Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Goot- en bouwhoogte
Naam: Henk Hoedjes, van Particulier (datum: 27-08-2014 20:58)

Wij zijn van plan op de bestaande garage tussen 2 woningen een opbouw te maken.In het bestemmingsplan staat aangegeven dat aan- en bijgebouwen een goothoogte en bouwhoogte mogen hebben van resp. 350 en 500 cm.
De goot maken wij op 300 en een de nok op 500 cm. aansluitend op de nok maken we een plat dak.
de gemeente beweert nu dat de nok nu gaat tellen als goothoogte dus bebouwing niet toe gestaan. Is dit juist?? Wie heeft hiervoor een advies
Reageer
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Tim (datum: 27-08-2014 21:43)

Kijk bij de wijze van meten in het bestemmingsplan. Los hiervan, een nokhoogte is in mijn optiek een punt en geen plat dak... Dergelijke opbouwen zien er vaak ook niet uit. Is een hogere nok geen optie, middels een vergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan? Zijn er in de straat / wijk vergelijkbare opbouwen gerealiseerd ?
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 27-08-2014 22:47)

In de wat nieuwere bestemmingsplannen is goothoogte gedefinieerd als het snijpunt tussen ELK dakvlak en het daaronder gelegen gevelvlak. Wanneer je dus een plat dak gaat maken heeft dat een (virtueel) snijpunt met de gevel. Dat is een goothoogte.

Verder wordt er waarschijnlijk niet gesproken over nokhoogte maar over maximale bouwhoogte.
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Henk Hoedjes , van Particulier (datum: 28-08-2014 11:39)

De Gemeente beweert dat snijpunt schuin pannendak met een daar achterliggend platdak gezien moet worden als goothoogte cq. druiplijn en niet als bouwhoogte. volgens mij is het wel bouwhoogte. een goot is nl. om water op te vangen. Al vele discussies gevoerd met de betreffende ambtenaar maar deze houd vol dat het snijpunt pannendak met platdak goothoogte is. Hoe los ik dit probleem zo snel mogelijk op??
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Leon (datum: 28-08-2014 12:08)

Zoals al gezegd: de definities van goot- en nok/bouwhoogte staan in het bestemmingsplan toegelicht als het goed is. Exacte uitleg wil nog wel eens verschillen per bestemmingsplan, dus daar is zo geen ??nduidig antwoord op te geven.
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Leon (datum: 28-08-2014 12:10)

Wat overigens nog wel eens wil helpen: als een ambtenaar ergens heel stellig in is kan het wel eens de moeite waard zijn om te vragen hoe hij/zij daar aan komt. Oftewel: 'waar staat dat dan?'. Ambtenaren zijn ook maar mensen en mensen kunnen nu eenmaal fouten maken.
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Appie (datum: 28-08-2014 14:12)

Bekijk ook eens de omschrijving zoals hier staat:
http://www.documentatie.org/uds4/dbdropdownvolgende.asp?search=Goothoogte
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Tim (datum: 28-08-2014 19:52)

Of voorwaarden uit bestemmingsplan accepteren en plan hierop aanpassen.

Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-08-2014 16:27)

De ambtenaar legt het wellicht ietsje verkeerd uit, maar het komt op hetzelfde neer: door het maken van een plat dak in plaats van een spitse nok creeer je een 'goothoogte'. De toverwoordjes daarbij zijn 'elk dakvlak' en 'daaronder gelegen gevelvlak'. Dat gevelvlak hoeft niet rechtstreeks aan te sluiten op het dakvlak. WAnneer je de lijn van de gevel doortrekt en de lijn van het platte dak kruisen die elkaar ergens. Die hoogte is de 'goothoogte'.

Valt verder weinig aan te doen anders dan ondezoeken of de gemeente van het BP af wil wijken...
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Willem (datum: 01-09-2014 15:45)

Hier is jurisprudentie over!
Ik weet even niet waar, maar het kwam er op neer dat de "goot" het laagste punt van een dak was. en als je bovenop je schuine dak nog een plat dak hebt, dan is dat niet het laagste punt van je dak.

zoek die jurisprudentie even op, en kijk of dat ook van toepassing is op dit geval (bijv. zelfde begripsomschrijving)
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Willem (datum: 01-09-2014 15:51)

zaaknummer 200901622
daar wordt een afgeknot zadeldak besproken, en aangezien goothoogte o.a. "druiplijn" is en dit niet gedefinieerd staat wordt "druiplijn" aangehouden.
Daar waar het hemelwater verzameld wordt.

Dat is dus het laagste punt van een schuin dak.
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-09-2014 17:03)

Tja, dan hoef je alleen nog maar te checken hoe dat bestemmingsplan in die uitspraak in elkaar steekt. Als ze daar exact dezelfde begripsomschrijving in gebruiken als in jouw geval, dan heb je misschien een punt.

Ik denk echter dat dit ging om een plan met de 'oude' omschrijving, waarbij de goothoogte echt iets met de fysieke goot te maken had. Appels en peren dus.

Ik denk echter van niet. Heb je anders een adres voor ons, of de naam van het BP, zodat we het zelf eens kunnen bekijken?
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-09-2014 17:04)

ow wacht, jij was niet de vraagsteller... :) Maar dezelfde vraag dus, kunnen we de naam van het BP krijgen zodat we zelf eens kijken?
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
Henk Hoedjes , van Particulier (datum: 29-10-2014 19:52)

Het gaat hier om het perceel Schippersloot 20 in Broek op Langedijk.
Gemeente heeft voor een zelfde soort opbouw 1 straat verder iets andere woning wel een bouwvergunning voor verleend t.w. Breesloot 68 Broek op Langedijk
Re: Goot- en bouwhoogte
Naam:
J. Bolte (datum: 30-10-2014 10:54)

UIt dat BP, art. 2, de goothoogte van een bouwwerk:

vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel;

Het gaat om dat woordje 'daarmee gelijk te stellen constructie-onderdeel'. Een overgang van een plat dak naar een schuin dak is volgens de gemeente zoiets. In de 'modernere' beschrijvingen is daar ook rekening mee gehouden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl