Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Vergunningsplichtig door archeologische waarde?
Naam: Jan Jaap (datum: 16-06-2014 21:37)

Uitkomst van vergunningcheck is als volgt:

Bouwen: Omgevingsvergunningplichtig, tenzij er voor de locatie waar u wilt bouwen geen regels in het belang van de archeologische monumentenzorg (op grond van artikel 40 van de Monumentenwet 1988) gelden en uw bouwplannen ook zijn toegestaan volgens de overige gemeentelijke regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening.

Het plan past binnen het bestemmingsplan. Wat voor soort omgevingsvergunning voor de aktiviteit bouwen is dit nu?
In principe is het plan vergunningsvrij volgens bijlage II, art. 3 van het Bor. Maar er is wel een archeologische dubbelbestemming. Heeft de vergunning alleen betrekking op archeologie of is hier gewoon een volledige vergunningsaanvraag nodig voor de activiteit bouwen met alle bijbehorende indieningsvereisten? Zo ja, waarom?
Reageer
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
huisman (datum: 17-06-2014 08:33)

Over het algemeen worden de archeologische aspecten geregeld in een aanlegvergunning. In het bestemmingsplan staat bescheven op welke wijze hiervoor een vergunning noodzakelijk is.
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
Jan Jaap (datum: 17-06-2014 11:45)

Maar waarom is dan nu de activiteit bouwen vergunningsplichtig?


Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-06-2014 13:03)

Bor bijlage II, artikel 5 lid 4 misschien?

onthoud daarbij dat de regels uit dit stuk van het Bor vergunningplicht AFBOUWEN, niet voorschrijven. artikel 2 zorgt ervoor dat je de vergunningplicht voor zowel de bouw- als de BP-afwijking-activiteit komt te vervallen.
artikel 3 zegt niets over BP-afwijking, maar laat alleen de vergunninplicht voor de bouwactiviteit vervallen. Wanneer je te maken hebt met een monument of archeologisch erfgoed kan de bouwcomponent soms juist niet vervallen.

Let er ook op dat de activiteiten elkaar goed kunnen dubbelen. Bij zo'n archeologisch gebied kun je een omgevingsaanvraag krijgen voor zowel bouwen, BP-afwijken EN aanleggen. En wanneer je archeologische regels nog niet in het BP staan opgenomen kan het ook nog eens zo zijn dat je buiten de Wabo-vergunning om nog een gemeentelijke ontheffing nodig hebt om het e.e.a. te mogen gaan uitvoeren.
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-06-2014 13:05)

dus als de bouw-activiteit NIET kan komen te vervallen, moet je haar gewoon indienen op de normale manier, dus met alle benodigde stukken.
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
Jan Jaap (datum: 17-06-2014 14:41)

Volgens mij is hier gewoon een aanlegvergunning nodig en verder niets.
De activiteit bouwen is namelijk gewoon vergunningsvrij volgens Bor Bijlage II, art. 3. Uitbreiding is lager dan 5 meter, op het achtererf en past volledig binnen het BP. Er is geen sprake van een monument.

De conclusie uit de vergunningcheck klopt dan ook volgens mij niet. Of zie ik iets over het hoofd?
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
Jan Jaap (datum: 17-06-2014 14:53)

@Bolte:
Of bedoelt u dat, omdat er hier sprake is van een dubbelbestemming archeologie, volgens artikel 5, lid 4, de vergunningsplicht niet meer met artikel 3 AFGEBOUWD kan worden, d.w.z. niet meer van toepassing is. Waar staat dat dan in art. 5, lid 4?
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-06-2014 15:19)

Heeft u zelf al gekeken wat er in dat artikel staat? Als u artikel 3 kunt vinden neem ik toch aan dat u zelf ook een tekstje een paar regels verder kunt opzoeken? Nou vooruit dan maar.

Bor Bijlage II, art. 5 lid 4
Artikel 3, onderdelen 1 en 2, is evenmin van toepassing voor zover voor het bouwwerk waarop de activiteit betrekking heeft krachtens het bestemmingsplan regels gelden die met toepassing van artikel 40 van de Monumentenwet 1988 in het belang van de archeologische monumentenzorg zijn gesteld, tenzij de oppervlakte van het bouwwerk minder dan 50 m2 bedraagt.

In dit bestemmingsplan staan blijkbaar regels t.b.v. de archeologische monumentenzorg (de dubbelbestemming). Wanneer de uitbreiding groter van 50 m2 is, is art. 3 lid 1 en 2 niet van toepassing. Die kunt u dus niet gebruiken, en dan is het uitgangspunt dat u voor wat betreft bouwen gewoon vergunningsplichtig bent.

Let er daarbij op dat het bij het bovenstaande artikel niet uitmaakt of u aan de bestemmingsplanregels voldoet of niet, het enige wat telt is of er regels ZIJN.
Re: Vergunningsplichtig door archeologische waarde
Naam:
Jan Jaap (datum: 24-06-2014 15:28)

@Bolte: bedankt.

Werkte zelf met een verouderde versie van het Bor, zodoende. :(
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl