Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brando2
Naam: J.A. Keeman, van Veiligheidsregio-NHN (datum: 27-10-2014 15:53)

Vraag:
Op dit moment speelt er een discussie tussen een adviseur en het bevoegd gezag betreft de rekensoftware voor brandoverslag: Brando 2
Er is brandoverslag berekend tussen een hotelkamer op de begane grond en een daarbovengelegen hotelkamer op de 1e verdieping. De afmeting van de kamers zijn 6 x 4 meter.
In de berekening van de adviseur komt de effectieve diepte van de brandruimte op 11 meter uit.
In onze ogen is deze uitkomst niet mogelijk aangezien de brandruimte zelf niet dieper is dan 6 meter. Dan zou de effectieve diepte gemiddeld rond de 3 meter moeten liggen.
Volgens de adviseur is de effectieve diepte geen variabele maar een resultaat uit Brando 2. Dit bevreemd ons aangezien je juist moeten kunnen "spelen" met de effectieve diepte.
Kunt u ons hier enige duidelijk over geven? Is de effectieve diepte van de brandruimte inderdaad geen variabele en zou de uitkomst hiervan inderdaad 11 meter kunnen zijn of is hier
sprake van een "bug" in Brando 2 of een foutieve invoer door de adviseur?

Reageer
Re: Brando2
Naam:
Joost (datum: 28-10-2014 08:19)

De effectieve diepte is inderdaad geen variabele die in Brando kan worden aangepast. De effectieve diepte is het resultaat van de schematisering die in brando wordt ingegeven en de berekening die brando zelf maakt. Volgens mij is dit ook correct, het is niet de bedoeling dat je zelf een effectieve diepte gaat invoeren. Zie hiervoor ook NEN6068 A.5


Re: Brando2
Naam:
Joost (datum: 28-10-2014 08:20)

Vraag de adviseur sowiezo de afbeeldingen van de schematisering aan te leveren. Mogelijk is zijn brandruimte groter dan 1 hotelkamer?
Re: Brando2
Naam:
Frits (datum: 28-10-2014 18:35)

Ik zou deze vraag eens stellen op www.brandpreventieforum.nl. Daar zit wel mensen op het forum die hier iets over kunnen zeggen lijkt mij.
Re: Brando2
Naam:
Joost (datum: 29-10-2014 09:19)

is het antwoord niet gegeven dan? ;-)
Re: Brando2
Naam:
J. Bolte (datum: 29-10-2014 15:08)

Ligt eraan hoe je indeling in BC en sub-BC op elkaar is afgestemd. art. 5.1.3. van de NEN6068 geeft verschillende bepalingsmethoden daarvoor, die je naar keuze kunt gebruiken. Wanneer je sub-bc een lagere WBDBO-waarde heeft dan je BC, wordt de brand bepaald zonder rekening te houden met de begrenzing van het sub-bc. Je kunt dan dus inderdaad een brandruimte krijgen die groter is dan de hotelkamer.

Op zich ook wel logisch, ik neem aan dat je begrenzing buiten gelijktijdig BC-scheiding en sub-BC-scheiding is, dus dat je op 60 minuten wilt toetsen.

Letterlijke tekst uit de NEN:
Bij bepalingsmethode 2 in een brandcompartiment met een ge?iste wbdbo van 60 min met beschermde subbrandcompartimenten met een wbdbo van 30 min, bestaat de brandruimte uit het beschermde subbrandcompartiment en alle direct aangrenzende ruimten. In een brandcompartiment met een ge?iste wbdbo van 30 min met beschermde subbrandcompartimenten met een wbdbo van 30 min bestaat de brandruimte uit het beschermde subbrandcompartiment.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl