Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam: Gerwald van Dijk. (datum: 13-12-2013 17:14)

Ik had een vraagje. Is een woning onzelfstandig als minimaal ??n van de volgende voorzieningen gedeeld wordt, of zijn er nog meer uitzonderingen mogelijk (bijvoorbeeld gem. wasruimte): douche, toilet, keuken?

Ik zit nu met een woning (??n huisnummer) met drie zelfstandige wooneenheden, en om geen parkeernorm opgelegd te krijgen, wil de eigenaar de wooneenheden als "onzelfstandig" verhuren, maar dan moet er wel wat gedeeld gaan worden. Hij had het idee om een gezamelijk washok te gebruiken. Ik zei dat dit niet kon.

En waar is de wettelijke basis van zelfstandige/ onzelfstandige wooneenheid te vinden?

Alvast bedankt,

Gerwald.
Reageer
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-12-2013 22:58)

vanuit welke wetgeving kijk je? Huisvestingswet, bestemmingsplan of bouwbesluit?
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
Gerwald van Dijk (datum: 13-12-2013 23:51)

Bestemmingsplan en bouwbesluit?

Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-12-2013 09:26)

Als het in het BP niet duidelijk omschreven staat kun je het beste in de huisvestingswet/-verordening kijken wat er mee wordt bedoeld. Dat zijn beide meer stedebouwkundige documenten.

Het bouwbesluit staat een beetje op zichzelf, en is er heel schemerig in wat ze nu met een wooneenheid bedoelen. Wanneer je de Nota van Toelichting en het praktijkboek erop naslaat zul je zien dat een wooneenheid plaats moet bieden aan een zelfstandig hoofdverblijf. Een slaapkamer met verder alle voorzieningen gedeeld (studentenhuis)is dus geen wooneenheid. Een grote kamer in een campusflat met eigen douche en toilet, waarbij alleen de keuken is gedeeld is dat wel.

Heel grijs dus. Wat ik gemeentes nog wel eens zie doen, is stellen dat wanneer het een huisnummer heeft, het een wooneenheid is. Maar dan hang je het weer aan regelgeving nummer 4 op... wordt het niet duidelijker van.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
M. Weening (datum: 16-12-2013 10:37)

Volgens deze link wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen zelfstandig en onzelfstandige wooneenheid.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat-is-een-zelfstandige-woning-en-wat-is-een-onzelfstandige-woning.html

De gemeente Groningen hanteert echter een andere variant. Maximaal ??n onderdeel (keuken/douche/toilet) mag je hanteren bij onzelfstandig. Meerdere onderdelen valt onder zelfstandig. Er schijnt een uitspraak te liggen van de hoge raad die dit ondersteunt.

Even bij je gemeente informeren hoe die er tegen aan kijken kan al duidelijk geven en een hoop problemen voorkomen.

Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
pino (datum: 16-12-2013 11:27)

Het zou zomaar kunnen dat je dan in plaats van een parkeernorm?
Een boete voor woning ontrekking krijgt.

NB geldt die norm wel voor bestaande woningen is er geen aanullende regeling etc.
het lijkt mij vreemd dat je in een bestaande situatie plotseling parkeerplaatsen moet hebben
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-12-2013 14:42)

OP zich goed wat groningen doet, maar dat is puur vanuit de huisvestingswet bekeken. Wanneer je die definitie los gaat laten op bijv. het bouwbesluit krijg je hele vreemde situaties.

Je moet wel appels met appels vergelijken.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
Henk Odijk , van Bureau 1232 (datum: 17-12-2013 22:05)

Die uitspraak van groningen is te vinden op rechtspraak.nl nr. 200807095/1/H1 van 27 mei 2009. Daarin is uitgesproken dat wanneer de wooneenheden zijn bedoeld voor zelfstandig gebruik, iedere eenheid een zelfstandige woonfunctie is. Citaat:

"Nu elk van de studio's, blijkens de inrichting, is bedoeld voor het afzonderlijk gebruik voor het wonen door ??n persoon, dienen de studio's te worden aangemerkt als afzonderlijke gebruikseenheden voor het wonen en daarmee als afzonderlijke woonfuncties".

Nu denk ik prsoonlijk dat in de kwestie Groningen door de aanvrager niet is aangegeven of het om een woongebouw met meerdere woonfuncties ging danwel om ??n woning met meerdere kamers. Uiteindelijk heeft de rechter daar dan een uitspraak over gedaan.
Als je als aanvrager echter expliciet aangeeft wat de bedoeling is, en dat ook consequent doorvoert, zou de uitspraak m.i. ook anders kunnen zijn. De gemeente moet dan toetsen wat er is aangevraagd. In Groningen wisten ze m.i. niet goed wat er was aangevraagd, anders had de discussie nooit kunnen ontstaan.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
Henk Odijk , van Bureau 1232 (datum: 17-12-2013 22:46)

NB Die studio's hadden dus geen eigen toilet, wel een keuken en badkamer.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2013 12:05)

Is waar, de aanvrager bepaalt... maar tegelijk toetst de gemeente of het gevraagde ook realistisch en conform de werkelijkheid is.

Wanneer een aanvrager 'wooneenheid' aangeeft terwijl de feitelijke indeling aangeeft dat het eigenlijk zelfstandige woonfuncties zijn, is er een strijdigheid in de aanvraag.
De aanvrager mag dan nog steeds bepalen welke aanduiding de juiste is, maar de gemeente als maar met ??n aanduiding vergunnen. En tijdens gebruik waarschijnlijk ook controleren of die aanduiding conform het daadwerkelijk gebruik is.
Zo niet gebruik/bouw je in afwijking van de vergunning.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2013 12:08)

En gemeenschappelijk toilet kan op zich wel. Ook een gemeenschappelijke douche/badkamer is geen probleem. Het 'wonen' dient zich wel hoofdzakelijk in de unit af te kunnen spelen. Je moet dus wel grotere kamers hebben waarin naast het slapen ook fatsoenlijk kan worden gewoond/gewerkt.

Heel casuistisch...
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
Henk Odijk , van Bureau 1232 (datum: 18-12-2013 22:39)

@ hr. Bolte,

De kwestie in Groningen was juist omgekeerd, de aanvrager wilde de woningen niet als zelfstandige woonfuncties beschouwen omdat ze niet voldeden aan de oppervlaktemaat (toen 24 m2). De bezwaarmakers hebben aangevoerd dat de eenheden als zelfstandig beschouwd moesten worden. Daardoor kon niet voldaan worden aan het vereiste oppervlak.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 19-12-2013 00:25)

zelfde probleem. Wat er is aangegeven in de aanvraag is niet wat er concreet op tekening staat.
Re: Onzelfstandige wooneenheden.
Naam:
M. Weening (datum: 19-12-2013 11:14)

In Groningen is hierdoor de situatie ontstaan dat als er een woning wordt verbouwd voor kamerverhuur en deze kamers hebben een eigen keukenblok en douche, maar gedeeld toilet, dit niet meer als onzelfstandige woning (studentkamer) wordt gezien maar als zelfstandige wooneenheid. Wat dus niet strookt met de definitie van de overheid.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl