Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wat te doen bij onveilige situaties?
Naam: Andre Rijssen, van ARBK (datum: 28-01-2014 09:17)

Vanuit mijn werkzaamheden (als bouwkundig inspecteur voor een particulier bedrijf) doe ik inspecties van woningen en bedrijfspanden kom ik af en toe een technisch onveilige situatie tegen. Zo had ik bv een oude schuur waar de kopgevel op beide hoeken was losgescheurd en de gevel sterk voorover helde. In overleg met de bewoner en een bevriende aannemer van de bewoner hebben we een stutplan gemaakt en wat de aannemer heeft uitgevoerd. Dit kom ik wel vaker tegen.

Het gaat dus om situaties die al onveilig waren voor ik langskwam, en niet zijn opgemerkt of aangekaart bij bouw- en woningtoezicht. Het gaat nooit om woonhuizen, altijd om schuren. Moet ik, de eigenaar, of de betrokken aannemer bouw- en woningtoezicht op de hoogte stellen als zoiets gebeurt, en op welk moment? Het zijn constructief onveilige situaties tenslotte. Kan iemand mij aangeven welke verplichtingen ik (of de andere partijen) op zo'n moment heb naar de gemeente toe? Alvast dank voor een reactie!
Reageer
Re: wat te doen bij onveilige situaties
Naam:
Tim (datum: 28-01-2014 10:35)

Het is een wettelijke taak van de gemeente. Gemeente kan onmogelijk alles zelf controleren, vandaar dat dergelijke meldingen helpen met uitvoeren taak. Concreet, zodra je iets ziet melden aan de gemeente met cc aan de eigenaar / bewoner. Vraag ook om een terugkoppeling.
Re: wat te doen bij onveilige situaties
Naam:
pino (datum: 28-01-2014 12:17)

m.i. voldoet u aan u verplichtingen als u het meld aan u opdrachtgever.
Zonder ruggespraak met de opdrachtgever doormelden aan andere partijen is over het algemeen ongewenst en ook vaak in strijd met leveringsvoorwaarde als u die heeft.

Voor het aanbrengen van een stutconstructie is er een vergunning nodig.
Kan je niet op een normale procedure wachten
Dan moet de eigenaar een melding doen bij de gemeente.
Bij een noodvoorziening in het kader van de veiligheid werken ze echt wel mee aan een praktische snelle oplossing.
Vaak kunnen zij ook helpen bij het inschakelen van een aannemer en eventueel een deskundige bijvoorbeeld een constructeur

Voor het oplossen van het probleem in het kader van onderhoud kan dit over het algemeen zonder vergunning en is het m.i. niet noodzakelijk om de gemeente op de hoogte te brengen.
De opdrachtgever kan dan volstaan met het inschakelen van een deskundige cq. aannemer

Indien de opdrachtgever en de gebruiker van het pand niet dezelfde zijn
Bent u m.i. aan u beroep verplicht ook de gebruiker onmiddellijk op de hoogte te brengen als de situatie naar u mening gevaar oplevert.
Maar doe dit wel zo dat u zelf niet in de problemen komt of een opdrachtgever kwijtraakt indien achteraf bij nader onderzoek blijkt dat het toch niet zo ernstig was als gedacht.

PS.
Het wordt pas spannend indien de opdrachtgever u mening niet wil overnemen
In dat geval zou ik me kunnen voorstellen dat u rechtstreeks de gemeente op de hoogte brengt.
Maar dat zal u dan zeker niet in dank worden afgenomen.


Re: wat te doen bij onveilige situaties
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-01-2014 10:23)

Let er wel op dat ook je stutconstructie bouwvergunningsplichtig kan zijn wanneer ze niet is bedoeld als tijdelijke voorziening tijdens herstel.

Daarnaast kun je een wettelijke verplichting hebben of niet, maar wil je de persoonlijke verantwoordelijkheid hiervoor dragen?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl