Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam: Sebas (datum: 25-02-2013 13:19)

Hallo allemaal,

Ik ben aan het afstuderen. Mijn afstudeeropdracht gaat over hoe er in samenhang met de NEN 8700 gerekend kan worden aan bestaande bouw. In het algemeen geldt dat bij verbouw de nieuwbouwregels van toepassing zijn, maar bij de vergunningverlening voor verbouw mag op grond van proportionaliteitsafweging (economisch niet verantwoord) hiervan afgeweken worden.
De afgelopen drie weken ben ik druk bezig geweest met literatuuronderzoek voor mijn afstudeeropdracht. Ik heb de NEN 8700 aandachtig door gelezen. Maar het in praktijk brengen van de NEN 8700 vind ik lastig.

Momenteel ben ik bezig met een casus van een oud woonhuis, maar ik kom er niet uit. Het woonhuis heeft een houtenbalk vloer op de eerste verdieping. De verbouwing van het woonhuis houdt onder andere in dat er aan de het plafond van de verdiepingsvloer een verlaagd plafond komt + leidingen. De belasting op de vloer wordt dus een beetje groter. Voor de rest wordt er niets aan de vloer veranderd. De staat van de vloer is goed.
De informatie die ik over de woning heb, zijn alleen de tekeningen. De berekening van het woonhuis is niet aanwezig. Het woonhuis is met een andere norm dan de huidige Eurocode uitgerekend, want het huis is gebouwd in de jaren ?60. Na (her)berekening kan de vloer zoals hij er nu in ligt een veranderlijke belasting opnemen van 200 kg/m?. De voorgeschreven veranderlijke belasting die de huidige Eurocode van een verdiepingsvloer van een woonhuis eist is 400 kg/m?. Waar mag/moet ik nu mee rekenen?

Het lijkt mij economisch niet verantwoord dat bij het aanbrengen van een verlaagd plafond de hele verdiepingsvloer er uit gehaald moet worden of dat er een flink aantal balken aan toe moeten worden gevoegd zodat de vloer wel de veranderlijke belasting van 400 kg/m? aan kan.

Mag ik in deze casus dan beroep doen op het rechtens verkregen niveau zoals deze staat in de NEN 8700? Het rechtens verkregen niveau is het veiligheidsniveau voor nieuwbouw zoal dat wettelijk gold op het moment van bouwen. Of mag ik het rechtens verkregen niveau niet gebruiken omdat ik geen berekening heb van de woning?

Welke reden laat mij toe of houdt mij tegen om het rechtens verkregen niveau toe te passen?
En welk artikel in de NEN 8700 zegt hoe ik moet omgaan met deze situatie, want ik kan het nergens in de norm vinden. Het eenvoudigst is natuurlijk dat ik met de nieuwbouw eisen reken, maar dat wil ik niet. Ik wil de vloer kunnen behouden.


Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden.
Bij voorbaat mij dank hiervoor

Reageer
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Joost Hartman , van PH bouwadvies. (datum: 25-02-2013 13:31)

Je maakt een fout in de uitgangspunten:

In het algemeen geldt dat bij verbouw de nieuwbouwregels van toepassing zijn, maar bij de vergunningverlening voor verbouw mag op grond van proportionaliteitsafweging (economisch niet verantwoord) hiervan afgeweken worden.

Dat is dus niet waar, bij verbouw is het absoluut niet zo dat je per definitie de nieuwbouw eisen moet toepassen. lees anders eens dit artikel:

http://www.ph-bouwadvies.nl/verbouwen-en-het-rechtens-verkregen-niveau/
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Joost Hartman , van PH bouwadvies. (datum: 25-02-2013 13:33)

Ik kan je verder niet direct helpen met je vragen over de NEN8700, ik ben geen constructeur. Die zijn er wel op het formum...dus wie weet reageren zij nog.
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Sebas (datum: 25-02-2013 13:55)

Bedankt voor je reactie.

In de NEN 8700 staat dat, verbouw normaal gesproken plaats vindt volgens de vigerende nieuwbouweisen. Maar in mijn casus voldoet de vloer niet aan de nieuwbouweisen, omdat de veranderlijke belasting in de nieuwe norm is verhoogd naar 400 kg/m?.
Waar moet ik nu mee rekenen? Ik heb volgens de NEN 8700 drie opties:
- Rechtens verkregen niveau
- Verbouw niveau
- Afkeur niveau

Het verbouwniveau is het wettelijk minimum voor constructieve veiligheid bij het toetsen van verbouw. Hierbij gaat het alleen om de onderdelen die fysiek worden veranderd.

Het afkeur niveau geldt alleen voor bestaande bouw (Dus fysiek niet gewijzigde onderdelen).

Maar wanneer is een onderdeel niet gewijzigd? Als de belasting op een constructie bijv: balk toeneemt dan is het onderdeel niet fysiek gewijzigd neem ik aan. Maar stel dat ik midden op de vloer een kolom zet dan veranderd het hele mechanica schema van de vloer. Is dit een fysieke verandering voor de vloer?
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 25-02-2013 15:20)

@ Joost:

Het bouwbesluit haakt wat dat betreft niet aan op een RVN, maar laat de invulling van het niveau bij de NEN...

art. 2.5
Op het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk zijn de artikelen 2.2 tot en met 2.4 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in die artikelen aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het niveau zoals aangegeven in NEN 8700.

Wanneer die NEN dus zegt 'altijd nieuwbouwniveau', dan is dat zo... nu zit ik niet diep genoeg in die constructieve normen om daar iets zinnigs over te zeggen, maar het is dus niet zo dat alles waarvoor een verbouwartikel in het BB staat per definitie ook op het RVN aansluit.
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 25-02-2013 15:25)

@sebas

Als er staat dat er een mogelijkheid is om naar beneden af te wijken, geldt die bevoegdheid voor B&W, die moeten ten slotte die vergunning gaan verlenen. Als dat een discretionaire bevoegdheid is, zal het in het besluit onderbouwd moeten worden waarom er wordt afgeweken, in welke mate er wordt afgeweken en welke belangen daarbij zijn afgewogen. Alles uiteraard onder het motto van redelijkheid en zorgvuldigheid.

Die belangenafweging wordt gemaakt op basis van de stukken bij de aanvraag. De inhoud hiervan is in eerste instantie die verantwoordelijkheid van de aanvrager/constructeur. die hebben dan ook al een grote hand in wat er nou in de betreffende situatie nog haalbaar is. Je kunt dus ook zelf bepaalde aannames maken, je belangen aangeven en een eigen afweging doen voor dat niveau. Dat leg je dan aan B&W voor (middels de aanvraag), en die zeggen er ja of nee tegen.

vooroverleg met de constructeurs van de gemeente lijkt me in dat soort gevallen wel noodzakelijk, voordat ze een ver uitgewerkt plan gaan neersabelen. :)
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
pino (datum: 25-02-2013 16:37)

Onder de eurocode is de opgelegde belasting voor woningen nog steeds 175kg/m2

waarom jij 400 denkt te moeten toepassen is mij een raadsel.


Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
pino (datum: 25-02-2013 16:44)

Voor belastingen bestaat niet zo iets als van recht verkregen niveau.

je moet dus minimaal de opgelegde belastingen aanhouden uit de eurocode
En past hier de gereduceerde veiligheid van NEN8700 op toe.

Als de constructie op sterkte niet voldoet moet je hem aanpassen.

Als de constructie op vervorming niet voldoet staat het je in principe om hier naar eigen verantwoording een beslissing over te nemen

Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Leon (datum: 25-02-2013 18:49)

Ben geen constructeur, maar heb als bouwkundige wel eens het volgende bij de hakken gehad: projectmatige renovatie, waarbij de helft van de woningen een 'volwaardige' verdieping heeft (ook via trap bereikbaar, bruikbaar als kamer) en de andere helft een bergzolder (bereikbaar via vlizotrap). Beiden een houten balklaag, de 'zolder'vloer was net wat lichter uitgevoerd dan de 'woon'vloer. Mede op basis van de investering is er voor gekozen om de 'woon'vloer te laten voor wat die is, die heeft immers altijd volstaan, ook op basis van oude normering. Dit is een keus geweest die in overleg met de opdrachtgever tot stand is gekomen. De 'zolder'vloer is toen wel opgewaardeerd. Overigens is het wellicht interessant om te kijken wat je nog met de bestaande balken kunt: opwaarderen hoeft niet te betekenen dat er direct balken bij in moeten (moest in mijn geval wel trouwens). Er is ook heel wat te bereiken door de balken op te hogen (houten latten er onder verlijmen + schroeven). Aangezien je toch met het plafond aan de gang gaat is dat wellicht een praktische oplossing.
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
pino (datum: 26-02-2013 20:33)

@bolte,

Met de invoering bb 2012 cq het daarin van kracht worden van de NEN 8700 is het aan het bevoegd gezag niet meer toegstaan om naar eigen goeddunk af te wijken.
De nen 8700 geeft de bodem eis aan
welke in principe net zo hard is als bijvoorbeeld een minimale verdiepingshoogte van 2,1 meter

(De monumentale status van een pand kan dus eventueel het bb overrullen)

De gereduceerde factoren uit de nen 8700 mogen door bwt niet worden afgewezen dat staat ook letterlijk in de nen 8700

het komt met uitzondering van de ravelingen overigens maar zelden voor dat houten balklagen op sterkte niet voldoet als er geen steunpunten worden weggehaald of de belsting fors hoger wordt.

wat is de overspanning van die vloer en de balkafmeting/h.o.h. afstand

Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Sebas (datum: 27-02-2013 12:45)

Beste Pino,

Ik heb een fout gemaakt bij de omschrijving van mijn opdracht. De veranderlijke belasting wordt 400 Kg/m?, omdat het een ontmoetingsruimte betreft. Het was al een ontmoetingsruimte voor de verbouwing. Bij de bouw van het bouwwerk was het volgens mij wel een woning, zeker weten doe ik dat niet. De overspanning van de vloer is 6 meter lang en ligt h.o.h 600 mm.

Ik vind het logisch dat je zegt dat er niet zoiets bestaat als het rechtens verkregen niveau. Maar waarom wordt er in de NEN 8700 dan zo vaak gesproken over het rechtens verkregen niveau? Hoe moet ik het rechtens verkregen niveau toepassen in de NEN 8700? Het rechtens verkregen niveau in het bouwbesluit is eenvoudig te volgen, maar in NEN 8700 vind ik dat een stuk lastiger.

Als ik de NEN 8700 goed begrijp, dan mag je voor de beoordeling van bestaande bouw uitgaan van het afkeurniveau. De onderdelen die fysiek niet aangepast worden, mogen volgens het afkeurniveau worden uitgerekend. Het afkeurniveau is de bodem eis. Naar dit niveau mag alleen in hoge uitzondering naar uitgeweken worden (Proportionaliteitsbeginselen). Ik test mijn vloer op het afkeurniveau omdat mijn vloer niet voldoet voor de nieuwbouweis en fysiek niet wordt veranderd.

Ik heb met de norm zitten rekenen. Ik kan 30% van de veranderlijke belasting afhalen, door de referentieperiode op 15 jaar te stellen en de parti?le belastingsfactor gebruiken van het afkeurniveau. Maar dan kom ik nog steeds tekort. Ik neem aan dat dit inhoud dat mijn vloer niet voldoet.

Vriendelijke groet,

Sebas

Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
pino (datum: 27-02-2013 15:20)

Er staan inderdaad een hoop tegenstrijdigheden in de inleiding
En er wordt min of meer het advies gegeven om te streven naar nieuwbouw niveau.
Als je de cement leest vind je daar in een van de recente uitgaven ook een interessante discussie over dit onderwerp
m.i. met namen omdat er maar weinig in renovatie gespecialiseerde constructeurs zijn.
Die weten namelijk dat je ook onder het bouwbesluit 2003 veiligheidfactoren van de nen6702 al kon reduceren via de regeling bouwbesluit 2006


Terug naar de 8700
Mijn eigen interpretatie

Je moet toetsen op verbouw niveau als je verbouwd
10.6 a = 1.2G+1.3Qmom.
10.6 b = 1.15G+1.3Q

Belastingen en van recht verkregen niveau hebben niets met elkaar te maken


afkeur niveau is bestemd voor een ongewijzigde situaties en vooral een stok achter de deur voor gedwongen aanpassing op grond van een aanschrijving door het bevoegde gezag.
Je mag dus eventueel toetsen op afkeurniveau als je het onderdeel echt ongewijzigd laat
(is m.i. hier niet van toepassing)


je mag inderdaad toetsen met een gereduceerde referentie periode.
maar 15 jaar is niet aannemelijk voor een dergelijke verbouwing en geeft bovendien maar een reductie van 8% bij een phi0 van 0,4 op de veranderlijke last.
(verwaarloosbaar ik zou geen reductie toepassen)

Normaal gesproken reken je voor een dergelijke ruimte 500 kg/m2 tenzij er tafels of vaste stoelen staan.

Kijk ook even naar de eigen frequentie (feestje stoelen aan de kant)
En naar de doorbuiging dat is dan wel geen bb eis maar als goed constructeur probeer je deze toch
wel zoveel te beperken zodat de vloer redelijk stijf aanvoelt
(let op de eis kan ook priv? zijn vastgelegd door de 1990/1991 van toepassing te verklaren in het bestek)

tenzij er echt grote balken in zitten van 100*300 of zo moet jouw conclusie zijn dat de vloer helaas niet voldoet en versterkt dient te worden om voldoende veilig aan het huidige gebruik te kunnen voldoen.

Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
Sebas (datum: 27-02-2013 20:16)

Pino,

Bedankt voor de informatie! Hier kan ik zeker wat mee!

Vriendelijke groet,

Sebas
Re: Nen 8700 gebruiken en interpreteren
Naam:
cons (datum: 13-08-2013 22:50)

@ Pino

Gezien je reactie heb ik het idee dat je wel thuis bent in de NEN 8700. Als ik zo vrij mag zijn een vraag te stellen.
Wanneer je de partiele belastingfactoren voor verbouw toepast, ontwerp je dan de constructie voor 15 jaar? (kortere restlevensduur, lagere betrouwbaarheidsindex Bijlage C)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl