Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brandwerendheid daklicht
Naam: Alexander (datum: 10-07-2012 13:50)

Bij het toepassen van spiegelsymetrie word er uitgegaan dat dezelfde bebouwing aan de andere kant van de erfgrens word gespiegeld.

Als dit word toegepast op een plat dak lijkt het mij vanzelfsprekend dat hier geen brandoverslag kan plaatsvinden. kan hiermee ook worden volstaan met een daklicht van 0 min brandwerendheid?

In hoeverre moet er rekening gehouden worden met brandoverslag binnen hetzelfde brandcompartiment?maakt het nog verschil of het verschillende rookcompartimenten zijn? Ik kan hier geen duidelijk antwoord vinden in het bouwbesluit.

zie bijlage voor beknopte schets situatie

Bijlage: SenW.pdf Reageer
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Jeroen (datum: 10-07-2012 14:25)

Brandoverslag via ramen boven is mogelijk.

Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-07-2012 20:25)

Ook via lichtkoepels. Wanneer je brand in de ruimte eronder krijgt, smelt hij weg en staat er een vlam recht naar boven te blazen. Deze vlam straalt naar alle zijden evenredig veel warmte uit, wanneer je koepel dus te dicht bij de erfgrens zit, heb je kans dat de straling op de gespiegelde koepel meer dan 15 kW/m2 wordt. (en het geheel dus niet brandwerend is.

Er is een soort vuistregel-berekening voor, maar waar die nou precies staat...
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Jeroen (datum: 11-07-2012 09:44)

Het probleem betreft niet alleen een lichtkoepel, maar ook een deel van het dak en de onderliggende constructie.
De brandwerende voorziening moet immers in tact blijven bij brand.
Praktisch kun je aanhouden een brandwering van 30 minuten van binnen naar buiten tot 3 meter vanaf een raam bij de buren in een hoger opgaande gevel.
Minimaal dat deel van een bouw moet dan ook bij brand overeind blijven.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Jeroen (datum: 11-07-2012 11:09)

Maar dan vraag je je wel af hoe het dan zit met al die aangebouwde serres tegen achtergevels van woningen
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Joost , van - (datum: 12-07-2012 07:49)

@jeroen, nee hoor; want een woning is 1 brandcompartiment....dus brandoverslag is tussen beganegrond en verdieping is daarbij niet aan de orde.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Leon (datum: 12-07-2012 12:19)

@Joost
En hoe zit dat met de verdieping van de buren (even uitgaande van geschakelde woningen)? Die warmtestraling stopt niet bij de erfgrens, dus volgens mij kan het best zo zijn dat er dan problemen gaan ontstaan...
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Joost , van - (datum: 12-07-2012 13:07)

Dat klopt, dat is wel een situatie. Ik verwacht dat dit in de praktijk erg meevalt, normaliter volgt uit de brandoverslagberekeningen dat een borstwering van 0,8 tot 1,0 meter voldoende is om brandoverslag te voorkomen. in bijna alle gevallen is deze borstwering bij woningen ook al aanwezig.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Alexander (datum: 12-07-2012 13:17)

Bedankt voor de reacties,

Op welke afstand kan ik nu het beste plaatsen van de erfgrens / eigen gevel uitgaande dat de straling niet meer dan 15 kW m2 is.
De borstwering op de 1e verdieping is ca 760 mm hoog.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Leon (datum: 12-07-2012 14:03)

Mee eens Joost, zo spannend zal het niet zijn. Maar formeel gezien mag je die vuistregels niet meer toepassen en zul je dus voor elk aanbouwtje zo'n berekening moeten optuigen.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Jeroen (datum: 12-07-2012 15:38)

Ik ben bang dat het verhaal van Joost niet klopt. Het gaat hier NIET om ramen die in dezelfde gevel boven elkaar liggen.

Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Roy (datum: 12-07-2012 16:39)

In de BOT:E boeken en in de toelichting op het rekenprogramma NPR 6091 staat de formule + tabel die je kan hanteren om te bepalen of er brandoverslag plaats vindt. Op sommige uitbouwtekeningen staat duidelijk aangegeven dat het dakraam brandwerend dient te zijn. Dat niemand dit ook doet is wat anders.
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Joost , van - (datum: 13-07-2012 08:12)

O.k. de norm 6068 voor brandoverslag zegt het volgende:

- Voor brandoverslag bij spiegelsymmetrie is een rekenmodel ontwikkeld. Dit model is enkel te gebruiken om brandoverslag tussen gevels te berekenen. Waarbij de gevels ook nog minimaal 5 meter uit elkaar moeten staan.

- Er zijn in de norm geen regels om de veilige afstand te berekenen tussen 2 dakopeningen. (immers er is sprake van spiegelsymmetrie, dus we willen weten of tussen een dakopening en de op de erfgrens gespiegelde dakopening, brandoverslag kan plaatsvinden)

- In de praktijk wordt voor de benodigde afstand tussen dakopeningen vaak uitgegaan van 5/8 maal de veilige afstand van dakopening naar gevelopening.

- de veilige afstand tussen een dakopening en een gevelopening kan wederom niet met software worden berekend. Hiervoor kan de formule worden gebruikt zoals deze staat in paragraaf 6.6 van de norm6068.

- de uitslag van deze formule kan dus worden vermenigvuldigd met 5/8 om de veilige afstand tussen dakopeningen te verkrijgen.

- in de praktijk komt het er opneer dat wanneer gevels al zoiezo 5meter of meer uit elkaar liggen er geen brandoverslag via dakopeningen zal optreden.

Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Jeroen (datum: 13-07-2012 20:47)

Er is behoefte aan concrete richtlijnen. Helaas.

Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Robert (datum: 20-07-2012 15:38)

Hoe kun je ooit met een dakraam voldoen aan de WBDBO van 30 minuten als de fabrikanten dat nooit hebben (willen) laten testen?
Re: Brandwerendheid daklicht
Naam:
Leon (datum: 20-07-2012 15:39)

Simpel. Het dakraam op voldoende afstand plaatsen :)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl