Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vloerverwarming warmtecapaciteit
Naam: medus (datum: 10-12-2013 18:05)

beste,
we zijn aan het rondkijken bij bedrijven voor het plaatsen van vloerverwarming in onze toekomstige eengezins tussenwoning uit 1969. Het betreft de beganegrond van ongeveer 40m2. De kruipruimte is niet geisoleerd. De spouw matig geisoleerd en we hebben hr++ glas.

Een vloerspecialist wil 4 groepen met 14mm buizen plaatsen. We zijn bang dat het niet of nauwelijks zal opwarmen. In onze huidige woning hebben we de radiatorthermostaat op 4 staan. Dat is ongeveer vergelijkbaar met 25graden, heb ik me laten vertellen.
Daarnaast is ons verteld dat er in het bouwbesluit staat dat een vloerverwarming 21graden moet opleveren. Ik heb dit nergens kunnen vinden. Weten jullie misschien of er iets in de bouwbesluit staat over vloerverwarmingen voor bestaande woningen?
mvg,
Medus
Reageer
Re: vloerverwarming warmtecapaciteit
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 10-12-2013 20:36)

De bouwregelgeving zegt daar niks over. De wetgever heeft er geen belang bij of u het warm kunt krijgen. Opmerkingen:

-

Re: vloerverwarming warmtecapaciteit
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 10-12-2013 20:48)

Ik had nog wat opmerkingen:

- Als u de installateur een transmissieberekening laat maken kan er worden uitgerekend of de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.
- 4 velden voor een woonkamer van een eensgezinswoning lijkt mij op het eerste gezicht prima. Waarom er wordt gekozen voor 14 mm weet ik niet, grotere diameter heeft minder weerstand. Het vermogen van de vloerverwarming wordt meer bepaald door de legafstand tussen de leidingen dan door de diameter.
- Zorg dat de vloer wordt geisoleerd, anders verwarmt u de kruipruimte. U heeft dan veel minder capaciteit en groot energieverlies.
Als die isolatie onder de vloer kan, dan kan de vloerverwarming evt. direct in de dekvloer gefreesd worden. Nadeel daarvan is dat de vloerverwarming erg traag reageert (moet eerst de hele vloer opwarmen). Als die vloer niet geisoleerd kan worden kunt u de vloerverwarming op isolatie leggen en daarover een nieuwe dekvloer. De vloer reageert dan ook veel sneller. Nadeel is we dat de vloer omhoog komt.
- Reken er altijd op dat vloerverwarming veel trager reageert dan radiatoren. Als dat een probleem is kunt u evt. een radiator bij laten plaatsen om sneller te kunnen regelen.

Re: vloerverwarming warmtecapaciteit
Naam:
Leon (datum: 11-12-2013 08:49)

Afhankelijk van de hoeveelheid glas zou je er ook voor kunnen kiezen om de h.o.h.-afstand van de leidingen t.p.v. gevels/kozijnen wat kleiner te maken. Glas voelt altijd koud aan en doordat de binnenlucht afkoelt (en daardoor fysiek naar beneden zakt) kan dit als tocht worden ervaren. Een radiator weet dit door z'n hoge temperatuur te compenseren, vloerverwarming opereert op een veel lagere temperatuur en is daar dus niet toe in staat.

Algemene conclusie: laat je goed adviseren (en vertrouw daarbij niet blindelings op de blauwe ogen van de installateur). Vloerverwarming wordt doorgaans gekozen vanwege een stukje comfort, maar een slecht aangelegde vloerverwarming haalt het niet bij een standaard installatie met radiatoren.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl