Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam: angelique (datum: 01-11-2012 09:48)

Bij een renovatieproject zijn nieuwe balkonhekwerken geplaatst die voldoen aan bouwbesluit nieuwbouw. Waarbij slechts bij enkele appartementen noodzaak was om tot 1.20m hoogte een hekwerk aan te brengen.
De flat is uit de 70-er jaren.

Er is nu een bewoner die klaagt dat zijn hekwerk lager is dan voorheen en begint te beroepen op het rechtens verkregen niveau.
Heeft deze persoon recht van spreken conform de wet?
Naar mijn mening voldoe ik aan bouwbesluit nieuwbouw dus kan er niet meer ge?ist worden. Het is uiteraard begrijpelijk dat deze persoon wellicht een onveilig gevoel krijgt, maar daar gaat het nu even niet om.
In diverse nieuwbrieven kom ik tegen dat ook al is iets gebouwd dat hoger is dan de eisen, er toch niet meer ge(ver)bouwd hoeft te worden dan de (minimale) eisen van bouwbesluit.
Hoe wordt dit gezien als op de oude tekeningen wellicht een hogere maat getekend zou zijn? Mag dan nog steeds op de nieuwbouw eisen getoetst worden?

En als laatste vraag, bestaat er wellicht al jurispidentie over zulke thema's waar uiteindelijk toch een hogere eis dan nieuwbouw gerealiseerd is moeten worden?

Alvast dank voor jullie reacties!

Reageer
Re: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-11-2012 11:30)

Leuke gewetensvraag, uit de tekst zelf krijg je denk ik niet duidelijk of het nu wel of niet zo is bedoeld.

Uit je probleem blijkt wel het verschil tussen BB2003 (met het ontheffingssysteem) en BB2012 (met het rechtens verkregen niveau-systeem). Voor het nieuwe bouwbesluit werkten we top-down, de nieuwbouweis was het uitgangspunt en toetsniveau, en vanuit daar kon het alleen maar lager ontheven worden. Dan zou het lager maken van een hek dus ook geen probleem zijn.

Wanneer je, zoals BB2012 doet, bottom-up gaat werken en bestaande bouw en RVN als uitgangspunt neemt, is er niet goed bepaald hoe je omgaat met RVN wat boven nieuwbouwniveau uitgaat.

Als ik dan ook nog in mijn achterhoofd heb dat de conversie van 2003 naar 2012 beleidsneutraal zou moeten blijken te zijn, denk ik dat weinig gemeenten er technisch gezien een probleem van zouden maken wanneer je nieuwbouwniveau aanhoud.
Ik ga er daarbij vanuit dat er goed is gechekt of je nog met andere aspecten te maken hebt (andere vergunningplichten, welstand, monumentale status e.d.). Technisch hoeft er geen probleem te zijn, en de overige belangen zijn waar nodig vanuit die regels beschermd,
Re: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam:
Joost , van - (datum: 01-11-2012 12:36)

Volgens mij is de bedoeling van het bouwbesluit wel helder. Hoe het juridisch zit weet ik niet precies.

In de begripsbepaling van het rechtens verkregen niveau staat immers: dat het RVN naar boven toe begrenst is door het niveau voor nieuwbouw.

Als voorbeeld een dakkapel die wordt geplaatst op een bestaand hellend dak met een RC-waarde van 5,0? Wat moet nu de isolatiewaarde van de dakkapel zijn? Het RVN is 5,0 dus dat zou het antwoord kunnen zijn. Echter het bouwbesluit stelt (nog) dat voor nieuwbouw een Rc van 3,5 genoeg is. Je hoeft (mag wel) niet iets beter te maken dan de eisen voor nieuwbouw, dus de dakkapel isoleer je minimaal met een Rc van 3,5

Zou is het in alle cursussen e.d. uitgelegd en zo zou ik het ook toepassen in het geval van het balkonhek. totdat een rechter vind dat het anders moet!
Re: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-11-2012 15:13)

Dat van die begripsbepaling is een erg goed argument om inderdaad nieuwbouw aan te houden.
Re: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam:
b.lapre , van part (datum: 31-08-2014 14:29)

L.S.,

Ik heb een bestaand hek van 152 cm hoog. Bestaat al sinds 1977. Ik wilde het hek vernieuwen en tot 177 cm brengen i.v.m. veiligheid. De gemeente fluit mij terug en wijst op de wet dat hekken aan de voorzijden van het huis niet hoger mogen zijn dan ??n meter. Kan ik in dit geval wijzen op rechtensverkregen niveau en een nieuw hek plaatsen van 152cm hoog?

Met vr. gr. B.b.lapre

Re: Rechtensverkregen niveau versus nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-09-2014 11:33)

'rechtswege verkregen niveau' gaat over technische aspecten. U heeft het meer over welstand, bestemmingsplan of vergunningvrij bouwen. Die regels staan op zich, en dan kunt u geen rechten ontlenen aan de technische eisen van een bepaald moment.

Het is wel vaak zo dat het onder een overgangsrecht valt, en wanneer u het NIET gaat veranderen mag het in stand blijven. Meestal is de voorwaarde dan wel dat het legaal staat. de leeftijd maakt dan niet zoveel uit.

U mag dat hek dus waarschijnlijk houden zoals het is, maar als u het gaat veranderen moet u aan de eisen van deze tijd voldoen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl