Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglicht hoek alfa smal raam
Naam: S (datum: 16-10-2014 14:21)

Ik weet niet hoe ik hoek alfa moet berekenen bij een smal raam. Stel raam is halve meter breed. De lijnen die je moet uitzetten (2 x 50 gr) snijden de wand waarin het raam zit. Er zijn verder geen belemmeringen.
Kan iemand mij dit uitleggen.

Reageer
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Leon (datum: 16-10-2014 14:36)

Je hebt dan een gecombineerde belemmering van zowel hoek a (dagkant van het metselwerk) als hoek B ('overstek' van het metselwerk). De te hanteren werkwijze die daar bij hoort staat gewoon in de norm beschreven.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 14:57)

Je gebruikt zo te lezen ook de 'oude' NEN-norm. De daglichtopening wordt tegenwoordig geprojecteerd aan de buitenzijde van de constructie. Dan heb je dus geen 'last' meer van belemmering door negges.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 14:58)

Maar dan moet je ook wel de tabellen bij die nieuwe NEN gebruiken, die zijn weer wat ongunstiger, dus al met al kom je waarschijnlijk op hetzelfde uit.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 15:01)

Sorry, ben abuis, het is wel de binnenkant van de constructie. Dan is het zoals Leon zegt gewoon een kwestie van de NEN volgen
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 15:05)

Zie al waar het misging, ik had de bepalingmethode van bestaande bouw nog in mijn hoofd... :)
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Leon (datum: 16-10-2014 15:21)

Oftewel de oude norm, want volgens mij is die voor bestaande bouw inderdaad wel van toepassing gebleven :)
De nieuwe (wat is nieuw, hij gaat alweer een tijdje mee...) zorgt er namelijk juist voor dat je standaard wel met overstekjes moet rekenen. Ja ja, de overheid: 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Maar dat doen we lekker niet'.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 16-10-2014 15:30)

Inderdaad Leon. Als er iets onzinnig is, dan is het wel die pietluttige daglichtberekening. Een beetje meer of minder daglichtoppervlak maakt echt niet uit. Wat denk je dat al dat spul voor de ramen aan daglicht wegneemt. En wat te denken van bomen en struiken voor de ramen. En dan nog maar niet te spreken over de belemmeringen die je volgens het Bouwbesluit buiten beschouwing moet laten.
Het is gewoon een lachertje.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 15:50)

daar is onze klaagbaak ook weer...
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Johan (datum: 17-10-2014 10:22)

Kunnen ze hem niet gewoon een IP-ban geven! iedereen blij
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 17-10-2014 11:01)

Ga eens even achterover leunen en denk er nu gewoon eens over na.

Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
s.vlasma , van energie adviesbureau (datum: 17-10-2014 12:46)

@Jeroen,
Ben het helemaal met je eens.!!!!
Absurde daglicht berekening houd in dat er in een aantal gevallen een extra raam of grotere ramen in moeten.
Dat werkt weer nadelig op de EPG berekening!!!. Wat zijn we lekker bezig.
Noemde het al op de absurde berekening schuin dak voor een velux dakraam.
Die is nu gelukkig los gelaten.
Allemaal theoretische hobbyisme van de NEN ontwikkelaars
EPG berekening de 2e circulatie pomp. Gaat de EPG in met ca 500KWh. Al lang worden er A label pompen gebruikt met een laag verbruik. Past niet in de EPG!!!!!
Mensen worden ernstig benadeeld.
1,5 jaar geleden al met de NEN commissie gebeld. Om dit zsm aan te passen. Ja hoor in 01-2015 !!!!
Groet
SV
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Joost (datum: 17-10-2014 15:26)

Toevallig ken ik, (min of meer uit hobby...) de achtergrond van de NEN-daglichtberekening. Deze berekening is echt niet zomaar een willekeur aan formules. De berekening is daadwerkelijk gebaseerd op de natuurkundige uitgangspunten van licht, en zit, als je de achtergrond kent, heel logisch in elkaar. (en nee, ik zit absoluut niet in de normcommissie)

Je kan je vraagtekens zetten bij het nut of noodzaak van een 10% eis volgens bouwbesluit. De wijze waarop de daglichtberekening wordt gemaakt is echter helemaal zo slecht nog niet....

Vanzelfsprekend hebben begroeing, gordijnen en gedrag van bewoners duizend maal meer invloed. Het feit is dat je een toetsbaar uitgangspunt moet hebben, wat een bepaalde minimale kwaliteit garandeert.

Helaas blijkt dit hard nodig te zijn, omdat wij als mensen in de bouw en dan bedoel ik iedereen! inclusief de opdrachtgever. Niet zelf de verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen om een goed product te maken. (positieve uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd)

Wij toetsen als adviesbureau honderden, zo niet duizenden, woningen per jaar aan het bouwbesluit. en zo lang ik, ontwerpers, aannemers maar vooral ook (private) opdrachtgevers aan mijn bureau krijg die massaal proberen een lagere kwaliteit te realiseren dan het bouwbesluit voorschrijft, denk ik dat het goed is dat er basis uitgangspunten zijn waaraan je je moet houden.


Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 17-10-2014 16:49)

Prima, Joost. Natuurlijk zit er een heel verhaal achter. Maar de praktijk wordt uit het oog verloren. En het Bouwbesluit doet daar nog een schepje boven op. Daarmee wordt het een juridisch speeltje en staat het ver van de technische praktijk.
Laat die NEN-ontwikkelaars de praktijk ook eens meenemen en dan kan die daglichttoetreding in een eenvoudige vorm worden gegoten.
Dat er eisen moeten zijn om excessen te voorkomen is duidelijk, maar houdt het simpel. Daarmee is de minimaal vereiste bouwkwaliteit zeker te waarborgen. Dan wordt er zeker ook meer rekening met de eis gehouden en is bovendien de controle ook nog eens eenvoudig.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Joost (datum: 17-10-2014 17:41)

tja, de discussie is dus...wat is simpel???

sommige mensen vinden het al moeilijk om voor een rood stoplicht te stoppen.... hoewel me dat vrij simpel lijkt. Waarom komen mensen altijd en overal te laat...ook erg simpel.

Als je de berekeningen (nog) simpeler maakt, betekend dit helemaal niet dat men zich er opeens massaal aan houdt. en komop..ik mag toch verwachten dat een gemiddelde MTS of HTS bouwkundige de norm voor daglichtberekening wel moet kunnen doorgronden?


Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 17-10-2014 19:36)

Op miereneuken zit niemand te wachten. Iets nauwkeurig bepalen om de praktijk goed te benaderen daar heeft in principe niemand moeite mee als die nauwkeurige benadering ook werkelijk noodzakelijk is om het benodigde effect te bereiken.
Bij daglichttoetreding is het helemaal niet noodzakelijk om exact bezig te zijn om een voldoende woonkwaliteit te bereiken. Sterker nog: Door het Bouwbesluit is het mogelijk dat de daglichttoetreding zelfs ver onder de maat is om van voldoende woonkwaliteit te kunnen spreken.
Dan ben je als technicus toch niet gezond bezig!
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
s.vlasma , van Energie adviesbureau (datum: 19-10-2014 12:55)

@Allemaal
Ik heb geen moeite met de 10% Nen norm.
(Hoewel in het buitenland hebben ze wat kleinere ramen denk ik)
Alleen de absurde manier om het te berekenen. Die nekt in een aantal gevallen uitkomst EPG berekening.
Het doorgronden van NEN normen is te doen. Strakke basis voorschriften Ok?
Het gaat om de NEN meer praktijk gericht zou kunnen zijn.
Het zijn theoretische hobbyisten, af en toe. Noemde het al de Velux berekening!!. Mooi voorbeeld van waanzin naar zin.
En de 2e CV circulatie pomp staat nog steeds op forfaitair
Nu staan er weer veel SBR details op forfaitair om dat SBR niet klaar is voor nieuwe NEN 1068 Uitkomst EPG komt nu aanmerkelijk te hoog uit.
Maar opdrachtgever betaald wel!!!!!

Groet SV
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 20-10-2014 15:16)

@S. Vlasma,

Dan dien je bij je EPG-berekening toch zelf een correctieberekening in voor het vermogen van die pomp?

@Jeroen,

Je blijft maar op twee gedachten hinken. Zorgt dat bouwbesluit er nou voor dat er te weinig of juist onredelijk veel kwaliteit wordt gevraagd?
Zoals ik jou hoor denk ik dat je de helft van het bouwbesluit gewoon niet goed genoeg snapt, niet weet wat de gedachte erachter is, om te beoordelen of iets wel of niet redelijk aan de praktijk gekoppeld is.

Daarnaast mag je het persoonlijk natuurlijk niet eens zijn met een uitkomst van een bepaalde regel, maar dat wil niet meteen zeggen dat die regel dan onzin is.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
JP , van Gemeente (datum: 20-10-2014 17:05)

@Leon, even reageren op je opmerking van Ja ja, de overheid: 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Maar dat doen we lekker niet'. Mag ik je er even aan herinneren dat ongeveer 80 tot 90% van de normcommissieleden bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven?
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Leon (datum: 21-10-2014 21:26)

@JP
Touche, I stand corrected :)
Was ook een beetje een reactie met een knipoog hoor, over het algemeen zitten die normen heel behoorlijk in elkaar. Als je naar de daglichtnorm kijkt bijvoorbeeld dan zijn er zeker ook voordelen. Smalle ramen zijn nu vervelender, maar over het algemeen is de nieuwe norm praktischer dan de oude. Speelt beter in op 'complexere' combinaties van belemmeringen.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 24-10-2014 21:01)

Normcie met commerci?le belangen!

Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Erwin (datum: 30-10-2014 13:31)

@ S. Vlasma:

Geinig om te horen dat de ingewikkelde daglichtnorm er in bepaalde gevallen voor zorgt dat je de EP-berekening niet sluitend krijgt. Volgens mij is je benadering verkeerd om en zou je er juist bij moeten beginnen dat je ontwerp grotere ramen nodig heeft om aan de daglichteis te voldoen. Dan moet je dus wat aan je ontwerp doen en niet de regels of rekenwijze de schuld geven.

Om een voorbeeld te geven; als jij 100 rijdt op een weg waar je 80 mag en je wilt geen snelheidsovertredingen meer maken kun je of de toegestane maximum snelheid verhogen of je snelheid aanpassen. In jouw redenering zou je er dan voor kiezen om de maximum snelheid te verhogen en lekker door te blijven rijden.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 30-10-2014 14:01)

Ik zie je punt, maar denk dat je als bouwfysisch adviesbureau een ontwerp krijgt aangereikt, en er in dat stadium niet zoveel meer aan kunt veranderen.

Het zou helpen wanneer de ontwerper zelf tijdens het eerste ontwerp al een beetje kennis heeft (of inschakelt), zodat je functies en voorzieningen al vooraf zijn overdacht.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 30-10-2014 14:37)

Met de constructie is dat precies hetzelfde. Zo werkt dat tegenwoordig niet meer.
Het gevolg van steeds meer specialisatie en het steeds gecompliceerder maken van de bepalingsmethoden.

Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Erwin (datum: 30-10-2014 15:52)

@ Joachim:

Als adviesbureau m.b.t. EPG kun je daar inderdaad weinig meer aan doen, maar dat neemt niet weg dat de oorzaak van het niet kunnen voldoen aan de gestelde eisen primair ligt in het ontwerp en niet in de regels of rekenmethoden. Op het moment dat je als adviseur zo'n plan krijgt moet je wijzen naar de ontwerper en niet naar de normencommissie. Hoewel het niet altijd makkelijk is om de verantwoordelijkheid te leggen bij degene die jouw boterham betaalt.

Of, om bij het voorbeeld te blijven, stuur je bij een bezwaarschrift tegen een boete wegens te snel rijden ook een verzoek mee om de snelheid te verhogen op de betreffende weg?
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Jeroen (datum: 30-10-2014 16:23)

Je kunt ook stellen dat de regels zodanig complex zijn dat een ontwerper daar inhoudelijk geen of moeilijk zicht op kan krijgen. Dan kun je je ook afvragen of de regels dan niet te gecompliceerd zijn. Een ontwerper is immers zodanig gekwalificeerd hij in principe de materie best kan doorgronden, maar ieders tijd is beperkt en een opdrachtgever wil ook niet te veel betalen. De gevolgde werkwijze van de ontwerpers is daar gewoon een voortvloeisel van.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Leon (datum: 30-10-2014 23:01)

Je kan ook stellen dat de ontwerper zich wat meer in de materie mag verdiepen. Dat smallere ramen kritischer zijn geworden qua daglichtopbrengst speelt al sinds 2012. Maar ja, als je als ontwerper de boubesluittoetsing al niet in eigen beheer uitvoert kun je je ook afvragen wat het expertiseniveau is. En ook dat is wel weer op te lossen, maar dat vraagt wel om overleg en samenwerking...
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Erwin (datum: 31-10-2014 01:54)

@ Jeroen:

De regels zodanig complex dat de ontwerper daar geen zich op kan krijgen??? Je hoeft echt geen wiskundige zijn om te beseffen dat belemmeringen en overstekken nadelig zijn voor je daglicht en dat het kritisch kan zijn bij grote verblijfsgebieden. De gemiddelde ontwerper kan dat best zelf inschatten en daar hoef je echt geen hele serie berekeningen voor te maken in een vroeg stadium hoor. Met een beetje logisch nadenken haal je de kritieke plekken er zo uit... En bij twijfel, even rekenen en klaar... Maar ja, als je er in het ontwerp niet naar kijkt kan het voorkomen dat je bij de uitwerking op de blaren moet zitten.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
J. Bolte (datum: 31-10-2014 10:27)

De daglichtberekeningen zijn denk ik nog de minst complexe, kwestie van van tekening meten en opzoeken in een tabelletje. Als je dat al te lastig vindt mag je je ernstig zorgen gaan maken over je opleidingsniveau.
Re: daglicht hoek alfa smal raam
Naam:
Leon (datum: 31-10-2014 10:34)

En zelfs als je met vuistregels werkt is het niet zo lastig, bij een 'normaal' raam heb je vaak een correctiefactor van rond de 0,75. Bij een dakgoot gaat het meer richting de 0,5 ? 0,6. Glas beneden de 600+ niet meerekenen, vermenigvuldigen met die correctiefactor en dan kijken of je minimaal 10% van je ruimteoppervlakte hebt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl