Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam: Elroy Nieuwlaar, van Technische Universiteit Eindhoven (datum: 14-10-2014 13:47)

Beste lezers,

Voor mijn afstudeerscriptie ben ik bezig met het ontwerpen van een werkaansturingsmethode waarbij een aannemer op afstand de bouwkundige staat van een woonwijk kan monitoren en aansturen met betrekking tot uit te voeren werkzaamheden van het groot onderhoud aan de woningen.

In de huidige situatie beslist de corporatie om groot onderhoud in een bepaalde wijk uit te voeren als de hoeveelheid "klachten" dusdanig wordt dat normaal onderhoud niet meer haalbaar is.

Voorbeeld 1:

Badkamer wordt opnieuw betegeld, voorzien van nieuw sanitair. Idem voor het toilet, en de keuken wordt voorzien van nieuw tegelwerk, stucwerk en een nieuw keukenblok.

1. Indien deze werkzaamheden worden uitgevoerd, aan welke regelgeving dient men dan te voldoen? en moeten de overige 'onaangeraakte' ruimtes ook aan regelgeving voldoen.

Voorbeeld 2:

Bewoner wil graag deel van een slaapkamer betrekken bij de badkamer. Hier gaat de corporatie mee akkoord en laat dit uitvoeren door een aannemer.

2. Indien bovenstaande wordt uitgevoerd, dient men dan aan bepaalde regelgeving te voldoen?

Ik hoop dat bovenstaande duidelijk is.

Ik hoor graag van jullie,

Groet, Elroy




Reageer
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
Elroy Nieuwlaar , van Technische Universiteit Eindhoven (datum: 14-10-2014 13:59)

nb. de woningen zijn omstreeks 1925 gebouwd.
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
J. Bolte (datum: 14-10-2014 17:58)

Misschien moet je voor jezelf eerst even nagaan over wat voor 'regelgeving' je het wilt hebben. Er zijn verschillende regels en normen die van toepassing kunnen zijn.

Als je het puur hebt over het bouwkundige- en gebruiksniveau, denk ik dat je de regels uit het bouwbesluit bedoelt. Mijn tip voor je zou dan zijn het 'Praktijkboek Bouwbesluit 2012' te downloaden, en hierin op te zoeken hoe de systematiek werkt bij verbouwingen.

in het (heel) kort: We hebben een ondergrens, dat heet 'niveau bestaande bouw'. Alles onder die grens is onacceptabel, en strafbaar om te laten voortbestaan. Dat verplicht je om de boel aan te pakken.

Daarnaast hebben we een referentieniveau 'nieuwbouw', dat is wat we voor een modern gebouw acceptabel vinden. meer mag altijd, maar dit moet je minimaal realiseren bij complete nieuwbouw.

Wanneer je nu gaat verbouwen snapt de wetgever dat je niet aan nieuwbouw kunt voldoen, maar ze wil ook niet dat je de situatie verslechterd. Dus daarvoor is het 'verbouwniveau' in het leven geroepen. Het uitgangspunt is 'nieuwbouw', maar in veel gevallen is het mogelijk terug te vallen tot een lager niveau. Dat kan specifiek zijn aangegeven, het kan aanhaken op het bestaande niveau, en wanneer je een heel oud gebouw hebt of geen niveau kunt vaststellen, kan het zelfs de eis van bestaande bouw volgen.

Je moet per onderdeel dus heel specifiek dat verbouwartikel gaan doorlezen.

Naast het bouwbesluit kan het natuurlijk ook zo zijn dat je andere kwaliteitseisen moet volgen die je vanuit privaat oogpunt (wens coorporatie) of vanuit een convenant zijn opgelegd. Zoek onder bijvoorbeeld 'Aedes' op google.

Op het moment dat je ver
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
Leon (datum: 15-10-2014 09:49)

Ik ben voornamelijk benieuwd naar dat 'monitoren op afstand door de aannemer', zeker met het oog op groot onderhoud. Als je het bij corporaties hebt over 'groot onderhoud' dan is zijn dat doorgaans nogal ingrijpende wijzigingen. Dit soort onderhoudstrajecten vinden plaats om de 25 ? 30 jaar. Meestal wordt daarin onderhoud gepleegd dat de technische staat van de gehele woning verbeterd (denk aan kozijnen vervangen, dubbel glas plaatsen, isolatie aanbrengen/verbeteren, dakgoten vervangen, geveldelen vervangen (hout), voegwerk herstellen etc). Aanvullend daarop worden bewoners vaak in staat gesteld om individuele verbeteringen door te voeren (nieuwe keuken/sanitair, uitbouw, dakkapel, etc). Voor je aan die werkzaamheden begint moet je dus een goed beeld hebben van de huidige staat van elke woning, en ik kan je verzekeren dat geen enkele woning hetzelfde is na zo'n periode. Ook niet als ze oorspronkelijk identiek gebouwd zijn. En dat varieert van een zonnescherm op de gevel tot een extra stopcontact op de muur tot het volledig verwijderen van binnenwanden. Veel corporaties staan dit soort wijzigingen gewoon toe (onder bepaalde voorwaarden uiteraard) en dat gebeurt dus ook veelvuldig. 'Op afstand beoordelen' is er dan absoluut niet bij. Ik ben bij diverse groot onderhoudstrajecten betrokken geweest, daarbij werd telkens elke woning van binnen en buiten bekeken door zowel een afgevaardigde van de bouwkundig aannemer als een opzichter van de woningstichting. En geloof me, dat is echt een must.
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
Elroy Nieuwlaar , van Technische Universiteit Eindhoven (datum: 16-10-2014 10:48)

Beste Bolte,

Bedankt voor je reactie. Als ik het goed begrijp is het heel kort samengevat:

Onderdeel in een woning -> verbouw? bijvoorbeeld badkamer vergroten dan voldoen aan regelgeving Bouwbesluit 2012 verbouw.

Onderdeel in een woning -> renovatie? (opknappen) dan voldoen aan regelgeving Bouwbesluit 2012 bestaande bouw.

Onderdeel in een woning -> niks aan doen. Minimale eis is bestaande bouw? of rechtens verkregen niveau? Woningen zijn gebouwd in 1925 dus moeten voldoen aan bestaande bouw volgens bouwbesluit 2012?

Groet, Elroy
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
Elroy Nieuwlaar , van Technische Universiteit Eindhoven (datum: 16-10-2014 10:52)

Beste Leon,

Wellicht had ik moeten vermelden dat ik de buitenkant van een woning buiten beschouwing laat en me focus op de binnenkant van de woning. Het is echter inderdaad een uitdaging om een methode te ontwikkelen om het onderhoud, verbouw en renovatie op afstand te kunnen aansturen en monitoren. Ik heb inderdaad tijdens observaties geconstateerd dat geen enkele woning identiek is ook al is dit op de plattegronden wel aangegeven. Bij de ontwerpfase zal een methode om eenmalig een nulmeting uit te voeren opgenomen moeten worden.

Nogmaals ik realiseer me dat het een grote uitdaging is, maar dat is juist het leuke van het afstuderen, iets bedenken dat momenteel nog niet haalbaar lijkt.

Groet, Elroy
Re: Regelgeving groot onderhoud huurwoningen
Naam:
J. Bolte (datum: 16-10-2014 14:18)

Elroy,

Aan natuurlijk verval kun je weinig doen, en je bent ook niet aan het 'bouwen' op dat moment. Dus wanneer er niets aan de woning gebeurt zal de gemeente niveau bestaande bouw als aanschrijfniveau gebruiken om op te treden. Vooraf kun je niets met de bouwregels.

Zodra je (om wat voor reden ook) gaan veranderen, zijn de verbouweisen van toepassing.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl