Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie doucheruimte
Naam: Frank (datum: 24-09-2013 19:13)

Wij hebben een douche midden op onze bovenverdieping. De douche heeft enkel natuurlijke ventilatie d.m.v. een 120 mm afvoer in het plafond en een kier onder de deur. Er zijn geen ramen die open kunnen en de douche komt uit op een overloop met aangrenzend 2 slaapkamers. Na het douchen is de doucheruimte ontzettend vochtig. Is deze natuurlijke ventilatie voldoende of zou de douche middels mechanische ventilatie gelucht moeten worden? Onze douche is namelijk net door de woningbouw gerenoveerd.
Reageer
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 24-09-2013 21:08)

Het is niet eenduidig te zeggen of die capaciteit voldoet. Volgens Bouwbesluit moet de capaciteit van de afvoer minimaal 50 m3/uur bedragen maar de methode om dat te meten is nogal complex.
Een afvoer van rond 120 mm zou moeten kunnen voldoen maar dat is afhankelijk van de lengte en verdere weerstand in die afvoer. Als de toevoeropening voor een groot deel is afgesloten met een rozet of rooster valt de capaciteit doorgaans nogal tegen en voldoet dan vaak niet.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 24-09-2013 21:09)

NB Als er dus zo'n rozet in zit kunt u de capaciteit op een makkelijke manier fors vergroten door dat ding er uit te halen.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
Frank (datum: 24-09-2013 23:28)

Hoi Henk,

Bedankt voor je reactie. De lengte van de afvoerbuis is 72 cm. Op dit moment zit er niets voor de afvoer, maar normaal zit er een rooster voor van 2 bij 8 cm. Het rooster geeft aan een capaciteit te hebben van 30 m3/h. De toevoer van verse lucht komt onder de deur vandaan. Deze ruimte is 3 cm breed en 3 cm hoog. Echter gaat er bij de hoogte nog iets vanaf omdat ik weer een plint op de vloer moet plakken.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 25-09-2013 20:45)

Als die afvoerbuis rond 120 mm is en geen verdere vernauwingen e.d. heeft, zou ik vermoeden dat de capaciteit (zonder rooster) kan voldoen.
De invloed van het rooster is waarschijnlijk wel groot. Als de door u genoemde capaciteit van 30 m3/uur geldt bij een drukverschil van 1 Pascal dan wordt het zeker kritisch, bij een afvoerpijp van 0,7 m hoort een toetsingsdruk van ca. 1,3 Pascal.

De spleet onder de deur van de toevoer doet er formeel niet toe, bij de genormeerde bepalingsmethode mag de deur verondersteld worden open te staan. Praktisch gezien zal deze natuurlijk wel een belemmering kunnen geven dus is het altijd goed een ruime spleet aan te houden.

Als de woningbouwvereniging er niks aan doet zou ik adviseren het rooster weg te laten en een spleet onder de deur van minimaal 3 cm. Je kunt je ook aanwennen de deur -als je de douche niet gebruikt- op een kier te laten staan.


Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
Jack , van SSA (datum: 26-09-2013 14:08)

Je kunt overwegen een buisventilator in het kanaal te monteren.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
Leon (datum: 26-09-2013 14:20)

Da's zeker een overweging Jack. Ik vermoed alleen dat er een diepere gedachte achter deze vraag zit, gezien het feit dat het hier om een huurwoning gaat. Want dan kom je vanzelf op de vraag: wie gaat dat betalen?
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
Frank (datum: 26-09-2013 16:14)

Klopt Leon. De woningbouw wil niets aan de situatie doen, omdat bij de bouw van de woning, eind jaren 70, de woning aan het bouwbesluit voldeed. Ik heb begrepen dat bij renovatie het huidige bouwbesluit van toepassing is en die geeft naar mijn mening aan dat deze ventilatie onvoldoende is. Echter is dat voor een leek als ik moeilijk vast te stellen. Ik heb ook ergens gelezen dat er in doucheruimten tegenwoordig alleen nog maar mechanische ventilatie geplaatst mag worden. De praktijk is dat de doucheruimte ontzettend vochtig is als er 1 persoon gedoucht heeft, laat staan als er meerdere achter elkaar gaan, ondanks dat wij met de deur open douchen, terwijl ik 3 puberende kinderen heb die dat niet leuk vinden.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 26-09-2013 17:53)

tijdens het douchen kunt u de deur rustig dicht doen, dat maakt niks uit, op dat moment is het gewoon zodanig vochtig dat die ventilatie er niks toe doet.
Juist na het douchen is het goed de deur wat open te laten staan zodat deze in ieder geval geen belemmering vormt. Als de docuche regelmatig goed op kan drogen scheelt dat behoorlijk. Schimmel gedijt met name goed in situaties waar het altijd vochtig is.
Re: Ventilatie doucheruimte
Naam:
Frank (datum: 26-09-2013 22:53)

Als wij douchen met de deur dicht beslaat als in de douche. Als we dan de spiegel gebruiken moeten wij deze eerst helemaal schoon maken. Na het douchen staat de deur meestal op een kier. Als de deur helemaal open zou staan blokkeert hij de overloop.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl