Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Toegang dak middels deur.
Naam: J. van der togt (datum: 26-06-2013 13:16)

Ik heb toegang naar het dak middels een deur. Nu begrijp ik dat, ik de keuze heb tussen 3 opties. Een frans balkon, en hekwerk om mijn dak of een hek voor mijn deur plaatsen. Nu wil ik voor het laatste kiezen omdat mijn deur naar buiten open draait. Maar ik kan nergens vinden aan welke eisen deze moet voldoen? Er wordt wel verwezen naar allerlei art. van het bouw besluit, maar ik wordt er geen wijs uit.
Reageer
Re: Toegang dak middels deur.
Naam:
pino (datum: 27-06-2013 07:45)

Omdat je op het dak kan komen is niet automatisch een hek verplicht.

Als er een raam zit stap je ook zo naar buiten het gaat er om of je van binnenuit meer dan een meter kan vallen

Als het een redelijk formaat dak is bestaat dit gevaar niet
en is een hek niet verplicht vanuit de regelgeving.

De constructieve eisen aan aan valbeveiliging vind je in de NEN-EN 1990 en 1991
De vereiste hoogte staat in het bouwbesluit
Re: Toegang dak middels deur.
Naam:
huisman (datum: 27-06-2013 09:11)

Plaats een hekwerk van 1 meter hoog aan de binnenzijde van de deur dan voldoet je aan de regel betreffende vloerafscheidingen. Dit is vergunningvrij dus scheelt in de leges. De vraag is waarvoor gebruik je de deur. Alleen om op het dak te komen voor onderhoud of gebruik je het dak als dakterras.
Re: Toegang dak middels deur.
Naam:
J. Bolte (datum: 28-06-2013 09:26)

Wat je door moet hebben is dat dat hek niet verplicht is omdat er een deur in de wand zit, maar omdat je het dak toegankelijk hebt gemaakt. Zodra je je op dat dak begeeft heb je een valbeveiliging nodig. Wanneer dat incidenteel gebruik is, schoonmaken bijv., kun je volstaan met incidentele valbeveiliging (aanhaakpunten, kabel enz.). Wanneer je gebruik structureel wordt, bijvoorbeeld als terras, moet je iets van een vaste valbeveiliging maken.

Wat je bij die deur gaat doen is geen valbeveiliging. Het is een manier om te voorkomen dat er mensen op het dak komen. Je zou de deur ook op slot kunnen draaien, dat zou evengoed voldoen. Maar het nut van een raam/deur is nu juist dat het open kan, dus vaak wordt er gekozen voor een hekwerkje. Voor dat hekwerk zijn geen bouwkundige eisen, maar het heeft wel weer een doel waaraan het moet voldoen. Je wilt waarschijnlijk niet dat een klein kind er overheen klimt, of erin klem komt te zitten. Dus is het verstandig om dezelfde eisen te hanteren die ook voor 'normale' hekken gelden.

Mocht ik zoiets in een nog te bouwen aanvraag tegenkomen overweeg ik wel om het op die manier te verplichten door het onder vangnetartikel 1a van de Woningwet voor te schrijven.
Re: Toegang dak middels deur.
Naam:
J. Bolte (datum: 28-06-2013 09:30)

@Pino,

In theorie is je verhaal over dat 'dak van redelijke omvang' wel waar, maar hoe garandeer je dat er geen mensen dicht bij de dakrand komen dan? en wat is 'dicht bij de dakrand' precies?

Zijn ook weer geen regels voor, dus moet je daar als gemeente zelf een weg in vinden. Ik zelf stel meestal voor de veiligheidsafstanden uit de ARBO-regels aan te houden. Dat betekent een veiligheidszone van 4 meter vanaf de dakrand. Wanneer je daarbinnen komt, heb je iets van valbeveiliging nodig.
Je ziet dit bij grote kantoorgebouwen vaak, waarbij over het dak wordt gevlucht. Het pad is op het dak aangegeven (tegels, lijnen, noem maar op), en daar waar het pad dichter dan 4 meter bij de dakrand komt is er ergens tussen het pad en de dakrand een hekwerk voorzien.

Bij een dak van een gemiddelde woning is er met die gedachte dus ALTIJD valgevaar, omdat je altijd wel ergens dichter dan 4 meter bij een rand in de buurt bent.
Re: Toegang dak middels deur.
Naam:
pino (datum: 28-06-2013 10:06)

Beste Bolte

er zit geen plattegrond bij dus je kan er alle kanten mee op

stel het "dak" is een luifeltje van 1*1 meter het hekwerk is dan mij inziens wel een valbeveiliging omdat je van binnen dan zonder meer op straat kan vallen
in dit het geval moet het hekwerk ook gewoon voldoen aan de daarvoor geldende eisen

Beveiliging voor onderhoud is iets anders en zeker bij bestaande bouw alleen aan de orde indien er mensen in jouw opdracht op een dak werken.

Wat je prive voor risico neemt is voor zover ik weet nog niet in regeltjes gevangen

Zelfs als er geen enkele geveloppening toegang tot een dak geeft is dit nog steeds te voor onderhoud toegankelijk

een duodeur of boeren deur is ook een oplossing
je kan dan luchten terwijl er geen gevaar voor vallen bestaat doordat de onderste helft dicht blijft





Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl