Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld?
Naam: J. Steen, van Heijmans Woningbouw BV (datum: 19-08-2014 09:44)

Met het huidige bouwbesluit ontwikkelen wij woningen met een hogere Rc-waarde dan de minimale prestatie-eis van het Bouwbesluit. Onze conceptwoningen hebben een Rc-kap van ca. 5,00 waar het Bb.2012 nu nog een Rc-waarde eist van 3,50.
De Rc-waarde van het dak wordt behaald met een houtpercentage van ca. 8%. Bij het doorrekenen van een aantal opties (dakkapel of dakvensters) schiet de Rc-waarde van het dak (fors) naar beneden, maar net niet zover dat het discutabel wordt met de gestelde prestatie-eis van het Bb.2012.

Wat ik in de EPC-berekening invoer maakt niet uit. Immers bij het invoeren van een Rc-waarde stel ik de minimale eis die voor de uitvoering van toepassing is. En zolang dat hoger is dan de minimale prestatie-eis van het Bb.2012 zal niemand daarover vallen.

Straks gaan we naar gedifferenteerde Rc-waarden. Voor het dak betekent dat we gaan naar een Rc;dak van 6,00.
Zonder al teveel investeringen (behoud van basisprincipe opbouw kap) is dit realiseerbaar. Als de kap doorgerekend wordt zonder opties heeft de kap een Rc-waarde van 6,60. Echter bij het beoordelen van een aantal opties zal de Rc-waarde lager zijn dan 6,00, namelijk 5,60. Deze scoort formeel lager dan de prestatie-eis van het Bb.2012. Maar gemiddeld wordt wel voldaan aan de prestatie-eis van 6,00 ((6,60+5,60)/2=6,1).

Hoe gaat de overheid daar dan mee om. In mijn EPC berekening zal ik zowel de 6,60 als de 5,60 benoemen. Bij de benoeming van 5,60 zal er discussie kunnen ontstaan.

Natuurlijk kunnen we save gaan zitten maar werkt in dit geval kostenverhogend wat niet uitlegbaar is naar de klant.

Graag jullie reactive en/of visie
Reageer
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
pino (datum: 19-08-2014 10:55)

Even kort door de bocht
moet je de wangen en de gevel van de dakkapel als dak zien ?
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Steen , van Heijmans woningbouw BV (datum: 19-08-2014 20:44)

Het gaat me niet zozeer om de zijwangen of dak van een dakkapel maar meer om de dakvlakken zelf. Stel: dak voorgevel Rc = 6,60 obv houtpercentage 8% (geen dakopties) en dak achtergevel Rc= 5,60 obv houtpercentage 15% (stel optie dakkapel).

Dan zou je kunnen stellen dat de gemiddelde Rc;dak= 6,10. Wat is dan mijn invoer in mijn EPC software. Gemiddeld 6,10 of dak voor 6,60 en dak achter 5,60. Met de laatste invoer kan ik discussie hebben omdat formeel de invoer lager is dan het minimum zoals gesteld in het Bouwbesluit, namelojk 6,00.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Steen , van Heijmans woningbouw BV (datum: 19-08-2014 20:45)

Het dakkapel krijgt namelijk zijn eigen invoer met Rc-waarde.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-08-2014 14:01)

Formeel is het niet mogelijk om een vergunningaanvraag met opties aan te vragen. Het moet een concreet project zijn. Eigenlijk is de hele vraag hoe je met opties om moet gaan dus niet relevant.

Natuurlijk gaan gemeenten hier ook soepel mee om, maar op dat moment moet je wel iets verzinnen waardoor je aan het einde van de rit duidelijkheid krijgt over wat er gebouwd is, en hoe dat concreet voldoet aan de eisen.

Wat ik tot nu toe meestal doe is de uitwerking van de opties als voorwaarde in de vergunning meenemen. Voordat er met een blok woningen wordt begonnen komt er dan een uitgewerkt overzicht naar de gemeente met daarop de concrete uitvoering van alle woningen in dat blok. en daar hoort dan ook een aangepaste EPC-berekening bij.

Dat houdt in dat je op den duur voor elke versie van de woning een aparte berekening krijgt, en dus een groot aantal verschillende EPC-berekeningen bij grote projecten, maar dat is zoals het is.

Je maakt trouwens ook nog eens de fout om Rc-waardes rechtlijnig te gaan uitmiddelen. Dat is niet juist, de impact van een slecht geisoleerd stuk dak werkt exponentieel door in het geheel.
Van elk onderdeel moet je afzonderlijk de Rc bepalen, en die dient afzonderlijk aan de eis te voldoen. In de EPC-berekening komt die afzonderlijke waardes dan weer terug in je gebouwschil en zie je de impact op het totale energieverbruik.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Steen , van Heijmans Woningbouw BV (datum: 20-08-2014 14:48)

J. Bolte, dank voor je reactie. Ik snap wat je zegt over de indiening omgevingsvergunning met betrekking tot de opties. Een project is pas complete als je weet wat je gaat bouwen. Daarvoor is al lang de omgevingsvergunning aangevraagd.
Echter bij een projectontwikkeling moet ik wel weten wat ik mijn koper kan aanbieden binnen project specifiek dat onderzoek moet ik verrichten.

Omdat ik geen project ontwikkel obv een wonning maar van meerdere woningen heeft het de voorkeur de randvoorwaarden, voor dat project te standariseren. Wanneer een koper geen opties op het dak kiest heeft die woning een betere Rc-waarde dan een woning van een koper die wel een aantal opties kiest. Afwijkende details zijn niet wenselijk.
Stem ik mijn details af op de laatste woning met de opties dan heeft de koper met de woning zonder opties een aanzienlijk hogere Rc-waarde. Daar zou zij mogelijk niet voor willen betalen of is voor het project kostentechnisch niet interessant.

Ik heb geen moeite met het maken van EPC berekening per individuele woning. Sterker nog, ik zou voorstander zijn en dit als kwaliteit aan de koper mee willen geven. Dan kan ik eventueel te verrekenen maatregelen ook doorrekenen naar haar op basis van de uitkomsten EPC.

Het blijft een lasting vraagstuk. Nogmaals tot op heden kennen we dat probleem niet omdat we toch al hogere prestaties leveren dan dat het bouwbesluit als minimale prestatie eis stelt.

Worden daken met afschotisolatie ook niet rechtlijnig uitgemiddeld?
Als we daar een project mee maken en we stellen een Rc;gemiddeld van 4,00 wordt bij afschotisolatie de minimale dikte ook bepaald op een Rc van 4,00 oplopend naar een hogere Rc afhankelijk van de isolatiedikte.

Nogmaals ik waardeer je reactive. Ik hoop dat je met me blijft sparren over dit vraagstuk.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-08-2014 15:00)

Ik denk dat je de koper niet lekker moet maken met 'Rc-waardes van het gebouw', dat bestaat namelijk niet. Een Rc-waarde is een warmteweerstand van een los constructie-onderdeel.

In algemene termen kun je dit aan een koper uitleggen door duidelijk te maken dat het dak een bepaalde isolatiewaarde heeft, en de dakkapel een mindere waarde heeft (die toch nog steeds aan de minimale eis voldoet). Dat zal gevolgen hebben voor het energieverbruik. En daar moet je het denk ik bij houden, je kunt dit niet met getallen ondersteunen omdat de getallen nietszeggend zouden zijn.

Als je de koper iets concreets wilt laten zien, bijvoorbeeld zijn geplande energieverbruik, zou ik een EPC maken voor de woning zonder opties (dan heb je het basisverbruik in MJ), en daarna elke optie een keer invoeren op die woning (dan heb je het toegevoegde verbruik voor die optie). Die trek je van elkaar af, en dan heb weet je wat voor toename/afname in verbruik een optie tot gevolg heeft. Dat kun je ook nog een procentueel weergeven ten opzichte van het totaal.

Dat is voor een koper ook tastbaarder, want een verhoudingsgetal zoals de EPC of een natuurkundig getal als de Rc gebruikt, is dat te theoretisch om iets mee te kunnen.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-08-2014 00:57)

Heb je trouwens ook direct een manier om bij de aanvraag je 'worst-case-scenario' EPC te maken. Zoek de voor het energiegebruik minst gunstige combinatie van opties, en reken je gebouw daarmee uit. Dan kan het alleen maar beter worden, en toon je daadwerkelijk aan dat je gebouw TEN MINSTE aan het bouwbesluit voldoet.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
pino (datum: 21-08-2014 16:06)

Ik denk dat de TS het dak bedoelt
En dat het dakplaten in verband met het opvangen van de dakkapel meer hout moet bevatten dan zonder waardoor de rc lager is.

moet je niet de het gemiddelde hout percentage bepalen voor het hele dak incl. de versterkte zones rond de dakkapellen ? en daar de rc op betrekken.

Als ik de rc zou middelen zou ik een gewogen gemiddelde nemen waar het oppervlakte ook een rol speelt
per saldo zal dit een hogere waarde opleveren daar de oppervlakte van de dakkapel er aan de ongunstige zijde af gaat.



@Bolte even uit interesse

Is er een genormeerde manier om het energie gebruik te noemen van een woning?
Zodat je je als verkoper ergens achter kunt verstoppen als de eigenaar stookt met de tuindeuren open of gezinsleden heeft met een afwijkend leefpatroon waardoor er over een veel langere periode per dag wordt gestookt.

want alle berekeningen ten spijt bepaald de gebruiker hoeveel er gestookt wordt


Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
Leon (datum: 21-08-2014 18:26)

@pino
Zo werkt het dus niet. Je rekent per transmissievlak, oftewel per dakvlakken. De voorkant en achterkant optellen en middelen mag dus niet...
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 21-08-2014 20:08)

Rc wordt bepaald volgens NEN 1068, middelen van constructies is daarbij niet aan de orde.
Re: Rc-waarde van dak 6,00, gemiddeld
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 23-08-2014 11:23)

@pino,

Voor een genormeerd energieverbruik kun je bijvoorbeeld de systematiek van de EPC of het energielabel gebruiken.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl