Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie aan/afvoer
Naam: Remko Katwijk, van Katwijk Bouw (datum: 13-08-2013 15:37)

Voor het realiseren van slaapvertrekken in een kelder worden de hoogste eisen aan ventilatie gesteld. Er wordt 70m2 onderkelderd waarbij 3 slaapkamers (elk met koekoek), een badkamer en een wc zal komen.
De (afsluitbare) kelder wordt voorzien van een separaat balansventilatie. In de woning is nu systeem C aanwezig.

In een ventilatiegids van onze zuiderburen lees ik:
"Voor een optimale luchtkwaliteit zou men in elke ruimte
verse toevoerlucht moeten aanvoeren en gelijktijdig
vervuilde lucht moeten afvoeren."

Zal dit voor de kwaliteit de voorkeur hebben boven de aanvoer in slaapvertrekken en afvoer in natte ruimten? Of weegt het niet op tegen het nadeel van de hogere energiekosten?


Reageer
Re: Ventilatie aan/afvoer
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-08-2013 17:42)

Ken de situatie niet, maar met koekoeken voldoe je bijna nooit aan de minimale daglichteis van 0,5 m2 per ruimte. Ventilatie is niet zo'n probleem, wanneer je er maar op let dat je maar 2x een 'overstroom' tussen ruimtes mag hebben op een traject, en dat dit met gesloten deuren gehaald moet worden. Dat betekent dus dat je grote deurspleten aan de onderzijde nodig hebt, of roosters in de wand/deuren moet inbouwen. En de luchtsnelheid over die roosters mag ook weer niet al te hoog worden, dus met een spleetje van 5 mm red je het niet.
Re: Ventilatie aan/afvoer
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 14-08-2013 10:25)

Voor de luchtkwaliteit in de slaapkamers maakt het niks uit of de lucht wordt afgevoerd rechtstreeks vanuit de slaapkamers of via een overstort naar de natte ruimten. De luchtkwaliteit daar wordt bepaald door de toevoer, dat wat wordt teogevoerd gaat er ook echt weer uit, voor de luchtkwaliteit maakt het niet uit hoe dat gebeurt.

Als je rechtstreeks vanuit de slaapkamers afvoert zul je nog een separate toevoer moeten maken om de lucht voor de natte ruimten toe te voeren. Er van uitgaande dat je die dan maakt in de verkeersruimte (met overstort naar die natte ruimten) zou je kunnen bedenken dat de luchtkwaliteit in die verkeersruimten en de natte ruimten inderdaad verbetert, daar komt immers geen afgevoerde lucht meer uit de slaapkamers maar verse buitenlucht. Dat lijkt mij een marginaal voordeel. Zoals Bolte stelt kun je hierdoor wel de overstortvoorzieningen beperken.
Re: Ventilatie aan/afvoer
Naam:
Jack , van SA (datum: 22-08-2013 16:16)

Je verwijst naar een 'ventilatiegids van onze zuiderburen'; is dat puur informatief of betreft het een plan in Belgie? Indien dit laatste, dan is niet ons Bouwbesluit van toepassing maar de bouwregelgeving ter plaatse.

Even uitgaande van Bouwbesluit;
- daglicht is idd een aandachtspuntje;
- je gaat uit van balansventilatie voor de kelder. Probeer de benodigde toevoer dan in de slaapkamers (verblijfsruimten) te situeren en de afvoer in aangrenzende ruimtes (verkeersruimte, badruimte, inloopkast, e.d.)
- overstroomcapaciteit via deurspleet is beperkt tot ca. 15dm?/s (= spleet van 2cm hoog onder deur van 90cm)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl