Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gebruiksgebied
Naam: Jeffrey (datum: 04-10-2012 07:30)

een gebruiksgebied is een verzameling van de volgende ruimten:

- verblijfsgebied/verblijfsruimte
- onbenoemde ruimte.

Maar over welke hoogte wordt het gebruiksgebied benoemd? heeft een gebruiksgebied eenzelfde minimale hoogte als een verblijfsgebied? heeft een gebruiksgebied ook dezelfde minimale breedte 1.8 meter?

maar belangrijker nog, waar staat het! in het bouwbesluit/praktijkboek en toelichting op bouwbesluit kan ik het niet concreet terugvinden.

ik heb nu een discussie met de gemeente die aangeeft dat het gebruiksgebied al begint vanaf een hoogte van 1500mm, terwijl ik in de veronderstelling was dat ook een gebruiksgebied moet voldoen aan de minimale hoogte-eis.
Reageer
Re: gebruiksgebied
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 04-10-2012 12:43)

Gebruiksgebied, gebruiksoppervlakte.
Gebruiksoppervlakte tel je alles met een hoogte van 150 cm. en hoger. Breedte van 180 cm komt pas kijken bij verblijfsgebieden.
Re: gebruiksgebied
Naam:
Bart , van Lanten ingenieursbureau (datum: 04-10-2012 13:31)

Een gebruiksgebied is een voor personen bestemde vloer. De tweede regel is, dat vanaf elk punt op een voor personen bestemde vloer een vluchtroute start.

Voor vluchtroutes zijn wel eisen opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Deze minimale hoogte geldt hiermee ook voor het gebruiksgebied. Over het algemeen overal minimaal 2,3 m.
Re: gebruiksgebied
Naam:
Jeffrey (datum: 04-10-2012 14:15)

mmm...ik heb nu serieus al 3 verschillende antwoorden. inclusief die van jullie:

- gebruiksgebied: het oude verblijfsgebied zonder te krijtstrepen, dus hoogte 2,6 meter.

- gebruiksgebied: t.b.v. bepalen vluchtwegen dus hoogte 2,3 meter.

- gebruiksgebied = gebruiksoppervlakte: dus hoogte vanaf 1.5 meter.

Wat is het nu? belangrijker dan jullie eigen interpretatie of mening vind ik eigenlijk waar kan ik het vinden?????
(maar bedankt voor de antwoorden)
Re: gebruiksgebied
Naam:
pino (datum: 04-10-2012 14:21)

je kan eens beginnen met vertellen in welke kontekst de vraag gesteld wordt
Re: gebruiksgebied
Naam:
Joost (datum: 04-10-2012 14:22)

In de cursus gegeven door ministerie staat de letterlijke zin:

gebruiksgebied = verblijfsgebied in BB2003.

M.i. betekend dit een minimale vrije hoogte van het gebruiksgebied, gelijk aan dat van het verblijfsgebied.
Re: gebruiksgebied
Naam:
jeffrey (datum: 04-10-2012 14:24)

@pino...de context staat al in de vraag. Ik heb een gebruiksgebied lijn aangegeven op tekening. De gemeente beweert nu dat deze lijn dient te lopen op 1500+ peil, en ik ben uitgegaan van 2600+ peil.

verder maakt de context toch niet zo veel uit? Het lijkt mij dat hier een "eenvoudig" antwoord op te geven is, en dat de context er niet toe doet.
Re: gebruiksgebied
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 04-10-2012 14:53)

Ik geef een lijn op 150 aan en bij nieuwbouw 260, bestaande bouw 240 en de breedte maten. Vandaar uit bereken je de gruiksoppervlakte en verblijfsgebieden. Gemeente kan dat dan volgen en narekenen als ze willen. Dan heb je duideljk aangegeven waar het om draait. Van de oppervlakten die je krijgt bepal je wederom je daglichttoetreding en ventilatiecapaciteit.
Re: gebruiksgebied
Naam:
Bart , van Lanten ingenieursbureau (datum: 04-10-2012 16:17)

Ik heb zojuist een beargumentatie gegeven dat die minimaal 2,3 m hoog dient te zijn. Hiermee is die 1,5m van de gemeente al ontkracht. Dat deze 2,6 m dient te zijn, is mijns inziens nergens te vinden. Bij mijn weten is de eis van 2,6 m om de leefbaarheid te verbeteren voor mensen. Gebruiksgebied is niet per definitie voor het verblijven van mensen, 2,3 m zou dan volstaan.


Zie ook de discussie gevoerd op Linkedin:
http://www.linkedin.com/groups/mogelijke-benoemingen-zolder-in-een-3827479.S.79940032?qid=7f337f68-56fa-45ad-9294-0ad72d3d3a54&trk=group_search_item_list-0-b-ttl
Re: gebruiksgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-10-2012 16:43)

Het maakt niet uit. Een gebruiksgebied bestaat volgens de begripsomschrijving uit verschillende onderdelen die allemaal hun eigen hoogtebepaling kennen. het gebruiksgebied zelf kent geen hoogtebepaling, en dat hoeft ook niet.
Re: gebruiksgebied
Naam:
Roy (datum: 05-10-2012 08:43)

Misschien dat figuur 4, Venn0diagram van ruimten en gebieden in een gebruiksgebied, zoals deze staat weergegeven in het praktijkboek BB 2012 je kan helpen..

Een toilet, badruimte, een technische ruimte en een verkeersruimte mogen niet in een gebruiksgebied liggen. Gebruiksgebied kan hiermee gelijk gesteld worden aan een verblijfsgebied conform BB2003.
Re: gebruiksgebied
Naam:
jeffrey (datum: 05-10-2012 08:52)

@john, dank voor je antwoord. ik doe dit ook zo, dus ik begrijp hoe het werkt.

@bart, ook dank voor je antwoord, ik begrijp je uiteenzetting, maar net zoals die 2,6 is de 2,3 eis ook nergens te vinden. richting de gemeente kan ik er dus niet zo veel mee.

@bolte: dank. met deze conclusie/richting kan ik wat. al vind ik het wel appart.

@roy. o.k, maar de conclusie in jouw geval is dus ook gebruiksgebied is minimaal 2600mm hoog?

concluderend op dit moment: niemand weet echt hoe het zit, want ik blijf verschillende antwoorden krijgen. Ik zal eens een mailtje richting de officiele helpdesk sturen.

ik vind het wel apart dat deze discussie ontstaat. het gebruiksgebied is vooral m.b.t. de vluchtveiligheid van belang en met al deze verschillende interpretaties kunnen hier vervelende verschillen ontstaan. Als iemand nog iets wil toevoegen graag....
Re: gebruiksgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-10-2012 11:03)

Het is een nieuwe term, het is dus verwarrend hem het 'oude' termen te gaan vergelijken, helemaal wanneer die termen nog in gebruik zijn (zoals bijv. verblijfsgebied).

Wanneer jij het zou moeten ondersteunen met bouwbesluit-artikelen, wat zou dan je eigen conclusie zijn? Dus niet alleen maar het praktijkboek erbij pakken, maar echt zelf de artikeltjes gaan lezen...

Ik denk niet dat je terug zult vinden dat er een hoogtebepaling voor het GG geldt. hoogstens voor enkele van de componenten waaruit het is opgemaakt. Over een GG heen zul je dus verschillende onderdelen met verschillende hoogtes krijgen, en misschien ook wel stukken zonder hoogtebepaling.
Re: gebruiksgebied
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-10-2012 11:20)

En voor de vlucht-veiligheid is de hoogtebepaling weinig relevant. Daarbij gaat het hoofdzakelijk over loopafstanden en oppervlaktes. De minimale doorgang is afgekaart in andere artikelen die op andere niveau's insteken. Geen reden dus om te verwachten dat een GG een hoogtebepaling van zichzelf zou moeten hebben.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl