Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bestaande bouw en verbouwing
Naam: John (datum: 28-02-2012 12:20)

Wie heeft voor mij het enige en een juist antwoord met betrekking tot het mogen vragen van de in te dienen stukken, verschillende gemeenten gaan hier ook verschillend mee om.

Als men een bestaand oud woonhuis wil verbouwen, sommige ruimten blijven zoals ze zijn qua functie en gebruik, andere ruimten worden groter (bijv. door ruimtes bij elkaar te trekken).
De ene gemeente zegt, als aan een ruimte GEEN wijziging optreedt, blijft de regel bestaand = bestaand en hoeven we verder niets te weten. Een andere gemeente zegt, als je ergens in een gebouw een ruimte gaat wijzigen, moet je aantonen de ALLE ruimtes, de bestaande en de nieuwe, ineens allemaal en volledig voldoen aan het bouwbesluit.

Als dat laatste waar is, zou ik in bestaande ruimten die gewoon gehandhaafd blijft, nu ineens ventilatie aan moeten brengen en grotere ramen in de gevels moeten zetten omdat ik de daglicht eis niet haal ! Ook zou ik op de eerste verdieping extra slaapkamers moeten maken (of in ieder geval tekenen) omdat ik anders 55 % regel niet haal.

Wie helpt ?

Reageer
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Dennis (datum: 28-02-2012 15:29)

Even wachten tot 1 april. Dan treedt het nieuwe bouwbesluit inwerking. Die gaat bij verbouwingen en uitbreidingen uit van bestaande bouw of rechtens verkregen niveau. Er wordt dan niet meer naar de nieuwbouwvoorschriften gekeken. Dit scheelt een heel gedoe over welke voorschriften nou van toepassing zijn.
De nieuwbouwvoorschriften zijn dan alleen nog van toepassing op pure nieuwbouw.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Dennis (datum: 28-02-2012 15:29)

Even wachten tot 1 april. Dan treedt het nieuwe bouwbesluit inwerking. Die gaat bij verbouwingen en uitbreidingen uit van bestaande bouw of rechtens verkregen niveau. Er wordt dan niet meer naar de nieuwbouwvoorschriften gekeken. Dit scheelt een heel gedoe over welke voorschriften nou van toepassing zijn.
De nieuwbouwvoorschriften zijn dan alleen nog van toepassing op pure nieuwbouw.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-02-2012 16:42)

Als een onderdeel niet wijzigt, ben je niet aan het 'bouwen' en hoef je alleen aan de eisen voor bestaande bouw te voldoen. De enige reden voor een gemeente om er gegevens over te vragen is dan om te checken of je dat niveau bestaande bouw wel haalt.

@Dennis: Jouw oplossing doet niet af aan het probleem, want wat we straks 'rechtswege verkregen niveau' gaan noemen, is momenteel gewoon het 'ontheffings-' of 'verbouwniveau'. Enige verschil is dat het straks iets duidelijker in de wet staat welke kant een gemeente daarin op moet denken. Maar op het moment dat je dat gaat overwegen, is de vraag of er wordt 'gebouwd' al beantwoord.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
John (datum: 28-02-2012 16:53)

Dan mag gemeente over het totale plan dus geen 55% VG van het GO eisen, want bestaande bouw kent maar 1 VG ?
En de ruimten waar ik niets mee doe, hiervan hoef ik toch niet aan te tonen dat deze voldoen aan eisen bestaande bouw anders zou ik, waar nu geen isolatie is, ineens moeten gaan isoleren) enz.


Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
pino (datum: 28-02-2012 21:06)

Waar staan er dan eisen met betrekking tot bestaande bouw op gebied van thermische isolatie ?

Als een pand op niveau bestaand niet voldoet moet de gemeente het in principe aanschrijven.

Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Jeroen (datum: 28-02-2012 23:49)

Warmte-isolatie heeft altijd al een ondergrens gehad en dat blijft zo.

Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
John (datum: 29-02-2012 08:00)

Dus een oud huis, waar nergens isolatie is toegepast moet voldoen aan de bestaande eis ?
Bestaand en ongeisoleerd laten staan als ik niets wil verbouwen of ....... kan iemand mij verplichten bij een oud huis, er alle vloeren uit te halen en vervangen door geisoleerde, de wanden volspuiten, (om een spouw te maken als er geen is) alle kozijnen met enkel glas eruit en vervangen door dubbel, het dak isoleren.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Leon (datum: 29-02-2012 08:09)

Een van de grootste vergissingen dit. Bestaande bouw kent GEEN isolatieplicht. Je moet pas isoleren op het moment dat je een nieuwe buitenschil optrekt. Op dat moment geldt in eerste instantie de nieuwbouwondergrens van 2,5 m2 K/W, maar bij bestaande woningen kun je daar ook nog eens gedeeltelijk ontheffing voor krijgen tot een uiterste ondergrens van 1,2 m2 K/W.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
John (datum: 29-02-2012 08:19)

Leon,
Kan gemeente eisen dat mijn gebouw op de plek waar ik iets verbouw de 2,5 haal en op de plekken waar ik helemaal niets verbouw de ondergrens van 1,2 haal ?
Wat dan met de GO VG van 55% bij een bestaand gebouw, waar ik deels iets verbouw ...... moet dan het hele bouwerk aan de 55% procent voldoen. Of blijft het plan bij een kleine verbouwing bestaand en hoef ik maar aantoonbaar 1 VG te hebben ?
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Leon (datum: 29-02-2012 08:50)

Als je een bestaande wand handhaaft dan ben je niet aan het bouwen, dus geldt de eis voor bestaande bouw. Of beter gezegd: dan is er dus geen eis aan de isolatiewaarde.

Ik heb daar in het verleden wel eens een leuke discussie over gehad met een gemeenteambtenaar, die was ook van mening dat de ongewijzigde spouwmuren nageisoleerd moesten worden. Ik kon hoog of laag springen, ik kreeg het hem niet aan het verstand. Toen hebben we afgesproken om het bij de VROM helpdesk neer te leggen. Feitelijk kwamen zij met exact dezelfde redenatie als ik ook al had gegeven, maar ja als er VROM onder staat dan is het in ??n keer heilig blijkbaar. Ik had in ieder geval wel gelijk ;-)
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-02-2012 13:19)

De gemeente mag gerust eisen dat 55% van het GO verblijfsgebied is, maar ALLEEN voor het nieuwbouwgedeelte. Ze mogen het niet in verband brengen met de rest van de woning. Bij achteruitbouwen wordt de toets vaak ontheven omdat het weinig toegevoegde waarde heeft het wel te doen (er gelden weinig eisen, en de eisen die gelden worden van nature toch al uitgevoerd). Bij bijvoorbeeld dakopbouwen is het een ander verhaal. Om onder alle eisen proberen uit te komen, vragen aanvragers nogal eens een HELE dakopbouw als 'onbenoemd GO' aan. Die vlieger gaat niet op. De dakopbouw is een nieuw bouwdeel, en ten minste 55% ervan moet dan ook verblijfsgebied zijn, ongeacht hoe de rest van die woning eruit ziet. Gemeenten zullen dit wanneer ze slim zijn streng handhaven, omdat je anders dakopbouwen zonder ventilatie of met minimaal daglicht krijgt, terwijl je WEET dat het gebruik hieronder te lijden heeft.

@Jeroen,
Je kunt pas toetsen wanneer je gaat 'bouwen', dat wil zeggen bouwkundige zaken gaat veranderen... Er is voor bestaande bouw geen waarde gesteld voor isolatie, wanneer je dus een bestaand gebouw als woning gaat gebruiken, en je hoeft op grond van de eisen niets aan de gevels te doen, kun je een ongeisoleerde woning krijgen... Wanneer je de gevel WEL gaat wijzigen, is dat reden om te gaan kijken of de gevel aan de nieuwbouw-eis kan voldoen, en zo niet of er ontheffing kan worden gegeven van de eis. Het bodemniveau bij een dergelijke ontheffing is 1,7. Maar daar kijk je dus pas naar bij veranderingen.

Wat dat betreft kun je beren op de weg gaan zoeken, maar ik denk dat dit juist een van de punten is in de bouwregelgeving waarbij de markt zichzelf reguleert. Niemand gaat in een ongeisoleerde woning wonen, dus bij herbestemming wordt er sowieso wel geisoleerd. Misschien minimaal, maar het is beter dan dat wat er zat. En met het huidige energielabel is het vaak ook nog een goed verkoopargument om beter te isoleren.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-02-2012 13:21)

Sorry, maximale ontheffingsniveau is tot een Rc van 1,3. Er staat in het bouwbesluit 'maximaal 1,2 LAGER DAN de geeiste waarde'.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
John (datum: 29-02-2012 13:47)

Als gemeente alleen voor het nieuwbouwgedeelte mag eisen dat 55% van het GO VG is !. Wat mogen ze dan eisen als ik in feite niets nieuwbouw, maar het bestaande omhulsel van de woning (wanden, vloeren en dak) volledig handhaaf alleen aan de indleing iets wijzig. Moet de nieuwe indeling dan ineens aan de 55% regel voldoen ?
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Leon (datum: 29-02-2012 14:15)

De term verblijfsgebied is bij nieuwbouw in het leven geroepen om voldoende vrije indeelbaarheid van verblijfsruimten mogelijk te maken. Daar maak je dan toch gebruik van? Overigens is het opnieuw indelen van een woning niet vergunningsplichtig dus daar hoeft een gemeente niets van te vinden.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
John (datum: 29-02-2012 19:06)

@ Leon,
Overigens is het opnieuw indelen van een woning niet vergunningsplichtig dus daar hoeft een gemeente niets van te vinden.
Kun je me dat onderbouwen ?

Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Leon (datum: 29-02-2012 20:26)

Nou, het (ver)plaatsen van inwendige scheidingswanden is gewoon vergunningvrij. Het wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer je aan de draagconstructie komt, maar ook dan kun je de vergunningaanvraag beperken tot de wijziging van de constructie (bijvoorbeeld een dragende wand verwijderen en vervangen door een stalen ligger). Dat de woning opnieuw ingedeeld wordt doet dan niet ter zake, dat laat je dan buiten de aanvraag. Bovendien: alles buiten de bouwaanvraag heeft geen bouwsom en dus betaal je er ook geen leges over. Door slim met dat soort dingen om te gaan kun je flink wat kosten voorkomen.
Ter indicatie: een aantal jaren geleden ben ik betrokken geweest bij een grootschalige renovatie van een appartementengebouw. Alle woningen zijn tot op het betoncasco gestript en compleet opnieuw ingevuld. Hoe zag de bouwaanvraag er uit? Die bestond uit het vervangen van de buitenkozijnen en de balkonafscheidingen, en dan alleen de exemplaren die gelegen waren aan de openbare weg. Daarmee hadden we het gros van de werkzaamheden gevangen in een hele simpele aanvraag met minimale leges. Verder waren er nog wat vergunningsplichtige zaken die gewijzigd werden in een aantal algemene ruimtes die natuurlijk ook netjes zijn vergund, maar kostentechnisch was dat maar een schijntje van de totale bouwsom. Daar heeft mijn opdrachtgever een flink lege-bedrag op bespaard, puur door slim aan te vragen en in te dienen.
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-03-2012 01:15)

Daarbij moet je wel even het onderscheid maken dat je, vergunningplicht of niet, bij 'bouwen' altijd aan het bouwbesluit moet voldoen.

Dat de gemeente je niet preventief controleert is geen reden om niet aan de wettelijke eis te hoeven voldoen. het huidige bouwbesluit is dan wat onduidelijk op welk niveau je mag bouwen, het nieuwe geeft daarvoor iets meer handvatten.

In het kort: bestaande bouw is het absolute bodemniveau voor bestaande onderdelen, maar wanneer je iets gaat VERbouwen mag je aansluiten op het niveau van het bestaande gebouw (met hier en daar een uitzondering op die regel).
Re: bestaande bouw en verbouwing
Naam:
Leon (datum: 01-03-2012 09:47)

Dat klopt helemaal, vergunningvrij is niet hetzelfde als regelvrij.
Het voordeel van vergunningvrij is echter wel dat je discussies over bijvoorbeeld de 55%-regel niet hebt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl