Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam: Bas (datum: 15-12-2012 16:58)

Voordat je Bor toepast moet je altijd het oorspronkelijke hoofdgebouw bepalen om te kijken of er al vergunningvrije meters zijn verbruikt. Alles wat zich naast, aan of bij dit hoofdgebouw op het achtererf bevind kan immers mogelijk worden aangemerkt als reeds gebruikte vergunningvrije oppervlakte.

Doe ik dit goed:
Om het (oorspronkelijke) hoofdgebouw te bepalen pak ik het bouwblok van de ruimtelijke plankaart en zet dit op de huidige situatie. Alles wat binnen dit kader valt EN (al dan niet gedeeltelijk) voorzien is van primaire woonfuncties EN qua bouwkundig uiterlijk bovengeschikt oogt is het oospronkelijke hoofdgebouw.

De resterende bestaande bouw, voor zover die binnen de voorwaarden van de Bor valt is al opgegeten vergunningvrije oppervlakte, met uitzondering als er ooit vergunning voor verleend is.

?
Reageer
Re: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-12-2012 19:51)

Nee, doe je niet goed. Het bestemmingsplan heeft (bijna) niets te maken met vergunningvrij bouwen. Ook voor het bepalen van je hoofdgebouw niet.

Bor bijlage II art. 1 geeft een definitie:

hoofdgebouw: gebouw, of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is;

Waar je het over hebt is ook niet zozeer de vraag 'wat is hoofdgebouw', maar meer 'wat is het OORSPRONKELIJKE hoofdgebouw'. En daarvoor hoef je alleen maar te weten wat er in eerste instantie, bij de oprichtingsvergunning van dat gebouw, is gebouwd.

Het zou best wel eens kunnen dat een gebouw in eerste instantie buiten dat bouwvlak is opgericht. Dat is dan alsnog gewoon het oorspronkelijke hoofdgebouw.
Re: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-12-2012 19:56)

situatie waarin je het effect leuk kunt zien: Stel je hebt een rijtje woningen, waarvan een aantal mensen als optie een uitbouw van 2 meter vergund hebben gekregen (dus echt vergund, niet vergunningvrij meegenomen). Andere mensen hebben dat niet, en de achtergevels verspringen dus.

De mensen met uitbouw hebben hun oorspronkelijke hoofdgebouw 2 meter dieper dan degenen die geen uitbouw hebben. Toch mogen ze allemaal nog steeds een vergunningvrije uitbouw van 2,5 meter achter hun oorspronkelijke hoofdgebouw zetten.
Voor de mensen met uitbouw zal dat betekenen dat ze 4,5 mtr. achter hun huis aan aanbouw hebben, terwijl de mensen zonder uitbouw maar tot 2,5 mtr. kunnen gaan. Wanneer die mensen ook 4,5 mtr. willen zullen ze voor die complete 4,5 mtr. een vergunning moeten aanvragen.
Re: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam:
Bas (datum: 17-12-2012 00:09)

Hallo J Bolte, dus ook al is de die aanbouw van 2m laagbouw en de rest van de woning meerlaags, dan is nog steeds dat totaal-in 1-x-vergunde-deel het hoofdgebouw?

Weet je dat zeker / is daar jurisprudentie over?

Dat van dat bouwblokkader heeft de gemeente mij verteld. Die zeiden dat alles wat daarbuiten viel nooit het oorspronkelijk hoofdgebouw kan zijn. Maar dat klopt dus niet begrijp ik.

Wat ik me nog wel heel erg af vraag is hoe kom je er bij oude huizen (waar geen tekeningen meer van zijn, ook niet bij de gemeente) erachter wat het oorspronkelijke hoofdgebouw is??

Re: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2012 01:24)

Nop, de gemeente kan van dat bouwblok afwijken door een vergunning met ontheffing van het BP te verlenen. In dat geval overschrijdt het hoofdgebouw het bouwblok... Of staat het hoofdgebouw helemaal niet op de plaats van het bouwblok...

Nou zegt de gemeente misschien wel 'maar zulke ontheffingen verlenen we nooit... dat kan, maar er zijn er genoeg die dat WEL doen, dus moet je voor je algemene begripsomschrijving jezelf ook niet vasthangen aan je bestemmingsplan. Die dingen wijzigen ook elke 10 jaar, dan kun je al helemaal niet meer van de juistheid uitgaan.

In oude situaties moet je wat gezond verstand gebruiken. vaak is wel te zien welke zaken gelijktijdig zijn opgericht. En natuurlijk kan het BP je wel een HINT geven wat waar kon worden opgericht, maar het is geen juridisch argument.
Re: bijbehorend bouwwerk bepalen i.r.t. hoofdgebouw
Naam:
cor , van geling (datum: 16-01-2013 10:04)

Beste j. bolte

Is het een concreet geval van die rijtjes woningen waarvan een deel al 2 meter vergund hebben gekregen, nu toch 2,5 m nog vergunningvrij kunnen bouwen?

Situatie waarmee ik zit is dat oorspronkellijk woonhuis van ca 35 jaar oud is uitgebreid met aanbouw met kap van ca 2,80 m. Dit met vergunning (30 jaar geleden). Aanbouw is woonkamer uitbreiding. Uiterlijk niet zichtbaar.
Gemeente rekent de aanbouw toch niet bij oorspronkelijk hoofdgebouw welke 35 jaar is gebouwd, maar toch bij het bouwvergunningvrije deel!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl