Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Opbouw dakkapel
Naam: Marsman (datum: 09-03-2012 09:11)

Voor een dakkapel willen wij de volgende opbouw gebruiken:
epdm
18mm underlayment
regelwerk 40x90mm h.o.h. 400
90mm PIR isolatie
dampremmende folie
rachelwerk
gipsplaat

Is deze opbouw qua isoleren/vocht en ventilatie goed?
Reageer
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
B. van den Broek (datum: 09-03-2012 11:25)

Zorg ervoor dat alle ruimte tussen de balklaag goed vol zit met isolatie. Vaak wordt daarom tussen de balken minerale wol gebruikt omdat je daarmee makkelijker kunt vullen/ "proppen"
Een andere mogelijkheid is om de PIR boven de underlayment te leggen.
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Patrick (datum: 09-03-2012 16:24)

Pir boven de underlayment is inderdaad beter, maar dan wordt je dak dikker en dus de dakrand hoger. Deze keuze is ongetwijfeld ingegeven door de vraag om een zo slank mogelijke detaillering. Het kan, maar pas inderdaad op dat je geen luchtspouwtje krijgt aan de koude kant, anders krijg je condens.

Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Jeroen (datum: 09-03-2012 21:21)

Wel of geen luchtspouw, inwendige condensatie met houtrot tot gevolg krijg je toch wel.
Op het dakbeschot een dampremmende laag met daarop de isolatie en tot slot de dakbedekking is gezien de ervaringen de enig juiste oplossing.
Het is helemaal noet zo moeilijk om hoogte te winnen in de constructie.
Daar moet alleen heel kritisch naar worden gekeken. Verder kun je de dakbedking voor het grootste deel gelijk maken met de hoogte van de dakrand. Langs de dakranden, maak je dan een verlaging (Goot) net daar natuurlijk voldoende (minimaal vereiste) isolatiehoogte.
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
B. van den Broek (datum: 12-03-2012 12:13)

@ Jeroen: Het is zeker geen feit dat een juist uitgevoerde dakkapel met isolatie tussen de balken gaat rotten. Volgens jou zou dan elke sandwichplaat ook moeten gaan rotten? Want dat is feitelijk wat je maakt.
Als de dampremmer goed is aangebracht en de isolatie de ruimte helemaal opvult is er niks aan de hand. De problemen ontstaan door onjuist isoleren.
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Leon (datum: 12-03-2012 12:30)

Sorry dat ik het zeg, maar ik zie hier vreemde adviezen voorbij komen. De ruimte tussen de balken volledig vullen? Dat lijkt me niet handig. Je moet juist wel een spouw boven de isolatie hanteren welke je vervolgens ventileert. Een koud dak toepassen bij dampdichte dakbedekking is doorgaans niet handig en riskant, maar het kan wel. Voorwaarde:
- Goede dampdichte laag aan de warme zijde
- Luchtspouw met ventilatie aan de koude zijde.

Op die manier beperk je de hoeveelheid vocht die in de constructie komt (100% dampdichtheid is een illusie), het vocht dat er toch door komt kan via de juiste weg ontsnappen. Houd je je hier niet aan, dan gaat het vroeg of laat mis. Het leuke is dat het pas mis gaat (of opgemerkt wordt!) op het moment dat elke vorm van garantie verlopen is. En dan zit je als gebouweigenaar met de gebakken peren...
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
B. van den Broek (datum: 12-03-2012 15:05)

Klopt, als je een spouw maakt dan ventileren.

Maar, het probleem bij veel dakkapellen ontstaat doordat er ontworpen wordt zonder spouw en ventilatie en de isolatie de ruimte niet goed vult en er dus toch een luchtlaag ontstaat die niet kan ventileren. Daarom goed vol met isolatie stoppen.

Re: Opbouw dakkapel
Naam:
B. van den Broek (datum: 12-03-2012 16:55)

er zijn nu 3 oplossingen aangegeven, het is nu aan de TS om te beslissen wat hij gaat doen ;)
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Marsman (datum: 13-03-2012 09:19)

De adviezen zijn idd wel erg verschillend. Is het een idee om op de balklaag tengels aan te brengen zodat een luchtspouw "gegarandeerd" wordt...... En dat deze luchtspouw aan 2 zijden van de dakkapel goed wordt geventileerd.
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Leon (datum: 13-03-2012 09:32)

Dat vind ik persoonlijk wel de beste oplossing. Doorgaans pas je toch schegstukken toe om het afschot te waarborgen, zorg dat deze op het laagste punt nog voldoende hoogte hebben om luchtdoorstroming mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende dwarsventilatie door de constructie te hebben, zonder 'dode hoeken'.
Re: Opbouw dakkapel
Naam:
Leon (datum: 13-03-2012 09:33)

Aanvulling: dat is de beste oplossing indien je voor een koud dakconstructie kiest. Uiteraard heeft een warm dak of eventueel en omgekeerd dak bouwfysisch gezien ALTIJD de voorkeur boven een koud dak.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl