Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: damwand berekening verplicht?
Naam: Hymke (datum: 28-11-2012 20:57)

LS
We zijn met de bouw van een nieuwbouwwoning bezig. De bouwkuip moet aan een kant gestut worden door een damwand oid. We hebben constructieberekeningen die goedgekeurd zijn van de woning. Nu hebben we aangepaste berekeningen ingeleverd omdat het palenplan is aangepast. Nu wordt deze niet goedgekeurd omdat er geen berekening bij is van de damwand in de bouwkuip. Over deze berekening is tot op heden niets gezegd dat we die in moesten leveren en bij de eerste constructieberekening zat deze er ook niet bij.
Kan de gemeente ons nu ineens verplichten tot het maken van een berekening van die damwand?
Zo ja waar kan ik vinden dat dit geschreven staat?
Reageer
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
rene (datum: 28-11-2012 21:07)

als ik het begrijp is het een bouwput die vrij diep ligt of waar geen talud mogelijk is ivm bebouwing er vlak naast.
hierdoor moet de grond aan de zijkant tijdelijk worden tegen gehouden.

als de gemeente hier een berekening van wil moet u deze aanleveren. of op een andere manier aantonen dat het veilig is.

het gaat hier om schade aan naast liggende percelen of gebouwen te voorkomen.

een berekening van de woning zegt iets van de ontwerp uitgangspunten of het uitvoerbaar is. vaak moeten nog aanvullende berekeningen volgen, meestal van fabrikanten vloeren, dak.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Patrick (datum: 28-11-2012 21:42)

Die berekening kan bijzonder belangrijk zijn. Terecht dat de gemeente er om vraagt. Als de damwand te licht is, gaat de grond naast de bouwput misschien zetten en verzakt het pand ernaast. Dat kan tot een onbewoonbare situatie leiden. De verzekering vraagt vervolgens om de constructieberekeningen van de damwand en die kunt u dan niet overleggen, waarmee u een probleem met de verzekering heeft. (of de bouwer heeft dat)
Uw constructeur moet een compleet verhaal leveren. Vaak worden detailberekeningen door de leveranciers geleverd (vloeren bijvoorbeeld) en via de hoofdconstructeur aan de gemeente verstrekt. De gemeente krijgt dan ook wel eens de gegevens in fasen aangeleverd en ziet dan pas aan het eind of er nog iets ontbreekt.
Het is begrijpelijk dat u het zonde van het geld vind, want u gaat het niet in uw woning terugvinden, maar het hoort er allemaal bij. Als het mis gaat bent u verder van huis.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Jeroen (datum: 28-11-2012 22:15)

Is er niets opgenomen in de voorwaarden verbonden aan de vergunning?
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
pino (datum: 29-11-2012 14:35)

Die berekening is toch wel nodig.
Al was het maar om een CAR-polis te kunnen afsluiten voor dat grondwerk.

Wat op zich wel raar is dat de gemeente het beoordelen van het aangepaste palenplan koppelt aan de damwandberekening

Ps.
De constructeur is niets meer of minder verplicht dan het uitvoeren van de werkzaamheden waarvoor hij opdracht heeft.
De meeste zouden niets liever willen dan de complete constructie verzorgen

Normaal gesproken worden dergelijke berekeningen door een geotechnische adviseur gemaakt

Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-11-2012 19:27)

Als je het nodig hebt is het onderdeel van je bouwveiligheidsplan. Dat is een normale indieningsvoorwaarde bij de aanvraag voor het bouwen, en in de meeste gevallen wordt uitstel gegeven voor het aanleveren van die gegevens tot 3 weken voor uitvoering van de bouwput.

In de Mor kun je nalezen dat het zo mag, en in de bijlage bij de Mor staat een niet-uitputtend lijstje van zaken die bij een bouwveiligheidsplan kunnen worden gevraagd.

Heb je ergens in je vergunning een voorwaarde staan dat je het bouwveiligheidsplan later aan mag leveren? Dan is die berekening daar onderdeel van.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-11-2012 19:29)

Oh, en nog een aandachtspuntje: de gemeente zal waarschijnlijk verwachten dat de damwanden na gereedkomen van het bouwwerk weer geheel worden verwijderd. houdt hier rekening mee bij het aanbrengen. Wanneer je er bijvoorbeeld dichtbij in de buurt gaat heien, verdring je de grond dusdanig dat je later die damwanden er maar met veel moeite uit gaat krijgen.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Jeroen (datum: 29-11-2012 20:04)

Waarom zou je ze moeten verwijderen?

Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Patrick (datum: 29-11-2012 21:19)

dat is goedkoper. Hoef je ze niet te kopen, maar kan je ze huren. scheelt echt.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Jeroen (datum: 29-11-2012 21:36)

Maar een technische reden zie ik niet en ook niet waarom een gemeente dat zou eisen.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-11-2012 11:29)

bodem- en grondwatervervuiling, het doorbreken van waterlagen etc. Daarnaast wil zo'n damwand nog wel eens in de gemeentegrond steken, dus mag de gemeente het om private redenen ook vragen als er geen bestuursrechterlijk alternatief is.

Beetje dezelfde redenen waarom je funderingspalen die je niet meer nodig hebt uit de grond trekt wanneer je een gebouw sloopt.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Leon (datum: 30-11-2012 12:00)

@J. Bolte
Wie zegt dat niet gebruikte funderingspalen per definitie worden verwijderd? Als ze niet in de weg zitten kun je ze prima in de grond laten. Onlangs nog een infomiddagje gehad over warmtepompen, wat denk je dat er gebeurd met het bijbehorende buizenstelsel in geval van sloop? Juist. Niets.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-11-2012 12:46)

Hoeveel gevallen ken jij waarin ze dusdanig niet in de weg zaten dat ze niet hoefden te worden verwijderd? of hoeveel contracten die 'bouwrijp' zien als een stuk grond waar de oude palen nog in zitten.

Tuurlijk, het k?n... maar hoe vaak is het reeel?
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
pino (datum: 30-11-2012 14:22)

@Bolte in vrijwel alle gevallen
blijven de palen zitten met de nieuwe fundering houd je hier namelijk rekening mee.

In de binnestad van amsterdam bijvoorbeeld is trekken "uiteraadt niet letterlijk verboden"
Maar als je het in de aanvraag vermeld worden er zulke zware voorwaarde aan verbonden verbonden dat ongeveer het zelfde effect heeft

(een extra paal heien is veel goedkoper)

Damwanden gaan er wel uit als het even kan
Maar dat is gewoon een kostenplaatje

Als je er niet meer bij komt blijven ze ook achter

Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Jeroen (datum: 30-11-2012 16:29)

Ik kan mij geen situaties herinneren dat de palen zijn verwijderd.
Goed inmeten tevoren en de fundatie daar op aanpassen.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
hymke (datum: 10-12-2012 17:43)

Nergens in onze bouwvergunning staat dat wij een bouwveiligheidsplan aan moeten leveren. Moeten we dan toch voldoen aan de eis van een berekening voor een tijdelijke wand die de dijk ondersteund. De weg op deze dijk is alleen voor bestemmingsverkeer. Dit houdt in...max. 10 personenauto's op een dag.
De gemeente doet volgens mij gewoon alles om ons tegen te werken.
Het werk is ook verzekerd bij de CAR zonder die berekening.

Re: damwand berekening verplicht
Naam:
hymke (datum: 11-12-2012 10:46)

onze bouwvergunning is al in 2011 afgegeven, zie dat het bouwveiligheidsplan pas in 2012 is ingevoerd..
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
pino (datum: 11-12-2012 11:24)

Die dijk is dat nog een actieve waterkering ?

Zo ja dan ben je er nog niet met een afgegeven bouwvergunning oude stijl je aanvullende toestemming/vergunningen nodig om in het dijklichaam te mogen werken.
van de beheerder van de dijk (meestal het waterschap)

ps
bouwveiligheids plannen zijn niets nieuws

Re: damwand berekening verplicht
Naam:
hymke (datum: 13-12-2012 22:10)

Het is geen functionele rijk meer. En de eis voor die berekening kwam zomaar uit de lucht vallen terwijl de palen er al bijna in stonden. Een halve dag ervoor werd de rem door de gemeente hierdoor op het project gezet. De bewuste damwand stonde er toen al 4 weken.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-12-2012 11:00)

niets valt 'zomaar uit de lucht'. Of de gemeente heeft een eigen agenda (wat me sterk lijkt, er zijn betere manieren om een uitvoering tegen te werken), of ze hebben een goed punt om zich zorgen over te maken.

Hebben ze reden om zich zorgen te maken over die damwand of de bouwput? Is hij instabiel? zorgt de bemaling voor problemen in de omgeving?

En voor wat betreft het waterschap: Meestal is in de bestemmingsplannen opgenomen voor welke gebieden het belangrijk is de waterhuishouding in de gaten te houden. Je krijgt dan bovenop de component voor bouwen ook nog een component 'aanleggen', en daarbij is de toestemming van de waterbeheerder inderdaad een vereiste... maar dat is dan onderdeel van de omgevingsvergunning. En een heel harde weigeringsgrond, dus dat is niet iets wat je na afgifte onder voorwaarde kunt gaan regelen.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
hymke (datum: 14-12-2012 15:49)

Indertijd heb ik met het waterschap contact gehad over de dijk en wat er allemaal wel en niet mogelijk was met welke voorwaarden. Toen is mij verteld dat het geen functionele dijk is en dat het waterschap geen enkele bemoeienis heeft. Enkel wanneer we een beschoeiing in de sloot willen aanbrengen, moeten we daar wel een vergunning voor aanvragen. Tevens is bij de aanvraag van de omgevingsvergunning niet naar voren gekomen dat we met het waterschap rekening moeten houden. Het waterschap is hier dus geen issue.

@Bolte: Bij deze gemeente valt alles uit de lucht. Ze weten totaal niet waar ze mee bezig zijn. Dat hebben we al met meer akkefietjes mee gemaakt.

Er was een damwand neer gezet van stalen rijplaten welke door stalen I-profielen werd tegengehouden. Deze is inmiddels al weer verwijderd en drie weken na dato is er nog totaal niets gebeurd met de dijk die nu dus zonder bescherming staat. De dijk is dus niet kritisch met onderuitzakken, immers na ruim 3 weken zonder ondersteuning staat de dijk nog.

Het enige punt is, is dat de gemeente zich, kosten wat kost, (die in dit geval allemaal voor mij zijn.) voor alles in willen dekken en vooral niet mee denken met het proces en logisch nadenken.

Bronnering wordt er hier ook niet toegepast aangezien we nog net boven slootpeil zitten met onze ontgraving. Het eventuele grondwater wordt op natuurlijke wijze afgevoerd naar de sloot.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
Hendrik (datum: 19-12-2012 22:08)

Een damwand die u weer verwijderd is een zogenaamde hulpconstructie, de gemeente hoeft hier niet naar een berekening (onderbouwing) te vragen. Wel kan het zijn dat het graven van de bouwkuip gevaar op kan leveren voor de omgeving. In dat geval kan de gemeente in het kader van bouwveiligheid alsnog vragen om een berekening.

Schade aan belendingen in een privaatrechtelijke aangelegenheid (behalve bij schade aan een monument). Het gemeentelijke bouwtoezicht speelt hierin geen rol.

Desalniettemin lijkt het mij verstandig om een deskundig advies te hebben voor uw damwand. Dit om onnodige schade en daarmee kosten te voorkomen.

Bij de bouw van uw huis kan de gemeente, als dit is opgenomen in de vergunning, naderhand nog steeds constructie gegevens opvragen. Bij gerede twijfel over de constructie kan dit ook. Deze berekening zijn uiteraard ook nodig om uw huis te kunnen bouwen en u zult deze dus toch al hebben lijk mij.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
pino (datum: 21-12-2012 08:26)

De situatie zoals u hem beschrijft is inderdaad een aanfluiting

Als ik zou meer actie verwachten van de gemeente zoals het dichtgooien van de bouwput tot de stukken zijn goedgekeurd etc.



Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-12-2012 09:15)

@Hendrik,
Ze hoeven het niet actief in de gaten te houden, maar wanneer je in het Mor kijkt naar de indieningsvoorwaarden bij de bouwaanvraag kunnen ze er wel preventief iets van vinden.

6. gegevens en bescheiden over veiligheid en het voorkomen van hinder tijdens het bouwen, met de volgende onderdelen:
a. ??n of meer tekeningen waaruit de bouwplaatsinrichting blijkt met:
1?. de toegang tot de bouwplaats inclusief afscheiding en afsluiting van de bouwplaats;
2?. de ligging van het te bebouwen perceel en de omliggende wegen en bouwwerken;
3?. de situering van het bouwwerk;
4?. de aan- en afvoerwegen;
5?. de laad-, los- en hijszones;
6?. de plaats van bouwketen;
7?. de grenzen van het bouwterrein waarbinnen alle bouwactiviteiten, inclusief het laden en lossen, plaatsvinden;
8?. de in of op de bodem van het perceel aanwezige leidingen;
9?. de plaats van ander hulpmaterieel en opslag van materialen;
b. gegevens en bescheiden over de toe te passen bouwmethodiek en de toe te passen materialen, materieel, hulp- en beveiligingsmiddelen bij de bouwwerkzaamheden;
c. indien een bouwput moet worden gemaakt voor een ondergronds gelegen bouwdeel:
1?. de hoofdopzet van de verticale bouwputafscheiding en de bouwputbodem;
2?. de uitgangspunten voor een bemalingsplan;
d. de uitgangspunten voor een monitoringsplan ter voorkoming van schade aan naburige bouwwerken

Let vooral ook op 9.c.1... De gemeente kan dus zeker wel om de opzet van de bouwput vragen, en als ze twijfels hebben over de integriteit ervan later nog gegevens opvragen.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
hymke (datum: 27-01-2013 13:57)

@ Bolte: Bij de vergunning verlening is hier niet naar gevraagd, Er zijn ook geen aanvullende eisen en restricties opgesteld in de vergunning. Dus ook niet met betrekking tot punt 9c, ondanks dat wij rechtstandig tot 3m diep moeten uitgraven.
De vergunning is verleend dat wij de woning neer mogen zetten en dat er iets met de vervuilde grond moest gebeuren.
Aan de eisen gesteld aan de vervuilde grond hebben wij voldaan. Als burgerplicht hebben we zelf besloten hier een damwandconstructie te plaatsen.

Conform vergunning zou het zonder mogen, maar wij vinden dit zelf niet veilig.
Re: damwand berekening verplicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-01-2013 01:01)

Je zegt dat er met vergunningverlening niets over is gevraagd, maar hebben jullie de bouwmethode dusdanig nauwkeurig omschreven dan dat de gemeente had kunnen WETEN dat jullie die bouwput zo gingen maken?

Nou wil ik niet de verantwoordelijkheid helemaal bij de gemeente wegtrekken, bij een compleet nieuwe woning is een voorwaarde voor een bouwveiligheidsplan wel verstandig... maar wanneer de gemeente op grond van jullie tekening en de in jullie buurt gangbare bouwmethodes geen vermoeden hoeft te hebben van een dergelijke bouwput, kun je het ze niet echt kwalijk nemen dat ze niet voor je doordenken. OP het moment dat je met die info komt, willen ze er (terecht) ook wel iets van vinden.

En wat is het eigenlijk het probleem met het aantonen van de integriteit van die damwand? Ik neem aan dat het bedrijf wat ze erin jast ook wel een berekeningetje heeft gemaakt over het hoe en waarom?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl