Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam: P. Gianni (datum: 19-08-2014 18:44)

Ik heb een vraag over de bouwkosten waarover de bouwleges geheven worden.

Een opdrachtgever van mij is van plan zijn woning casco door de aannemer op te laten leveren. Hierna zal hij zelf de volledige afbouw (van niet-dragende wanden, trappen en vloerverwarming tot aan verlichting, schilderwerk, etc.) ter hand nemen. Wat moet in dit geval als bouwkosten worden opgegeven?

Ik begrijp uit reacties op eerdere vragen met dit onderwerp dat het niet gaat om de daadwerkelijke bouwkosten (dus aanneemsom casco) maar om de marktconforme bouwkosten van casco en afbouw (waarbij er vanuit gegaan wordt dat het gehele plan door een aannemer wordt uitgevoerd). Klopt dit?

Met vriendelijke groet,
P. Gianni.
Reageer
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 19-08-2014 19:05)

Ja, gemeente gaat uit van hun eigen lijstje bouwkosten, dat komt wel zo'n beetje overeen met wat een aannemer ervoor zou tellen. Al bouw je je huisje volledig zelf met goedkoop of gekregen bouwmaterialen gaan ze toch van hun lijstje uit. Pas als je achteraf kunt aantonen met bonnetjes en urenverantwoording wat de bouwkosten werkelijk zijn geweest kun je nog wat van de leges terug krijgen.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
Leon (datum: 19-08-2014 19:16)

Misschien handig om te weten: zaken als vloer- en wandafwerking hoef je in die bouwkosten niet mee te nemen. Denk aan het opleverniveau van een projectmatige woning.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
Tim (datum: 19-08-2014 21:56)

@John, ik ken geen gemeenten die achteraf nog de leges gaan herberekenen aan de hand van bonnetjes. Het legesbesluit wordt genomen op basis van de bij het besluit bekende gegevens. Binnen 6 weken kan bezwaar worden gemaakt en is daarna (bij geen bezwaar) onherroepelijk.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 19-08-2014 22:20)

@Tim, klopt. Wij (mijn opdrachtgever en ik) hebben direct bij het verlenen van de vergunning met de factuur legeskosten bezwaar gemaakt over de hoogte van de factuur. Na veel heen en weer argumenten hebben wij de afspraak gemaakt tot betalen het van de legeskosten EN het overleggen van de werkelijke bonnetjes en het in mindering brengen. Het kan dus wel.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-08-2014 14:11)

Het stond eerst wat duidelijker in de indieningsvereisten, maar je kunt in de toelichting op de Mor nog steeds goed terugvinden wat 'de kosten' precies moet inhouden:


TOELICHTING OP Mor art. 1.3
Het derde lid bevat een verplichting voor de aanvrager om een opgave van de kosten van de te verrichten werkzaamheden te doen. Deze opgave kan nodig zijn voor de berekening van leges of voor het bepalen of de Wet Bibob moet worden toegepast.

Indien sprake is van een aanvraag om een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk, vermeldt de aanvrager bij deze opgave van de kosten in ieder geval ook de aannemingssom ? als bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV 1989) ? van het uit te voeren werk. Voor zover deze ontbreekt, verschaft de aanvrager een raming van de bouwkosten als bedoeld in het normblad NEN 2631.

De wijze waarop het bevoegd gezag de leges berekent, valt onder de gemeentelijke of provinciale autonomie. Wel wordt gestreefd naar meer uniformiteit in de grondslagen voor de legesheffing. Daartoe heeft VROM een Model voor het bepalen van de hoogte van leges omgevingsvergunning laten opstellen, te vinden op het Kennisplein. Een keuzemogelijkheid in het Model is een legestarief gebaseerd op de kosten van het door de aanvrager te realiseren bouwwerk. In het Model wordt daarbij een maximering van het tarief voorgesteld, omdat de kosten van het in behandeling nemen boven een bepaalde bouwsom doorgaans niet meer toenemen. Ook het hanteren van tariefklassen is een mogelijkheid. Overigens is in vervolg op het project Vereenvoudiging Vergunningen een Richtlijn Kostendragers ontwikkeld, die handreikingen bevat voor alle vormen van doorberekening van kosten door overheidsinstanties, waaronder de kosten van vergunningverlening.1

De Wet Bibob geldt voor o.a. bouw- en milieuvergunningen. Dit betekent dat het bevoegd gezag bij het verlenen van deze vergunningen eisen kan stellen aan de integriteit van de aanvrager. Het bevoegd gezag is autonoom in het bepalen van beleidslijnen voor de toepassing van deze wet. De procedure van de Wet Bibob wordt niet in alle gevallen gevolgd. De hoogte van de aannemingssom kan een factor zijn om te bepalen of nader onderzoek in het kader van de Wet Bibob noodzakelijk is.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
P. Gianni (datum: 21-08-2014 11:29)

Dank voor de informatie. Ik ben benieuwd wat er uit zal gaan komen.
Re: hoogte bouwleges bij zelfbouw
Naam:
pino (datum: 21-08-2014 15:22)

Persoonlijk ben ik van mening dat de leges gelijk moet zijn voor twee in principe gelijke bouwwerken onafhankelijk van de aanneemsom.

Het doel is immers dat de leges de kosten van de gemeente dekt.
Die is bij zelfbouw even hoog (of zelfs hoger want communicatie met een leek kost meestal veel meer tijd)




Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl