Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam: Peter (datum: 14-06-2012 10:39)

Bouwbesluit 2003 schrijft in de laatste zin van lid van artikel 3.53 voor dat minimaal de helft van de toevoer van buiten moet komen. Dat geldt voor zowel verblijfsgebied als verblijfsruimte, zie daarvoor ook de toelichting.

Bouwbesluit 2012 schrijft in lid 1 van artikel 3.34 voor dat de toevoer van een verblijfsgebied van buiten moet komen. Lid 2 geeft de mogelijkheid om de helft uit een ander verblijfsgebied te halen. Er staat nergens dat de toevoer van een verblijfsruimte van buiten moet komen. Ook de toelichting noemt alleen een verblijfsgebied.

Handig voor geluidbelaste locaties met ??n belaste gevel rijtjeswoningen. Hoef je geen roosters of suskasten in die belaste gevel te maken...
Reageer
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Roy (datum: 14-06-2012 12:03)

Een verblijfsruimte ligt in een verblijfsgebied?
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-06-2012 12:46)

Dat in het merendeel van de gevallen de buitengrenzen van VR en VG samenvallen, en je het dus effectief over hetzelfde hebt.

Verzin eens een concrete situatie waarbij je dit gaat helpen suskasten te voorkomen. Waarschijnlijk kom je niet zo heel ver.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Leon (datum: 14-06-2012 13:25)

@J. Bolte
Volgens mij is het niet zo moeilijk hoor. Even onder voorbehoud dat ik het Bouwbesluit hier nog niet op doorgeploegd heb zou ik me het volgende voor kunnen stellen:

Tussenwoning, dus alleen voor- en achtergevel. Verdieping bevat twee verblijfsruimten, ??n voor en ??n achter. Beiden liggen in hetzelfde verblijsgebied.

De ventilatietoevoer voor het verblijfsgebied haal ik uit de achtergevel (eventueel zou ik zelfs nog de helft daarvan uit een ander verblijfsgebied mogen betrekken via overstroom, maar dat laat ik even buiten beschouwing).

De ventilatietoevoer van de verblijfsruimten is dan heel simpel: de ruimte aan de achterzijde voldoet al, want daar komt alle lucht binnen. De ruimte aan de voorzijde krijgt dan z'n volledige toevoer d.m.v. overstroom onder de deur door, afvoer kan geschieden via een afvoerpunt in die ruimte. Voila: geen toevoerroosters in de voorgevel benodigd.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-06-2012 16:57)

Ik zit nu overigens in Bb2003 art. 3.53 wat beter te lezen, daaruit haal ik niet zo duidelijk dat ook de verblijfsRUIMTE met 50% van buiten moet worden geventileerd. Dat blijkt dan weer uit de NvT... maar wat dat betreft wijkt Bb2012 qua opmaak niet af van het oude artikel. Ook daar wordt in eerste instantie gesproken over het verblijfsGEBIED, maar wordt de 50% eis gekoppeld aan " de in artikel 3.29 bedoelde hoeveelheid"... en daar wordt het voor zowel VG als VR bepaald.

Lijkt me een leuke vraag voor het ministerie, of ze bedoeld hebben deze leden identiek te laten zijn.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-06-2012 17:03)

ter vergelijk: de toelichting bij Bb2003:

Het eerste en het vierde lid van dit artikel regelen dat van de totale capaciteit aan ventilatielucht ten behoeve van een verblijfsgebied respectievelijk verblijfsruimte ten minste de helft van buiten moet worden aangezogen. Dit geldt voor de woonfunctie, uitgezonderd woonwagens en gemeenschappelijke verblijfsgebieden, en voor de logiesfunctie niet gelegen in een logiesgebouw (bijvoorbeeld een zomerhuisje). Het restant van de toe te voeren lucht mag worden betrokken uit een ander verblijfsgebied of een verkeersruimte die tot de gebruiksfunctie behoort. Deze interne recirculatie van lucht is toegestaan, omdat ze leidt tot energiebesparing, aangezien recirculatielucht niet of nauwelijks opwarming behoeft.

En die van Bb2012:

De hoofdregel, vastgelegd in het eerste lid, is dat alle verse lucht voor een verblijfsgebied rechtstreeks van buiten moet worden toegevoerd. De bedoeling is dat de lucht niet eerst in een andere ruimte verbruikt kan zijn. Rechtstreekse toevoer kan ook via een kanalensysteem plaatsvinden. In het tweede lid is voor de woonfunctie en voor de logiesfunctie een uitzondering gegeven. Daar mag ten hoogste 50% van de in artikel 3.29 bedoelde capaciteit via een andere ruimte worden aangevoerd. Deze ruimte moet wel tot dezelfde gebruiksfunctie behoren en mag geen gemeenschappelijke ruimte zijn.


Wel grappig dat ze daar de termen verblijfsgebied en ruimte door elkaar heen gebruiken. Ik denk niet dat de gedachte achter de regel is veranderd...
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Peter (datum: 15-06-2012 09:40)

Bouwbesluit 2003 artikel 3.53 lid 1 laatste zin verwijst naar het hele artikel 3.48 dus ook naar een verblijfsruimte. Er wordt niet alleen verwezen naar een verblijfsgebied.

Bouwbesluit 2012 heeft het in artikel 3.34 lid 1 uitsluitend over een verblijfsgebied.

Of het om een bedoelde of onbedoelde wijziging gaat is onduidelijk maar inderdaad een goed idee dat bij het ministerie na te vragen. Hoe de je dat?

Ik kan me voorstellen dat het om een onbedoelde wijziging gaat. Het Praktijkboek Bouwbesluit 2012 zegt hier niks over. Aan de andere kant, het zo expliciet anders geformuleerd.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 15-06-2012 18:53)

Overigens denk ik dat het niet veel lastiger is om een suskast te maken voor die slaapkamer aan straatzijde dan een extra afvoerventiel in die slaapkamer. Praktisch gezien heeft je olossing m.i. niet zo veel nut.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Peter (datum: 19-06-2012 12:47)

In een slaapkamer van een doorsnee rijtjeswoning lijkt de praktisch mogelijke toepassing eenvoudig. Er zijn in principe twee mogelijkheden zonder toevoer rechtstreeks van buiten.

1. Een overstroomvoorziening tussen twee slaapkamers (is dat dan een open verbinding in de zin van artikel 3.17a lid 3?) en een overstroom van de slaapkamer naar de badkamer of een directe afvoer in de slaapkamer. Beide overstroomvoorzieningen lijken me vanwege geluid minder wenselijk.

2. Overstroom vanuit de overloop zoals gewoonlijk met een kier onder de deur (maar dan in andere richting) en een directe afvoer vanuit de slaapkamer. Die afvoer lijkt mij, met de badkamer naast de slaapkamer, eenvoudiger en goedkoper dan een suskast.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Peter (datum: 20-06-2012 23:03)

Nou kom geachte heer Bolte,

Wat denk u er van? Is de gedachte "er achter veranderd"?
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
JP , van nvt (datum: 27-06-2012 19:41)

kan iemand mij aangeven hoe dat nu voor een hotelkamer geldt; de ramen kunnen open en er komt een afvoer van lucht/condens in de douche/toilet. Voldoet dat aan het nieuwe bouwbesluit?
Hartelijk dank!
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Peter (datum: 05-07-2012 09:12)

Als dat raam aan alle overige eisen zoals regelbaarheid en comfort voldoet kan dat.
Re: Ventilatietoevoer verblijfsruimte Bouwbesluit 2012 veranderd
Naam:
Peter (datum: 05-07-2012 09:13)

"Bijgaand ontvangt u het antwoord op de door u aan de Helpdesk Bouwregelgeving gestelde vraag.

Antwoord:
Uw interpretatie van artikel 3.53 lid 1 van het Bouwbesluit 2003 is bezien vanuit de artikeltekst onjuist. Bedenk daarbij dat, indien de toelichting afwijkt van de artikeltekst, de artikeltekst bepalend is. De eis volgens artikel 3.53 lid 1 gold alleen voor een verblijfsgebied en niet voor elke afzonderlijke verblijfsruimte in dat gebied. Volgens het Bouwbesluit 2003 kon u dus voor een verblijfsruimte gebruik maken van overstroom uit andere verblijfsruimten binnen hetzelfde verblijfsgebied.
De onjuistheid in de toelichting op artikel 3.53 van het Bouwbesluit 2003 is in het Bouwbesluit 2012 weggenomen (zie toelichting op artikel 3.34). Inhoudelijk is het voorschrift ongewijzigd.

Met vriendelijke groet,
Helpdesk Bouwregelgeving"

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl