Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: opgelegde leges
Naam: M. Zijlsta (datum: 13-02-2012 11:03)

Wij willen een aanbouw aan ons huis en hebben hiervoor reeds een tekening laten maken en een bouwvergunning aangevraagd. Onze architect heeft als bouwkosten ? 30.000 opgegeven, maar de gemeente is bij het berekenen van de leges uitgegaan van een bedrag van ? 45.000,-.
Nu hebben wij bezwaar tegen de opgelegde leges gemaakt. Wij hebben 5 verschillende offertes in huis die alle rond de ? 30.000,- zijn en dus als onderbouwing zouden kunnen dienen voor de door ons opgegeven kosten.
Omdat we nu echter een financieel onzekere periode ingaan, willen we de verbouwing een half jaar tot een jaar uitstellen en dus nog geen overeenkomst met een aannemer sluiten. De gemeente zegt nu echter: offertes kunnen niet als bewijs dienen, u dient een overeenkomst over te leggen. Mijn vraag is klopt dit? en zo ja is dan echt de enige mogelijkheid om de legeskosten naar beneden bij te laten stellen om dan maar een overeenkomst af te sluiten of weet iemand nog een andere oplossing?
Reageer
Re: opgelegde leges
Naam:
pino (datum: 13-02-2012 11:36)

In principe is het niet toegestaan dat de gemeente u schatting aanpast.
Alleen en begroting is al een prima onderbouwing voor u opgave
Met een offerte heeft u een prima bewijs. (de aannemer is immers verplicht voor dat bedrag de uitbouw te bouwen als u opdracht geeft).
De gemeente heeft niets te maken met de aannemers overeenkomst.

kijk voordat u actie onderneemt eerst even in de leges verordering of het verschil wel wat uitmaakt.
veel gemeente ?s hanteren vaste prijzen voor dergelijke kleine verbouwingen.

Re: opgelegde leges
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-02-2012 11:42)

klopt niet. Het enige wat de gemeente mag vragen is een kostenraming die volgens bepaalde eisen uit de UAV of de NEN is opgesteld, voor de aspecten 'materiaal' en 'arbeid', ex BTW. Een offerte kan wat dat betreft prima als 'bewijs' dienen (vooral wanneer je meerdere met hetzelfde bedrag heb), mits de genoemde bedragen redelijk en marktconform zijn. Dat hoeft ook niet op de komma nauwkeurig, bij de meeste ramingen in de ontwerpfase zie je een nauwkeurigheidsmarge van 10% terugkomen.

De gemeente mag die gegevens gerust in twijfel trekken, maar wanneer ze het niet vertrouwen moeten ze je in de gelegenheid stellen om de gegevens te corrigeren. Ze mogen dus niet zomaar HUN kengetallen voor die van jou in de plaats zetten.

WAt je kunt doen: in ieder geval bezwaar aantekenen tegen de legesvaststelling (staat als het goed is in de brief hoe dat moet), je offertes bijvoegen, en stellen dat deze voldoen aan hetgeen er in de Mor (ministeriele regeling omgevingsrecht) artikel 1.3 lid 3, en aan het voormalige Biab, paragraaf 1.1 onder e. Dit laatste omdat er bij invoering van de Wabo geen duidelijke omschrijving voor 'kosten' is gegeven. de meeste legesverordeningen gaan van de oude omschrijving uit, "Een opgave van de aannemingssom ? als bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV 1989) ? van het uit te voeren werk dan wel, voorzover deze ontbreekt, een raming van de bouwkosten als bedoeld in het normblad NEN 2631".
Daarnaast leg je in het bezwaar het balletje bij de gemeente neer, door te stellen dat ook zij moeten aantonen dat HUN bouwsom aan deze vereisten voldoet. Laat ze maar een 'tegenofferte' maken. Meestal zijn de richtgetallen die zij gebruiken gebaseerd op oude gegevens, of houden ze geen rekening met het uitvoeringsniveau van een bouwwerk.


Re: opgelegde leges
Naam:
M. Zijlsta (datum: 13-02-2012 13:25)

Wat prettig dat er dit soort forums bestaan. Ontzettend bedankt voor jullie reacties. Hier kan ik weer wat mee.
Re: opgelegde leges
Naam:
J. (datum: 16-02-2012 15:04)

Bolte, zie toelichting Mor over opgave bouwkosten bij een bouw onderdeel:

Indien sprake is van een aanvraag om een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk, vermeldt
de aanvrager bij deze opgave van de kosten in ieder geval ook de aannemingssom ? als bedoeld in
paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken
(UAV 1989) ? van het uit te voeren werk. Voor zover deze ontbreekt, verschaft de aanvrager een raming
van de bouwkosten als bedoeld in het normblad NEN 2631.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl