Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwen op achtererfgebied
Naam: Marcel Abeling, van bouwkundig en architektenburo Abeling (datum: 17-10-2013 11:55)

Bij een bestaand woonhuis mag op het achtererfgebied nog 50 m2 gebouwd worden (bijgebouw) In mijn situatie wordt dit op het zijerf geprojecteerd.
Ik moet dus 1 m achter bestaande bebouwing blijven. Bestaand woonhuis is echter een T-vorm. Uit welke lijn moet ik een meter naar achteren rekenen. Alle gevonden voorbeelden gaan uit van een rechte voorgevel. (1 m uit lijn A of 1 m uit lijn B)

Bijlage: schets_1.JPG Reageer
Re: bouwen op achtererfgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-10-2013 13:13)

De regel geldt voor elk stuk van je voorgevel, dus vanuit de achterste lijn...
Re: bouwen op achtererfgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-10-2013 13:16)

vanuit lijn B dus.

Re: bouwen op achtererfgebied
Naam:
Marcel Abeling , van Bouwkundig en architektenburo Abeling (datum: 18-10-2013 09:18)

Er is op linkedin een diskussie gaande waar de woning een erker heeft. In dat geval is de voorkant van de erker maatgevend. Deze situatie is toch vergelijkbaar.
Re: bouwen op achtererfgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-10-2013 09:35)

Die discussie deed ik ook volgens mij ook aan mee, en ik lees daaruit dat je de B-lijn moet aanhouden. De eis dat je niet voor je gebouw mag bouwen geldt voor elk gedeelte van je voorgevel.
Re: bouwen op achtererfgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-10-2013 09:48)

Nog even nagezocht op Linkedin:
Dit was mijn reactie:

Veel mensen interpreteren dit artikel alsof het bij de bepaling van de gebieden om een 'voorgevelrooilijn' zou moeten gaan, zonder knikken. Dat staat er niet. De verspringende voorzijde van het gebouw maakt naar mijn mening dat elk 'stukje' voorgevel apart beschouwd kan worden, al die gevels samen vormen de voorkant van je gebouw. In een dergelijke verspringing heb je dus wellicht wel een stukje zijmuur van meer dan 1 meter diep, maar tegelijk zit je ook tegenover een ander gedeelte van de voorkant.

Ik zou dus heel boud willen stellen dat je bij een verspringende voorgevel nooit een stuk 'achtererfgebied' in de hoek kunt krijgen. Alleen bij de uiterste hoeken, daar waar de voorkant van het gebouw ophoudt, kan na 1 meter het achtererfgebied beginnen. In alle andere gevallen is de hoek gevuld met 'voorerfgebied', en er kan in zo'n hoek dan ook maar heel beperkt vergunningvrij worden gebouwd.

Diverse mensen waren het daarmee eens, waaronder dhr. van Egmond, die betrokken is bij het opstellen van dit soort regelgeving.

zijn reactie:
@joachim, helemaal zoals bedoeld en volgens mij ook opgeschreven. Het gaat om 1 meter achter de kruising tussen voorgevel en zijgevels. De lijn loop dus gewoon 'mee' met de lijn over eventuele erkers en andere zaken heen. Het is geen 'raaklijn' maar een lijn die samenvalt met de voorgevel.
Ronde gevels en andere exoten kunnen een probleem worden. Daar is wel over nagedacht maar als ook daar een oplossing voor zou zijn gezocht dan had de regeling echt niet meer te lezen geweest.....
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl