Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Alternatief EPC-berekening
Naam: Carolien Roos (datum: 09-04-2014 09:10)

Mij is gevraagd om uit te zoeken of er een alternatief is voor een EPC-berekening. Er zou een bepaalde regeling bestaan waarmee veel tijd bespaard zou kunnen worden.
Zijn er ook andere certificaten, berekeningen, modellen etc die je mag indienen voor een omgevingsvergunning in plaats van een EPC-berekening?
Reageer
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-04-2014 10:04)

Je mag sowieso gebruiken wat je wilt om aan te tonen dat je via een alternatieve prestatie voldoet aan de functionele eis die het bouwbesluit stelt. Dat heet gelijkwaardigheid.

Maar je moet je altijd afvragen 'gelijkwaardig waaraan'. De EPC-berekening gaat uit van een bepaald energiegedrag per m2 en m3 van een gebouw met een bepaalde functie. Dat lijkt me altijd het uitgangspunt zijn om te bepalen of je een 'energiezuinig' gebouw neerzet.

Voordat je een alternatief kunt zoeken moet je eerst precies weten wat de uitgangspunten van het bouwbesluit zijn. En hoe de NEN waarin de energieprestatie wordt bepaalt werkt. Anders heb je geen idee wat je nu eigenlijk gaat berekenen.

Daarnaast gaat de NEN voornamelijk uit van standaard natuurkundige berekeningen. Daar valt weinig aan te veranderen, energie gedraagt zich nu eenmaal zoals het zich gedraagt. Wat voor alternatief je ook gaat zoeken, het zal er altijd op neerkomen dat je in diezelfde sommen terecht gaat komen.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-04-2014 10:06)

Daarnaast is een EPC-berekening een tamelijk 'standaard' onderdeel. Ik denk dat je meer tijd kwijt gaat zijn met het zoeken naar een gelijkwaardig alternatief dan wanneer je een adviesbureau snel een berekening daarvan laat maken.

Het blijven altijd uitgebreide en complexe sommen. Weet je zeker dat het een kwestie van snelheid is, en niet een van kosten? :)
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 09-04-2014 10:42)

Er zijn wel verschillende manieren om een EPC op te zetten, maar in beide gevallen werk je nog steeds via de bijbehorende NEN-norm. In hoofdlijn heb je twee systemen: de forfaitaire methode en de uitgebreide methode. Laatstgenoemde kost meer tijd om te maken omdat je alle lineaire koudebruggen moet opmeten en benoemen middels de juiste waarde. Vanzelfsprekend duurt het langer om zo'n berekening op te stellen, anderzijds reken je wel nauwkeuriger is er een re?le kans dat je met eenvoudiger voorzieningen kunt volstaan. Mijn ervaring is dat het (zeker bij seriematige) woningbouw altijd loont om de uitgebreide methode te volgen. De meerinvestering in het voortraject verdien je bij de bouwkusten dubbel en dwars terug.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 09-04-2014 10:44)

Nog even aanvullend: ik denk dat TS hier op doelt. Wil je echt met gelijkwaardigheid aan de slag dan kun je het verhaal van J. Bolte volgen. Ik geloof echter nooit dat dit sneller en/of goedkoper is.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-04-2014 15:19)

Leon +1
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-04-2014 17:16)

Enige situatie waarbij ik me nog iets kan voorstellen bij een alternatieve berekening is wanneer je een 'kant en klaar' huis koopt, zo'n IKEA of Huf-haus. Het kan zijn dat dat komt met een eigen energieberekening, dan heb je iets om te vergelijken met het 'standaard-huis' uit onze nederlandse EP-norm.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 09-04-2014 20:20)

Ik denk dat er gedacht wordt aan een pakketje standaardvoorzieningen.

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 09-04-2014 23:29)

Tja, wat is standaard. De EPC-score is afhankelijk van de vorm van de woning, maar ook de ori?ntatie. Wil je oplossingen toepassen waarvan je zeker weet dat het gaan voldoen, bijvoorbeeld een passiefhuis, dan klop je de boel gewoon alsnog forfaitair in de software. Kom je er altijd uit.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
JH (datum: 10-04-2014 17:37)

een EPC-berekening voor een vrijstaand woonhuis heb je al vanaf zo'n ?300,- lijkt me niet dat dit opweegt tegen een gelijkwaardigheidstraject.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 11-04-2014 22:46)

Maar geen bijna geen nieuwbouw woning voldoet aan de EPC en die EURO 300,-- kan veel beter besteedt worden aan energiebesparende maatregelen.
Dan kun je maar beter met standaardpakketten werken. Het gaat uiteindelijk om energiebesparing. Dat kun je net zo goed bereiken met maatregelen pakketten als met die EPC. Dan is het nog controleerbaar ook. Dat is nu een wassen neus!

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Carolien Roos (datum: 14-04-2014 10:52)

Bedankt voor de reacties, ik vrees dat ik/mijn stagebegeleider gewoon een EPC-berekening moet maken. Ik was er al 'bang voor' aangezien ik er niets over kon vinden. Als adviesbureau hebben we natuurlijk wel ervaring met het maken van EPC-berekeningen, maar het kost altijd erg veel tijd. Het zou dan handig zijn als we gebruik kunnen maken van standaarden/modellen/certificaten/verklaringen en aan de hand daar van een advies opstellen. Maar zoals ik lees moet dat altijd NEN-gebaseerd zijn. Bedankt voor de reacties!
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 14-04-2014 13:50)

Daar heb je dan gewoon een computerprogramma voor nodig. Die mag je dan aanschaffen van een ander dan het Normalisatie instituut,

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 14-04-2014 16:29)

Och, wat is veel werk. Het is maar net welke methode je gebruikt. Zo'n forfaitaire berekening draai je (voor een enkele woning) binnen een dag in elkaar. Kwestie van systematisch te werk gaan. Dus eerst je Ag bepalen, wand- en kapuitslagen maken, eventueel koudebruggen bepalen/opmeten in invoeren maar.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 14-04-2014 19:34)

E?n dag. Stel 8 uur x EURO 65,-- = ....
voor een prulberekening!!!!!

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 15-04-2014 08:40)

@Jeroen
De bouwsector loopt massaal te huilen dat er zo weinig werk is, hebben we een keer de kans om geld te verdienen... Daarbij: of het een prulberekening is heb je helemaal zelf in de hand.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Johan (datum: 15-04-2014 14:11)

Zodra er bij Jeroen wet en regelgeving om de hoek komt kijken vindt hij alles prul.......
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-04-2014 15:41)

Jeroen is sowieso een beetje negatief ingesteld denk ik... Misschien een beetje angst voor het onbekende? Als je niet weet waarom dingen gedaan worden, is het al snel onzinnig.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-04-2014 15:52)

@Carolien,

Tja, je kunt het als een belasting zien, of je kunt het zien als een onderdeel van je ontwerpproces. Het raakt wel heel dicht aan milieuvriendelijkheid, iets waar je in het ontwerpproces tegenwoordig toch wel rekening mee moet houden. Vaak zie je dat milieu het sluitstuk van de vergunning is, en dat ontwerpers er dan achter komen dat ze hun wand- of dakpakket niet dik genoeg hebben genomen, raampartijen niet slim op de zon hebben gezet, hun materialen niet slim hebben gekozen, en misschien voorzieningen moeten aanleggen waarmee ze geen rekening hielden bij het begin van het ontwerp. Je proces duurt dan alleen maar langer, wordt duurder, en dat kun je voorkomen.

Andersom werkt dat ook zo, een adviseur kan een ontwerp wel naar een bepaalde EPC toewerken, maar wanneer je dan in de uitvoering aankomt ben je ook verplicht al die voorzieningen aan te gaan leggen... terwijl de ontwerper dat helemaal niet heeft bedacht.

En het gebeurt VAAK. Met de meeste EPC-berekeningen die ik bij vergunningverlening heb gezien was wel iets mis, in de zin dat er 'wenswaardes' waren ingevuld, of dat er gewoon niet was nagedacht over het gebouw en je veel goedkoper/makkelijker tot een juiste EPC had kunnen komen.

Op dat moment moet je dus als ontwerper wel weten wat de impact van bepaalde keuzes is op de energieprestatie en de vorm van je gebouw. En geen betere manier om dat te leren dan door zelf te gaan stoeien met een EPC-berekening.

Moeten we tegenwoordig niet ook al milieuprestatie uitrekenen? daarvoor geldt hetzelfde, in het ontwerp er al rekening mee houden wat voor materialen je gebruikt. (Hoewel er nog geen grenswaarde is gesteld, en je vergunning er nog niet op geweigerd kan worden)
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-04-2014 15:58)

... en over maatregelpakketten gesproken, er zitten in de EP-software al bepaalde voorzieningen standaard opgenomen op forfaitaire waarde. De woningen zijn nooit exact hetzelfde, je kunt dus nooit stellen dat een bepaalde maatregel op de ene woning hetzelfde effect heeft als op de andere. Je moet de woning altijd eerst modelleren voordat je met maatregelen aan de slag kunt. En daar gaat veel werk in zitten.

Dat zie je trouwens met alle software die op energiegebied iets uitrekent. Minimaal moet je gegevens van de oppervlakte, inhoud en schil weten, daar kom je niet omheen.

stukje professionaliteit om dan door die zure appel heen te bijten, zodat je daarna een goed advies kunt afgeven.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
pino (datum: 15-04-2014 17:04)

@Bolte.

Zoals jij het weergeeft is inderdaad de optimale manier.
Hoe het zou moeten werke.

Helaas krijgen in de praktijk adviseurs die even snel een wabo rapportje in elkaar draaien ook vaak de opdracht. Dan is er absoluut geen tijd ingecalculeerd voor overleg of afstemming van het advies.


Dat de opdrachtgever uiteindelijk een 3 dubbele rekening krijgt ten gevolgen hiervan is meestal zo slecht zichtbaar voor de leek dat hij het niet eens door heeft.

Zelfs professionele opdrachtgevers willen vaak niet snappen dat een goed advies tijd kost.

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 15-04-2014 21:30)

Ik denk dat Carolien toch wel een beetje nadenkt en niet blind achter regeltjes aanloopt.
Dat de EPC een onding is weet iedereen binnen het bouwtoezicht.

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
JH (datum: 16-04-2014 10:07)

Je kan misschien twijfels hebben bij de correctheid van de individuele EPC berekening. In het algemeen is het instrument erg succesvol gebleken energie besparing te stimuleren in de bouw.

De vraag is of het belangrijk is of een individuele woning een ePC van 0,59 of 0,61 heeft. Ik denk van niet. De wet zit zo wel in elkaar, dus daar leggen we ons bij neer.

In de praktijk is de totale woning voorraad sinds de invoering van de EPC in 1995 duidelijk zeer veel energiezuiniger geworden, en ik denk toch dat we dit instrument hieraan te danken hebben. De gemiddelde aannemer/ontwerpen maar vooral opdrachtgever had zich anders niet laten verleiden tot verregaande maatregelen.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 16-04-2014 11:37)

Helemaal mee eens. Ik vind het alleen een beetje jammer dat de overheid er een beetje in doordraaft, men blijft het zwaartepunt leggen op verdere verlaging van de EPC-eis voor nieuwbouwwoningen. Energiebesparing is prima, maar wat is nog de waarde van een EPC-score van 0,4 als de buurman drie airco's aan heeft staan en het winkelcentrum verderop in hartje winter gewoon de voorgevel openzet met een flinke blower er boven 'omdat dat zo klantvriendelijk is'.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-04-2014 12:30)

@Jeroen,

Denk je niet dat die toezichthouders het een onding vinden omdat ze niet de moeite hebben genomen te snappen waar ze naar kijken?
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 16-04-2014 14:34)

Ik snap ook niet zo goed wat een toezichthouder/opzichter met de EPC te maken heeft. Er rolt gewoon een pakket aan maatregelen uit. Minimale Rc-waarden, specificatie van de installaties, etc. Of dat nu uit de berekening volgt, het een wens is van de opdrachtgever of het gewoon uit de dikke duim komt, het moet er gewoon in komen. Klaar. Het is alleen de kunst (voor de opsteller) om een leesbaar document te produceren. Dus niet alleen de uitdraai uit het EPC-programma over de schutting gooien, maar in je rapportage ook toelichten hoe je aan bepaalde zaken komt. Type isolatie, kozijnen, beglazing, etc.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-04-2014 15:40)

@Leon,
Als het een wensberekening is, denk je dan echt dat ze het in de praktijk erin gaan bouwen? Niet dus, vaak is het gebouw niet eens aangepast aan sommige van de maatregelen (hoewel ik mag hopen dat de vergunningverleners hierop checken).

Vanwege de gebrekkige kennis bij de toezichthouders, en de lage prioriteit van milieumaatregelen bij het houden van toezicht, komt een groot gedeelte van de maatregelen niet in het gebouw terecht.

Ik ben nog maar weinig toezichthouders tegengekomen die de EPC-berekening erbij pakken om te controleren of de soort van ventilatiesysteem klopt, er de juiste beglazing wordt toegepast (dikte, ZTA), de warmtewisselaar inderdaad op gelijkstroom ipv wisselstroom draait, er ook echt een laagtemperatuur vloerverwarming in een gebouw komt, en of de zonwering ook echt wordt aangebracht, of het gebouw ook echt luchtdicht wordt uitgevoerd.... om maar een paar zaken te noemen.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
JH (datum: 16-04-2014 15:44)

@bolte...ik kom er ook maar weinig tegen, maar ik kom ze wel steeds meer tegen. Ik kom dus ook steeds meer aannemers tegen die vervolgens aan mijn bureau staan met de vraag hoe ze de zaken moeten oplossen. Dus langzaamaan komen we een heel eind.

maar je kan jezelf wel echt de vraag stellen of het nu werkelijk zo belangrijk is of de Qv;10 waarde van je nieuwbouwhuis 0,625 of 0,675 is....
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 16-04-2014 16:37)

@J.Bolte
Nou laat ik het zo zeggen, als een opdrachtgever (al dan niet aanvullend op z'n EPC) gewoon zonnepanelen op z'n dak wil of isolatie van 40 cm dik, waarom zou dat er dan niet inkomen? Als het in de opdracht zit dan hoor je dat als aannemer toch gewoon te leveren. Er zijn overigens (gelukkig) wel ontwikkelaars/bouwers die er wel serieus mee omgaan. Dus niet alleen scherp rekenen, maar naderhand ook de infiltratie in het werk meten. En dan blijkt dus dat het echt wel mogelijk is om seriematig, in hoog tempo en tegen beperkte kosten woningen te bouwen met een Qv10-waarde van 0,400. Kost een paar cent zo'n praktijktest, maar spreid het uit over het hele project en het levert geld op. Want dan zul je zien dat je al die 'domme' maatregelen niet meer nodig hebt.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-04-2014 13:15)

Als de opdrachtgever dat WIL zal het geen probleem zijn, maar wat er bij de aanvraag wordt aangeleverd is vaak niet wat de opdrachtgever 'wil', maar dat wat er nodig is om vergunning te krijgen. Al is dat een fictieve situatie.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 17-04-2014 22:53)

Het is nu toch wel duidelijk waarom die EPC een onding is.

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 18-04-2014 23:34)

Op de uitvoering overeenkomstig EPC-berekening wordt waarschijnlijk weinig gecontroleerd. Het heeft geen prioriteit. Maar als er wel afwijking wordt geconstateerd vraag ik mij af welke gemeente uiteindelijk de vereiste voorzieningen ook daadwerkelijk gaat afdwingen. Ik schat zo in: Geen enkele,
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 19-04-2014 17:28)

Dan heb ik goed nieuws voor je Jeroen. Aannemers worden binnenkort verplicht om een dossier aan te leggen waaruit blijkt dat de EPC-maatregelen daadwerkelijk zijn genomen. Dus niet alleen de gebruikte materialen documenteren, maar ook met foto's aantonen dat het juist verwerkt is. De boel bedonderen kan natuurlijk altijd, maar het wordt zo wel weer een stukje moeilijker.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 19-04-2014 17:36)

Maar dat wil dan nog niet zeggen dat de EPC-berekening correct was!!!!!!

Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Leon (datum: 19-04-2014 22:11)

Nee dat lijkt me nogal logisch. Dat geldt immers voor elke berekening die je maakt...
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
Jeroen (datum: 21-04-2014 12:42)

Nee, maar uit ervaring weet ik dat het papier van die EPC-berekeningen wel heel erg geduldig is.
Re: Alternatief EPC-berekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-04-2014 17:06)

Maar dan is de berekening toch correct? Dat het praktisch niet uitvoerbaar is, dat is een ander probleem, maar daarvoor is juist die maatregel. Misschien gaan de bouwers de opstellers van die berekeningen dan indirect verplichten wat beter na te denken voordat ze zaken op papier zetten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl