Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam: Christ (datum: 18-12-2013 08:05)

In de bouwvergunning voor een verbouwing in een oud pand, waren abusievelijk de huidige bouwvoorschriften voor deurhoogtes aangehouden. (hoger dan vroeger)
Tijdens de verbouwing zijn er nieuwe deuren in de oorspronkelijke deurhoogtes ingezet.
Gemeente is van die "fout" op de hoogte gebracht. Moet er een offici?le wijziging van de verleende bouwvergunning worden aangevraagd? Zo ja, wordt de gewijzigde bouwvergunning dan ook zeker verleend?
Kan de opdrachtgever de aannemer aansprakelijk stellen voor het in eerste instantie aanbrengen van deuren niet conform bouwvergunning?
Lijkt een raar verhaal maar is wel wat er gebeurt!
Reageer
Re: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam:
pino (datum: 18-12-2013 09:10)

- Je moet de huidige bouwvoorschriften aanhouden, voor verbouwingen zijn er aanvullende regels waarvan het toestaan van minder hoge deuren er 1 is.

- Overleg met de gemeente wat ze willen met het in afwijking van de vergunning bouwen.
Indien het een eengezinswoning is lijkt het mij niet al te belangrijk.


- Met betrekking tot de aannemer is de aannemers overeenkomst leidend.
Indien de aannemer opdracht heeft voor het vervangen van de huidige deuren incl. kozijn door een nieuwe hogere versie heeft u inderdaad een punt

Re: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam:
Leon (datum: 18-12-2013 10:18)

Wijzigingen van beperkte invloed die binnen de bouwregelgeving vallen kunnen als ik me niet vergis als revisiestuk worden toegevoegd aan het dossier. BWT toetst de gewijzigde situatie dan wel aan de regelgeving en voegt het ook toe aan het dossier, maar dit kan dan binnen de bestaande vergunning. Je hoeft dan geen wijziging o.i.d. aan te vragen (en als ik me niet vergis dus ook geen publicatie etc.) Zeker wanneer gemeente en aanvrager al op ??n lijn zitten is dat de kortste klap.
Re: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2013 12:49)

Afwijken van de vergunning is strafbaar. Dat is heel simpel. Wanneer je iets verkeerd hebt aangevraagd is dat een probleem dus, en moet de gemeente per geval kijken wat ze ermee willen.

Nu heeft het wijzigen van de deurhoogte weinig gevolgen voor de veiligheid/gezondheid/bruikbaarheid, zou die vergunning met lagere deuren ook wel zijn verleend, en is het later aanpassen van de deuren waarschijnlijk vergunningvrij. Lijkt me dus niet dat je hiervoor de moeite hoeft te doen om een wijzigingsvergunning op te gaan maken, neem het gewoon als opmerking mee in het toezichtsdossier. Heeft u de gemeente al op de hoogte gebracht?

Wat u met de aannemer heeft afgesproken wordt hij ook verwacht te bouwen. Wanneer hij daarvan afwijkt (ook omdat het niet anders kan) moet hij dat bij u aangeven VOORDAT hij afwijkt. Wanneer hij dat niet heeft gedaan heeft u zeker wel een punt om hem op aan te spreken.

Nu lijkt het me alleen wel zo dat wanneer de gevolgen beperkt zijn (geen nieuwe vergunning, geen extra kosten) u er ook geen gevolgen aan hoeft te koppelen, anders dan aangeven dat het niet meer zo moet gebeuren.
Re: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam:
M. Weening (datum: 19-12-2013 12:00)

Ik draai de casus even om: Is het niet zo dat de gemeente geen eindverantwoordelijkheid heeft voor de correcte beoordeling van de stukken? Er moet altijd gebouwd worden volgens het bouwbesluit. Ook als er een fout op de tekening niet is gezien door de technische toetser van de gemeente.

Bij deze 'fout' op de tekening is er dus ruimte binnen de regelgeving voor aanpassing. Als het dus om bestaande bouw gaat wordt er dus voldaan aan het bouwbesluit als er bestaande deurhoogtes overgenomen zijn bij nieuwe kozijnen. Wellicht wil de inspecteur nog e.e.a. op een revisietekening zien, maar dit lijkt mij af te stemmen met de desbetreffende persoon.
Re: deurhoogtes in oud pand bij verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 19-12-2013 23:44)

Nee, juist niet. Wanneer een vergunning van de gemeente het uitdrukkelijk toestaat gaat dat boven het bouwbesluit uit. Heeft ermee te maken dat B&W bevoegd zijn van het bouwbesluit af te wijken. "heb ik niet gezien" bestaat niet in juridisch land (je verwacht in beginsel zorgvuldigheid, redelijkheid etc. bij het opstellen van een besluit).

Kun je ook nalezen in art. 1b lid 1 van de woningwet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl