Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: 55 procent regel en overige gebruiksfunctie
Naam: Harry (datum: 01-03-2012 09:42)

Al veel over geschreven maar toch nog niet helder:
Voor een Woonfunctie bestaat de 55% regel. Een aantal ruimten zijn bestempeld als overige gebruiksfunctie als nevenfunctie van de woonfunctie. Geldt die 55% alleen voor totale opp van de Woonfunctie of gezamenljk met de Overige Gebruiksfunctie?

Een belangrijke eigenschap van Overige Gebruiksfunctie is dat het verblijven van mensen van ondergeschikte rol mag spelen. Dit wordt uitgelegd dat dezelfde mensen er niet lang (mogen)verblijven.
Mijn vraag is: wat is "niet lang verblijven". Waar ligt ongeveer de grens? Bijv. ik heb een saunaruimte in een woning. De bewoners verblijven daar hooguit een uur. Kan ik deze ruimte bestempelen als OGF? Woonfunctie gaat niet omdat dan de GO van de woonfunctie omhoog gaat en 55% niet gehaald wordt.
Reageer
Re: 55 procent regel en overige gebruiksfunctie
Naam:
Leon (datum: 01-03-2012 09:45)

Ik heb je vraag maar even opnieuw gepost, alleen dan zonder %-teken in het onderwerp. Dit forum kan daar niet zo goed mee overweg.

Om op de vraag in te gaan: gebruik even de zoekfunctie van dit forum, er is al veel over geschreven.
Ik hoofdlijn even dit:
- 55%-eis geldt per FUNCTIE, niet per gebouw.
- Ik vraag me af of de overige gebruiksfunctie geschikt is voor zoiets als een sauna. Ik kan me voorstellen dat je daar vanuit de gemeente vragen of opmerkingen over gaat krijgen. Wellicht dat iemand anders daar zijn/haar visie op kan geven.
Re: 55 procent regel en overige gebruiksfunctie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-03-2012 10:07)

'verblijfsruimte/gebied' gaat niet zozeer over daadwerkelijk aanwezig zijn, maar over het bedoeld zijn om door mensen gebruikt te worden. Je zou die hele kamer dan ook verblijfsgebied kunnen maken.

Je hoeft er niet bij te zetten dat het een 'saunaruimte' is natuurlijk. Daar kan het Bouwbesluit niets mee. Vergelijk het met een hobbyruimte... En vaak zal er een inbouwsauna worden geplaatst die naar aard ook meer onder het kopje 'gebruik' dan het kopje 'bouwen' valt. Je zou de ruimte ook voor andere dingen kunnen gebruiken.

Wanneer je voor die lege ruimte een functie zou moeten kiezen, zou je de keuze hebben tussen 'overige functie' en 'sanitaire ruimte/badkamer'. In dat laatste geval valt de ruimte sowieso buiten het VG, maar het bindt je ook aan alleen dat gebruik, en het geeft je wat eisen voor de waterdichtheid van de wanden. minder goed plan dus, wanneer je de vrijheid wilt houden...

Voordeel van de 55% eis is dat ze voor alle functies hetzelfde is. Vooral bij dit soort innig verweven functies, waarbij eigenlijk alles ten dienste staat van het gebruik als woning, denk ik niet dat er een probleem zou zijn wanneer je de oppervlaktes van beide functies bij elkaar optelt, en over het totaal de 55% uitrekent.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl