Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Infiltratieputten
Naam: Henk van Schooten, van VvE `t Lierinck (datum: 20-08-2012 04:24)

Onder onze parkeerplaats bevinden zich 3 infiltratieputten om het afgekoppelde regenwater te infiltreren in de grond en om als tijdelijke buffer te dienen . Tijdens een hevige hoosbui ontstonden er problemen en naar ons nu eerst bekend is , staat er altijd ongeveer 60 cm grondwater in de putten . Navraag bij de gemeente leert dat er vergunning is afgegeven voor infiltratie middels kunststofkratten of een gelijkwaardige oplossing . Kunststofkratten zouden maximaal 90 cm diep ligeen en ruim boven het grondwater . Nu er gebruik is gemaakt van infiltratieputten liggen deze 270 cm diep en staan in het grondwater .
Naar mijn idee kun je niet spreken van een gelijkwaardige oplossing . Immers ook de capaciteit en buffering neemt toch af door de grondwaterstand ? Zie ik dit verkeerd of moeten dergelijke putten boven het grondwater worden geplaatst en zijn ze dus niet geschikt op ons perceel ? De aannemer heeft dezelfde capaciteit aangehouden als bij de kratten . Totaal ongeveer 18 m3 . Maar door de grondwaterstand hebben we toch minder capaciteit ? Naar mijn idee wel bijna 50% minder .
Of is mijn redenatie fout ?
Reageer
Re: Infiltratieputten
Naam:
pino (datum: 20-08-2012 11:40)

de belangrijkste parameter met betrekking tot de capaciteit is
de doorlatendheid van de watervoerende laag waar het water naartoe wordt afgevoerd.




Re: Infiltratieputten
Naam:
Henk van Schooten , van VvE `t Lierinck (datum: 20-08-2012 11:52)

Sorry , misschien begrijp ik het niet goed . Is het vermogen om te infiltreren in de ondergrond dan verschillend bij gebruik van beide systemen ? De afgegeven vergunning bepaalt dat ter plekke moet worden gerekend met een berging van 19,8 mm .
Veranderd dit bij het gebruik van putten t.o.v. kratten ?
Graag jullie reactie

Henk
Re: Infiltratieputten
Naam:
pino (datum: 20-08-2012 13:40)

Er hoort ook een eenheid van tijd bij de eis.

als die putten in een goed watervoerende laag zitten kan je er bij wijze van spreken 2000 kub per uur op lozen.

terwijl ze in een slechte watervoerende laag er een week over doen om 20 kuub in de bodem te laten zakken.


aangezien de kratten en de put mogelijk niet op de zelfde grond laag lozen vergelijk je dan appels met peren.

als je wilt weten of de oplossing gelijkwaardig is moet je dat gewoon aantonen met een Infiltratieberekening
De normale grondwaterstand is daarbij uiteraadt ook van belang
Re: Infiltratieputten
Naam:
Henk van Schooten , van VvE `t Lierinck (datum: 20-08-2012 22:50)

Beste Pino , je zal wel gelijk hebben .
Maar tijdens de hoosbui waren de putten binnen een kwartier vol . Ons perceel ligt een meter boven het perceel van de buren en de putten liggen ongeveer 6 meter van de erfgrens .En naar mijn mening kun je toch geen water bufferen in dat deel van de put waar al grondwater staat en kun je ook niet infiltreren in met grondwater verzadigde grond ? Anders gezegd , er is geen infiltratie van 2000 kuub per uur , dan zou er nooit water in de put staan . Er staat altijd grondwater in . Ook als het weken droog geweest is. Soms 40 cm en soms 80 cm. De putten hebben een dekking van 90 cm zodat er maar 180 cm putdiepte overblijft , die deels of bijna half vol grondwater staat . Hierdoor is de buffering van de putten geen 18 m3 maar slechts 9 m3 .Ons perceel ligt bovendien in een kom . De gemeente heeft hier al jaren problemen met wateroverlast bij de buren . Ik heb de berekening voor de kratten van de gemeente , maar de aannemer weigert de berekening van de putten te overleggen .De gemeente heeft deze ook niet . Wij hebben een afgekoppeld oppervlak van 1000 m2 en een vereiste berging van 19,8 mm .Deze berging is gekoppeld aan een K waarde van 2 . Misschien vergelijk ik appels met peren , maar ik vrees dat de aannemer ons knollen voor citroenen heeft verkocht . De grondwaterstand bij de buren is altijd een probleem geweest . Ik vrees dat de aannemer uit kostenoverwegingen de kratten heeft vervangen door te diep liggende putten .
Vanaf het maaiveld van de buren is er maar 90 cm tot aan het grondwaterpeil .
Met andere woorden er is alleen maar horizontale infiltratie mogelijk bij ons en hierdoor is het effect van bodem en wandoppervlak van de putten dat altijd onder het grondwater toch ook verdwenen ? Het infiltratieoppervlak is wel met 50% afgenomen .
De AANNEMER HAD TOCH BETER KUNNEN VOLSTAAN MET PUTTEN DIE HALF ZO DIEP WAREN ?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl