Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam: Gerwald van Dijk, van Van Dijk Bouwkundig Tekenbureau (datum: 04-09-2014 16:15)

Ik heb voor de bouwaanvraag van een kantoor in Putten (1500 m3 incl. vergunningsvrije uitbouw aan de zij- en achterkant) twee versies gemaakt, eentje van het hoofdgebouw, en eentje van het gebouw met vergunningsvrije uitbouw van 2,5m. Volgens het bouwbesluit 2012 mag een vergunningsvrij gedeelte in de bouwaanvraag meegenomen worden, dus officieel hoeft het volgens mij niet.
Maar wij hebben vooroverleg met de gemeente gehad en voor de welstand (en de opdrachtgever) twee versies gemaakt. De welstand mocht alleen oordelen over het hoofdgebouwgedeelte, omdat dit ook in het bestemmingsplan omschreven stond in het aantal vierkante meters.

Mijn vraag is: hoe wordt dit normaal gesproken gedaan bij nieuwbouw?
Je kan toch gewoon de nieuwbouw aangeven inclusief vergunningsvrije gedeelten?
En dit middels een arcering benadrukken?

Alvast bedankt,

Gerwald van Dijk.
Reageer
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2014 22:26)

Nee, mag niet, alles wat op de vergunningstekening staat moet als vergunningplichtig worden beoordeeld. In die aanvraag mag geen onduidelijkheid bestaan wat de vergunde situatie is. Ook heeft het ermee te maken dat je vergunningplichtige bouw en vergunningvrije bouw niet in dat stadium al mag cumuleren.

Is pas nog een 'veelgestelde vraag' geweest op de site van het ministerie, zal eens kijken of ik hem kan vinden voor je.

Het staat je overigens vrij om in afwijking van de vergunning daarna die vergunningvrije stukken al tijdens de bouw er aan vast te bouwen. Dat komt omdat het Bor, in tegenstelling tot het Bblb vroeger, er niet meer er van uit gaat dat vergunningvrije bouw aan een BESTAAND hoofdgebouw moet komen.

Je hoofdgebouw moet dan ook in de vergunning getoetst worden (bijv op EPC zonder de uitbouwen), en de vergunningvrije gedeeltes komen er later bij onder de eisen van verbouw. DAt is dus ook gewoon nieuwbouw omdat dat je rechtens verkregen niveau is.

Dat laat daarna ook geen onduidelijkheid open wat je later nog vergunningvrij kunt uitbreiden.

Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2014 22:33)

http://www.helpdeskbouwregels.nl/vraag/677
http://www.helpdeskbouwregels.nl/vraag/645
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
pino (datum: 05-09-2014 08:25)

Het info blad vergunningvrij bouwen en het bouwbesluit 2012
Zegt hier toch iets anders over.

En de helpdesk geeft zelf ook al aan de uitspraak van de rechter waarop hun reactie gebaseerd is weinig praktisch te vinden.

Het inzichtelijk krijgen wat vergunningsvrij is een kwestie van even op tekening aangeven.
Het is onzin dat dit per definitie onduidelijk is.


Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
B. van den Broek (datum: 05-09-2014 09:21)

Ik heb ooit zoiets vergelijkbaars gehad. De gemeente wilde bij de aanvraag een tekening waarop alleen het te vergunnen hoofdgebouw staat. Na verlening wilde ze een tekening hebben zoals de woning uitgevoerd gaat worden, zodat de opzichter een goede tekening had. De constructieve stukken (vloeren ed) werden namelijk wel op de situatie uitgewerkt zoals deze werd uitgevoerd. Dus met vergunningsvrije uitbouw.
Ik heb dit toen met de gemeente besproken hoe ermee om te gaan en zij kwamen met deze manier.

Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
B. van den Broek (datum: 05-09-2014 09:25)

Overigens was het in mijn situatie zo, dat in de vergunnigsvrije gedeelten een meterkast en toilet zou komen. Ik heb de vergunningstekening zo gemaakt dat het toilet en meterkast in het hoofdgebouw stonden zodat het gebouw ook aan het BB voldoet.




Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
Leon (datum: 05-09-2014 09:31)

Mijn ervaring is dat dit sterk verschilt per gemeente. De ??n wil niks van de vergunningsvrije zaken weten (als het op tekening staat hebben we het officieel gezien en moeten we er iets van vinden), wil het juist w?l zien maar dan met tekstuele toelichting. Gewoon even overleggen van tevoren.
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
Leon (datum: 05-09-2014 09:33)

"...iets van vinden), DE ANDER wil het juist w?l zien..."

Waar blijft die edit-functie voor reacties...
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
Gerwald van Dijk , van Van Dijk Bouwkundig Tekenbureau (datum: 05-09-2014 13:32)

Bedankt voor de antwoorden en de verwijzingen.
Nog ??n vraagje. Ik had eind 2010 cursussen Wabo en Juridische verdieping Wabo gehad. In mijn herinnering werd er verteld dat je 2 dagen voordat je begint met bouwen je het moet aanmelden bij de ambtenaar en twee dagen nadat je het voltooid hebt ook. Ik weet niet in welke wetgeving dit stond/ staat, en of dit (naar mijn idee) in de Wabo stond, of juist oude regelgeving was.
Want hieruit kwam dan volgens mij voort, dat je pas vergunningvrij mocht bouwen als de nieuwbouw af was, en als bestaand mocht worden beschouwd.
Is dit dan toch regelgeving v??r de Wabo?
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
henk veenstra , van gemeente (datum: 05-09-2014 14:52)

Zie artikel 1:25 bouwbesluit
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-09-2014 16:18)

Tot 1992 was het zo dat een gebouw pas 'klaar' was als er een oplevering van de gemeente was geweest, dat was opgenomen in de woningwet. Na die tijd was er alleen de meldingplicht van het gereedkomen, zonder verdere gevolgen wanneer je dat niet deed. Het feitelijke bouwen werd daarmee het begin en eindpunt voor de status van je gebouw. Op een gegeven moment ben je klaar met uitvoeren, en heb je het over een 'bestaand gebouw'.

Nu was het ook zo dat er voor de vergunningvrije regels werd gesteld dat je specifiek aan een 'bestaand gebouw' moest bouwen. Dat was de reden dat uitvoering tijdens de oprichting raar werd gevonden. Veel toezichthouders gingen daar coulant mee om.

Door het weghalen van dat stukje 'aan bestaand' in de Bor is het nu mogelijk vergunningvrije uitbouwen al bij de oprichting mee te nemen. Op dat punt staan we nu. Dat houdt ook in dat er geen reden meer is om vergunningvrij op tekening op te nemen in de vergunning. Het maakt niet meer uit wanneer je het uitvoert.

Let er trouwens wel op dat het nog steeds afwijken van de vergunning betreft, en dat de toezichthouder er wel van op de hoogte moet zijn en het moet goedkeuren. Ik denk bijvoorbeeld niet dat ze zullen goedkeuren dat je je gebouw opeens met andere dakpannen gaat uitvoeren, of in andere kleuren gaat schilderen dan in de vergunning toegestaan. Hoewel dat na gereedkomen vergunningvrij is.
Re: vergunningsvrije gedeelte bouwaanvraag
Naam:
Gerwald van Dijk , van Van Dijk Bouwkundig Tekenbureau (datum: 06-09-2014 13:39)

Prima.

Bedankt voor het antwoord in ieder geval.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl