Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht?
Naam: Jp (datum: 25-04-2012 13:27)

De artikelen uit Bouwbesluit 2012 voor bestaande bouw:

1) Zijn deze ALTIJD van kracht?
2) Moet je hier pas naar kijken als je iets veranderd.

M.a.w.
(1) ben je al in overtreding als je huidige situatie (bv. stokoude woning) van oudsher reeds onder de minimale waarden zit en je laat dit zo (er wordt dus geen verbouwing of renovatie beoogd)?

of

(2) ben je pas illegaal vanaf het moment dat je iets gaat aanpassen/verbouwen en je gaat beneden de ondergrens van het v rechtens verkregen niveau zitten?


Reageer
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
Jp (datum: 25-04-2012 13:40)

Ik kan denk ik beter het volgende vragen:

Slaat het Bouwbesluit ook op onaangeraakte bouwdelen? Of uitsluitend op nog te realiseren plannen.
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
John (datum: 25-04-2012 14:00)

antwoord van VROM op een soortgelijke vraag van mij destijds aan hun:

Zondermeer moeten elk bouwwerk en alle daarin gelegen ruimten voldoen aan aan het Bouwbesluit. Daarbij wordt echter onderscheid gemaakt tussen bestaande bouw, verbouw en nieuwbouw. Verder is het ook niet zo dat voor elke verbouwing een vergunning (omgevingsvergunning voor het bouwen) nodig is. Echter, ook als er geen vergunning nodig is, moet het eindresultaat voldoen aan het Bouwbesluit.

Voor een bestaande woonfunctie gelden in de basis de eisen voor bestaande bouw uit het Bouwbesluit (bij ongewijzigd gebruik van zowel functie als gebruik). Als de gemeente van mening is dat een bestaand bouwwerk niet aan het Bouwbesluit voldoet dan zal de gemeente dat moeten motiveren. Normaal gesproken is het niet zo dat de eigenaar op verzoek van de gemeente moet aantonen dat voldaan is aan de bouwvoorschriften. Wel kan de eigenaar zich genoodzaakt zien om zich te verweren tegen het oordeel van de gemeente en de daaraan verbonden consequenties.

Bij verbouw moet het verbouwde gedeelte van het bouwwerk aan de zogenoemde verbouweisen uit het Bouwbesluit voldoen dit geldt niet voor de onderdelen van het gebouw die niet worden verbouwd. Dit volgt uit artikel 4 van de Woningwet.
Is er sprake van een vergunningplichtige situatie dan zal de indiener van de aanvraag om omgevingsvergunning aannemelijk moeten maken dat de gebouwonderdelen die onderwerp zijn van de verbouwing aan de verbouweisen voldoen. Het is echter niet nodig om aan te tonen dat de rest van het gebouw aan de eisen voor bestaande bouw voldoet.


Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
Loe (datum: 25-04-2012 21:28)

Als gebouweigenaar heb je je ook te houden aan de zorgplicht van de Woningwet.
Artikel 1b lid 2
Het is verboden een bestaand bouwwerk, open erf of terrein in een staat te brengen, te laten komen of te houden die niet voldoet aan de op de staat van dat bouwwerk, open erf of terrein van toepassing zijnde voorschriften, bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, tweede lid, aanhef en onderdeel a, en vierde lid.

En er wordt dan dus verwezen naar de voorschriften van het Bouwbesluit niveau bestaande bouw.
Als eigenaar ben je dus i.d.d. al in overtreding als je de huidige situatie onder het minimale laat.
Maar zolang niemand van BWT bij jou langkomst wordt het natuurlijk niet gezien, en heb je dus alleen je eigen geweten waarmee je moet leven :-)
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
John (datum: 25-04-2012 21:44)

Als een bestaand gebouw niet voldoet aan het bouwbesluit komt BWT niet, pas als het het gevaar kan opleveren voor de samenleving (instorten) komt, na melding van omwonenden, handhaving pas.
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
Joost (datum: 27-04-2012 08:35)

@john...oh ja...? daar ben ik het absoluut niet mee eens. Brandveiligheid kan ook een grote rol spelen, maar zelfs op andere aspecten kan worden gehandhaaft. Ik zou er niet zo wart-wit op durven gokken.
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
John (datum: 27-04-2012 10:49)

@Joost,
Dan heeft gemeente wat te doen, ik woon in het oudste deel van een dorp en hier voldoet bijna geen enkel (woon)huis aan Bouwbesluit bestaande bouw. Geen gemeente die hier komt aanbellen of even rondlopen en controleren aan BB bestaand niveau. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Politie komt overdag toch ook niet in het schuurtje kijken of de verlichting van de fiets wel in orde is. Dat doet ze als het donker is en je rijd er mee rond.
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
pino (datum: 27-04-2012 21:46)

De zaak is helemaal niet zo zwart wit als hier geschets wordt.

De gemeente heeft wel degelijk een controle plicht
bijvoorbeeld amsterdam centrum heeft een actief aanschrijvings beleid van een behoorlijk aantal panden per jaar (ik schat ca. 500)

Maar je wordt heus niet aangeschreven op een voordeur van 1800mm hoog of en verdieping van 1980mm

Bij een verbouwing van dergelijke panden (zijn uiteraadt monumentaal)
Kan je dergelijke maten gewoon op tekening vermelden en gaat niemand je vertellen dat je er een verdieping uit moet slopen om een vergunning te krijgen voor je aanbouwtje
(Mocht je dat wel willen wordt je aanvraag uiteraadt afgekeurd op advies van monumentenzorg)

In principe voldoet geen enkel woning met houten vloeren die hoger is dan pakweg 13 meter aan de huidige veiligheids beginselen ten aanzien van de stabiliteit.
De overal veiligheid is tegenwoordig bijna een factor 5
En er vallen zelden dergelijke woningen om dus worden (weer door centum amsterdam) vuisregels gehanteerd voor de aanschrijving op stabiliteit die stukken lager liggen dan de huidige voorschriften. (ook dan niveau bestaand bb2012)
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
John (datum: 29-04-2012 15:18)

@ Pino,
dan heb je het over hoogtes en brand. Ik lees net als een woning uit bijv. 1930 geen isolatie heeft dan is geen isolatie het rechtens verkregen niveau. Aanbouw moet dan wel minimaal 1,3 hebben en het glas mag enkel zijn. (bouwbesluit 2012 verbouwen en het rechtens verkregn niveau).
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
John (datum: 29-04-2012 15:26)

hier lees zelf maar, leuk artikel;
http://www.ph-bouwadvies.nl/verbouwen-en-het-rechtens-verkregen-niveau/
Re: Bouwbesluit bestaande bouw, in hoeverre van kracht
Naam:
jp (datum: 03-05-2012 22:20)

als ik op bouwbesluitonline alleen bestaande bouw aanvink is bijna alles grijs (en geldt dus niet)

wat wel geldt zijn bv. vrije hoogte in verblijfsruimte 2,1m en maten van toiletruimte.

dit betekent dat als je bestaande oude woning hier ergens niet aan voldoet "illegaal" is?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl