Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglicht entresol reductie
Naam: J. vd Assem (datum: 24-07-2014 10:39)

Beste bouwhelp-gebruikers,

Zie bijgevoegde tekening: in een bestaande ruimte wordt een entresol gemaakt, die als verblijfsruimte gebruikt gaat worden. De entresol staat in open verbinding met de ondergelegen verblijfsruimte.

Als ik conform NEN2057 de beta-hoek uitzet, wordt deze groter dan 72 graden, waardoor de belemmeringsfactor 0 is (volledig belemmerd).

Echter, als ik een wand zou maken met een klein kozijn, verlaag ik het midden van de doorlaat, waardoor de beta-hoek kleiner dan 72 graden kan blijven.

Gevoelsmatig is dit totaal onlogisch, dus kan iemand hier helderheid over verschaffen? Bedankt!

Bijlage: daglicht_entresol.PDF Reageer
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 24-07-2014 14:50)

gevoelsmatig klopt dat prima, want hoewel je beta kleiner wordt heb je door het verkleinen van je opening veel minder opening-oppervlak. Ik denk dat het geen verschil maakt als je de Ae uitrekent.


Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 24-07-2014 14:51)

Als je alfa trouwens 20 graden is, heb je tot aan een beta van 75 graden nog een reductiefactor > 0. Pas boven de 75 graden levert je raam niets meer op.
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 24-07-2014 14:52)

Maar ik vermoed ook dat je alfa door de zijdelingse belemmeringen hoger zal komen liggen dan 20 graden...
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
Leon (datum: 24-07-2014 17:12)

Het is inderdaad nogal een theoretisch model, maar het klopt wel. Je kunt er dus inderdaad voor kiezen om de opening rekentechnisch lager te maken. Je moet een beetje spelen met de variabelen. Wat overigens kan helpen is het volgende: bepaal eerst je hoek a, die is niet gebonden aan de hoogte van de opening. Vervolgens kijk je in de tabel welke hoek B daar bij hoort om nog een redelijke reductiefactor over te houden. Zet die hoek B uit in je tekening, bepaal de hoogte van de denkbeeldige opening en bereken Ae. Doe dit voor meerdere hoeken B en je ziet vanzelf welke de beste opbrengst heeft.
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
Leon (datum: 24-07-2014 17:14)

Houd er overigens wel even rekening mee dat hoek a en B elkaar gaan overlappen op een aantal segmenten, maar de juiste rekenmethode staat in de norm omschreven.
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
Jeroen (datum: 24-07-2014 18:40)

En je kunt je afvragen of het allemaal wel erg zinvol is.
Maar ja, regels zijn regels.

Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
Leon (datum: 24-07-2014 22:06)

Klopt helemaal. Papieren wijsheid, meer is het niet. Maar t hoort er bij...
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
JH (datum: 25-07-2014 07:55)

benoem de aan te brengen vloer niet als verblijfsruimte...probleem opgelost.

Het is niet verboden je bed neer te zetten op een plek die geen verblijfsruimte is. Ook mag je gewoon eten, praten en aanwezig zijn in een ruimte die geen verblijfsruimte is. Zolang je gebouw en de minimaal daarin benodigde verblijfsruimten maar wel aan het BB voldoen.

Je mag de ruimte echter niet verkopen als verblijfsruimte. maar gelukkig bestaat er nog geen verblijfsruimte politie.
Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
J. vd Assem (datum: 25-07-2014 10:19)

Bedankt voor jullie reactie.

Aan J. Bolte: ik ben het met je eens dat bij het berekenen van Aeq, een logische verhouding bestaat tussen hoek beta en het openingsoppervlak.

Echter, als ALLE beta's binnen de alphazone 72 of zelf 75 graden overschrijden, zal de uitkomst altijd Aeq=0m2 zijn (volledig belemmerd).

Oftewel, ik ben betahoeken bij elkaar aan het sprokkelen die verrekend Aeq=0,5m2 (verbouw) opleveren.
Ik heb zojuist berekend dat wanneer ik een een kozijn aanbreng vanaf 600+VP over de volledige breedte van de entresol, er aan de minimum-eis voldaan kan worden.

Ik wil er niet te lang over uitweiden, maar het blijft voor mij onlogisch dat wanneer je op zoek bent naar daglicht je de boel gaat dichtzetten ;).

Aan JH: de entresol dient een verblijfsruimte te zijn, omdat anders niet aan de 55%-eis wordt voldaan (compacte woningen).

Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
Jeroen (datum: 25-07-2014 11:35)

Weer zo iets stoms.

Re: Daglicht entresol reductie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-07-2014 15:46)

Och, je kunt erover klagen of het stom vinden, maar wees eerder blij dat het in Bb2012 ?berhaupt KAN. Als je nog met 2003 had moeten werken had deze situatie niet eens gemogen.

Daarnaast, je kiest er zelf voor om zo'n pijpelade-idee te maken. Hoe verder de verblijfsruimtebegrenzing naar achteren ligt, hoe groter het probleem wordt. Dan kun je de regel de schuld geven, maar eigenlijk is het een kwestie van ontwerp.

En wie weet geeft de uitgebreide rekenmethode nog wel een beter resultaat. Zou je moeten onderzoeken met een lichtstudie. Maar of je zover wilt gaan...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl