zoek bevestiging.

Gr. Gerco


Bijlage: plattegrond2.jpg Reageer
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 17-11-2014 21:09)

Wat een "kul".
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Assassins C. (datum: 17-11-2014 21:29)

Gelet op de reactie van Jeroen zal deze oplossing voldoen aan het bouwbesluit 2012.

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 17-11-2014 22:15)

Leg mij nu eens haarfijn uit wat dit met bouwkwaliteit te maken heeft.
Ik voel mij er te goed voor om in dat soort zaken tijd te steken. Wees eerlijk en erken dat het grote waanzin is.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
John , van Wolters ARCHITEKTUUR (datum: 17-11-2014 22:26)

Klopt helemaal Jeroen.
Er zijn regeltjes bedacht waaraan een aanvraag moet voldoen. Buiten dat zijn er commissies die zeggen plan akkoord als de ramen behoorlijk kleiner worden uitgevoerd.

Binnen al dat moet je dan als aanvrager maar creatief een oplossing zoeken en dat kan bijvoorbeeld met de (absurde) krijtstreep. Iedereen tevreden houden !!!

Kleine ramen ..... welstand blij, VG t.o.v. GO voldoet door te strepen ..... bouwplantoetser blij.
Zo werken we in Nederland.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Joost (datum: 18-11-2014 08:42)

Het antwoord op de vraag van de vragensteller is dat dit zo mag.



Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 18-11-2014 11:14)

@ Jeroen:

"Ik voel mij er te goed voor om in dat soort zaken tijd te steken." --> Dan zal het voortaan wel rustiger worden hier...

Volgens de regels mag je dit gewoon zo oplossen. Of je dit standaard zo zou moeten doen, of dat dit enkel een "noodoplossing" is daar kun je van mening over verschillen...
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Gerco (datum: 18-11-2014 12:38)

Bedankt voor de reacties.

Dat het raar in elkaar zit ben ik het wel mee eens, maar goed voor die discussie heb ik dit niet gevraagd.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 18-11-2014 12:54)

Conclusie: Aan de opstellers van de regeltjes is een steekje los. Of mag ik dat zo niet stellen?

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 18-11-2014 13:50)

@ Jeroen:

Dat mag jij gerust zo stellen. Het is jouw conclusie :)...

Maar houd jij je nu wel aan je eigen eerder gedane uitspraak?
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
J. Bolte (datum: 18-11-2014 17:06)

Ik vindt met de opmaak van het bouwbesluit 2012 de krijtstreepmethode wel een beetje op losse schroeven staan hoor. En het is altijd beter om kwaliteit na te streven dan om in de marge van de minimale regels op zoek te gaan naar een oplossing.

Dat gezegd zijnde: Wanneer je 55% van je GO wel als VG kunt toewijzen, dan mag je die indeling gebruiken om je daglichteis te bepalen. Dus wat je wilt kan in principe wel. Let er daarbij ook wel op dat dat rode stuk dan van je 55% af gaat.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Joost (datum: 18-11-2014 17:53)

Je kunt je afvragen of het realiseren van 10% daglicht iets te maken heeft met kwaliteit.

voorbeeld:
Wij toetsen honderden projecten per jaar. Waar wij vooral in de problemen komen met het bouwbesluit zijn niet de sociale huurwoningen of goedkope koopwoningen. Deze worden vaak (inderdaad exact) volgens de normen van het BB gebouwd. Vaak ook omdat er nog een private toetser bij betrokken is. (zoals bijvoorbeeld woonkeur)

Wij zien vooral de problemen bij de (dikke) villa's, penthouses e.d van >200m2 GO. Vaak hebben deze grote woonkamers en slaapkamers maar relatief kleine ramen. (let wel relatief.) In dat geval kunnen wij bijna niet anders dan krijtstrepen om nog aan de regels te voldoen. (hoewel ook de 55% regel vaak een groot probleem is, door de enorme hoeveelheid verkeersruimten, bijkeukens, kelders, zolders en entree's)

Ik zeg; bouwbesluit op gebied van bruikbaarheid/gezondheid voor grote woningen/villa's niet meer van toepassing verklaren. De regels in die situaties willen handhaven..dat gaat echt pas nergens over!!!

;-)

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Gerco (datum: 19-11-2014 12:33)

Ik probeer zoveel mogelijk om kwaliteit na te streven, maar voor mijn gevelbeeld is het niet mooi om de raamkozijnen groter te maken. En aangezien het om een VR zijne slaapkamer gaat waar het verblijf vrijwel altijd in het donker is, vind ik het gevelbeeld belangrijker dan de daglichteis.

GO woonfunctie 176m?
Totaal VG woonfunctie was 119m? en is nu 108m? dus die 55%-eis is niet in gevaar.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Leon (datum: 19-11-2014 14:04)

Wel grappig dat de algemeen prediker van 'praktisch denken!!!' ook begint te steigeren zodra je wat flexibeler met de bouwregels omgaat. Persoonlijk vind ik dit een prima oplossing. Krijtstrepen kan prima, zolang je er maar bewust mee omgaat.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 19-11-2014 16:09)

Dat krijtstrepen is de grootste waanzin. Het is gewoon kronkels verzinnen om met de regeltjes uit de voeten te kunnen. Moeilijk doen terwijl het makkelijk kan. Het kost tijd om het te verantwoorden en die tijd kun je beter besteden. Maak de regeltjes gewoon simpel waar het kan zonder de bouwkwaliteit wezenlijk aan de tasten. Dat is helemaal geen probleem en alle betrokkenen zijn daar blij mee, behalve misschien de gespecialiseerde adviesbureaus.

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 19-11-2014 16:17)

Praktisch gezien is het aan de aanvrager hoe deze de diverse bouwdelen benoemd, rekening houdend met minimale afmetingen, etc.

Het grappige is dat iedereen het prima vindt als een indeling wordt gerealiseerd met "vaste wanden", terwijl als diezelfde indeling wordt gerealiseerd met de krijtstreepmethode er mensen zijn die uit frustratie tegen het plafond aan springen (he Jeroen?).
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 19-11-2014 16:25)

@ Leon:

Sterker nog; de krijtstreepmethode is volgens mij de praktische uitwerking van de regels zoals opgenomen in het bouwbesluit en zou dus door iedereen die "praktisch denken" voorstaat gepromoot moeten worden :).
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 19-11-2014 17:04)

Het gaat om een verschrikkelijk verzinsel om te verantwoorden dat er aan de regeltjes wordt voldaan.

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 19-11-2014 17:06)

Ik heb de indruk dat wij het hierover niet eens gaan worden Jeroen :).
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 19-11-2014 19:16)

Daar komen we niet uit als de regeltjes je heilig zijn en je daar niet los van kan komen.

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 20-11-2014 10:31)

Maar Jeroen, zeg nou eens eerlijk: Wat had je gezegd als er op die plattegrond geen krijtstreep had gestaan maar een vaste wand met deur? Voor de gebiedsaanduiding maakt het niet uit.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 20-11-2014 19:05)

Het geeft alleen maar aan hoe krankzinnig de discussie over dit soort zaken is vanwege de regeltjes.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Leon (datum: 21-11-2014 09:21)

Het geeft alleen maar aan hoe weinig jij van die regeltjes snapt Jeroen. Als je de achtergrond van het Bouwbesluit een beetje kent dan weet je dat die verblijfsgebieden bestaan om een zekere indelingsvrijheid te behouden in je woning zonder dat dit direct problemen op gaat leveren met praktische zaken als daglichttoetreding of ventilatietoevoer. Maar goed, die discussie is hier al zo vaak gevoerd, ik heb niet de illusie dat bij jou het kwartje ooit nog gaat vallen...
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 21-11-2014 12:18)

En vraag jij je nu eens af wat de feitelijke betekenis daar wel van is in de praktijk mede in relatie tot de bouw- en woonkwaliteit.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Richard (datum: 21-11-2014 12:30)

Het mooie is dat onze "praktijk-goeroe" Jeroen het altijd heeft over praktisch denken, maar keer op keer blijkt dat hij zelf niet weet hoe hij de regels in de praktijk moet toepassen.
Om dat te verbergen worden bij elk onderwerp de regels meteen terzijde geschoven en wordt er met kreten gestrooid als "dat moet je gewoon samen oplossen" en "de regels deugen niet, er zit een steekje los bij de opstellers".
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Leon (datum: 21-11-2014 12:36)

In de praktijk betekent dat dat je een woning vergund kunt krijgen zonder dat je deze een indeling geeft in bijvoorbeeld woonkamer, keuken en slaapkamers. In de praktijk betekent dat dat kopers vervolgens zelf vrij zijn om die indeling te maken, al dan niet met inloopkasten open/gesloten keukens of wat dan ook (enige voorwaarde die er feitelijk is: elke verblijfsruimte moet een kozijn in de gevel hebben). In de praktijk betekent dat dat de woonkwaliteit bij voorbaat al gewaarborgd is, het toetsen van de individuele woningindelingen is dan slechts een formaliteit. In de praktijk betekent dit dat dit principe - mits je er verstandig mee omgaat - gewoon werkt. Individuele keuzevrijheid tegen seriematige prijzen. Ook in crisistijd heb je je woningen dan zo verkocht. Zo praktisch is dat dus Jeroen. Je moet het alleen wel durven zien/snappen, in plaats van je er voor af te sluiten en er tegenaan te schoppen.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
J. Bolte (datum: 21-11-2014 14:52)

Als je het dan toch puur wilt houden zou ik zeggen: haal alle indelingswandjes uit de woning, en dien haar leeg in. Dan heeft de bewoner echt de ultieme vrijheid.

Ga niet in een ingedeelde plattegrond krijtstrepen.
Re: Krijtstreepmethode
Naam:
Jeroen (datum: 21-11-2014 20:49)

Leon: Puur theoretisch klopt jouw verhaal. Zo is het bedacht. Je les goed geleerd.
Bolte: Dat lijkt mij het beste. Je wilt vrije indeelbaarheid. Koppel dat dan niet aan allerlei regeltjes die maar tot op zekere hoogte een bepaalde kwaliteit waarborgen.

Re: Krijtstreepmethode
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 22-11-2014 10:07)

Misschien is het goed als iedereen nog eens bedenkt wat de gedachte is geweest van die 55% eis en het evt. krijtstrepen. De Wetgever heeft nu eenmaal bedacht dat waneer 55 % van het GO van een nieuw te bouwen woning bruikbaar is (Dus violdoet aan de eisen vooor VG), we dat met z'n allen een fatsoenlijke woning vinden. Wat je met de rest doet moet je helemaal zelf weten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl