Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam: Rene van Koert (datum: 30-10-2013 08:28)

Voor een bouwwerk ben ik bezig met het opstellen van een doorstoom- en opvangcapaciteitberekening. Nu is op iedere bouwlaag de opvangcapaciteit van de trappenhuizen onvoldoende om personen op te kunnen vangen en uit de berekening volgt dat het buowwerk is onruimd in ca 17 minuten.

Artikel 2.1 lid 1 van de regeling bouwbesluit hegeeft aan dat indien door een afzonderlijke ruimte (waardoor een beschermde of extra beshermde vluchtroute voert) wordt gevlucht de ontruikingstijd mag worden verhoogd.

Betreft deze afzonderlijke ruimte uitsluitend een rooksluis of kan deze beschermde route ook voeren door de gang van een naastgelegen subbrandcompartiment.
Bij gebruik van een rooksluis is iedere bouwlaag 1 SBC en heeft twee rooksluizen voor de trappenhuizen. En in het andere geval heeft iedere bouwlaag 2 subbrandcompartimenten en zijn er geen rooksluizen aanwezig.

Naar mijn weten wordt dezelfde veiligheid behaald, maar ik wil weten of ik in beide gevallen aan artikel 2.1 voldoe...
Reageer
Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-10-2013 14:51)

Je mag de mogelijkheden uit de Regeling niet toepassen in het sub-brandcompartiment zelf. Lees maar na in Bouwbesluit art. 2.108 lid 2.

Wat je doet door het creeeren van een bufferruimte (of 'rooksluis' zo je wilt)is een apart stukje vluchtroute maken buiten het sub-bc waarop je de eisen wel van toepassing kunt brengen. Die ruimte is van zichzelf dan ook een beschermde vluchtroute, en aan de begrenzing ervan worden eisen aan rook-/brandwerendheid gesteld.

Op je sub-bc op zich is alleen art. 2.108 lid 1 van toepassing.
Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-10-2013 14:59)

De situatie zoals je die omschrijft lijkt me daarom tegen de geest van dat artikel ingaan. En zelfs wanneer het wel zou kunnen, let er dan op dat de sub-bc's waardoorheen je vlucht de status van beschermde vluchtroute krijgen. En dat je daarom dus ook aan alle eisen (materiaal, brandwerendheid) moet voldoen daar waar je verkeersroute naar een ruimte overgaat. Dat zou dan inhouden dat je of je gangzone apart uitvoert als beschermde vluchtroute, of dat je je HELE subbc aan de eisen voor de beschermde vluchtroute laat voldoen.

Technisch dus misschien wel mogelijk, maar niet praktisch. Je wilt op een verdieping liever vrije indeelbaarheid. Dat je daardoor een paar m2 verliest aan extra buffers bij je trappenhuis, tja...

Is er geen mogelijkheid de capaciteit van je trappenhuizen te verhogen (groter maken, bredere deuren, gebruik per verdieping beter verdelen, etc.)? De ontruimingstijden waarover je het hebt zijn echt HEEL hoog... vroeger hield de brandweer als vuistregel aan dat je er maximaal 1 minuut per verdieping plus 1 minuut extra over mocht doen om uit het gebouw te komen. Met een maximum van 15 minuten.
Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-10-2013 15:00)

Kun je je berekening met ons delen, of iig het gebouw omschrijven (aantal bouwlagen, personen, trappenhuizen enzo)?
Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
Rene van Koert (datum: 01-11-2013 08:41)

Het betreft een voromalig kantoorgebouw van 7 bouwlagen welke als school gebruikt dient te worden. Met ongeveer 8 leslokalen per verdiepigen en uitgaande van de maximale bezetting per verdieping komen we op een groot aantal personen per bouwlaag.

Maar was ik precies wil weten is of met ".... een afzonderlijke ruimte waardoor een beschermde ...." uit artikel 2.1 lid a-b, met de afzonderlijke ruimte een rooksluis wordt bedoeld of deze ook gelezen kan worden met een naastgelegen subbrandcompartiment.

Als ik men bouwlagen in twee subbrandcompartimenten (met WBDBO 30 minuten) opdeeld heb ik in de trappenhuizen en de naastgelegen compartimenten voldoende opvangcapaciteit om personen 6 minuten op te vangen (lid 3).

Maar om nu een totale ontruimingstijd van 20 minuten te garanderen zijn dan rooksluizen noodzakelijk of is een opdeling in twee compartimenten ook hetzelfde als bedoeld in lid 1?


Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-11-2013 16:24)

Zoals gezegd, wanneer je dat truukje uithaalt geef je daarmee beide sub-bc's de status van beschermde vluchtroute. Je zou dus de gangzone in haar geheel moeten afschermen.
Ook kun je voor de tussendeur geen praktische oplossing verzinnen, omdat er door een deur altijd maar in ??n richting gevlucht mag worden. Je zou dus twee aparte gangen met eenrichtingsverkeer moeten maken om dit te laten werken.

Maar dan nog vraag ik me af of je het dan haalt qua opvang. Dit omdat je, wanneer je de scenario's gaat bekijken, bij een brand op zo'n verdieping altijd 1/4 op de ene trap krijgt toegewezen.

Ook is die tijd van 15 minuten nu volgensmij hard vastgelegd. 20 minuten is dus out of the question.

Moet je misschien tot de conclusie komen dat dit gebruik niet goed kan in dit gebouw. Of dat je je zelf misschien gebruiksbeperkingen op moet leggen, bijvoorbeeld minder lokalen per verdieping.
Re: doorstoom en opvangcapaciteitberekening
Naam:
Rene van Koert (datum: 05-11-2013 10:38)

Nog even terugkomend op de ruimtes uitvoeren als een beschermde vluchtroute...

Qua materiaaleisen zijn er geen verschillen aan de gestelde brand- en rookeisen tussen een beschermde en een "normale" vluchtroute. Op basis hiervan zou het niet uit moeten maken of er rooksluizen worden toegepast of dat er in een ander subbrandcompartiment wordt gevlucht.. Toch?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl