Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Hoekperceel
Naam: jop (datum: 04-02-2012 21:47)

Vroeger (25jaren geleden) sprak men over hoekpand en hoekperceel. Het hoekperceel definieerde men toen als "Aan 2 of meer zijden grenzend aan de openbare weg". Hoe wordt dit nu omschreven?
Reageer
Re: Hoekperceel
Naam:
Han Harleman , van Personal Engineer (datum: 05-02-2012 08:37)

Of de woning of erf een hoekwoning/ hoekperceel is, volgt uit de weg of openbaar (toegankelijk) gebied om de woning heen. Bijvoorbeeld een perceel op de hoek/kruising van 2 wegen is een hoekperceel met hoekwoning.
Het kan ook zijn dat aan de voorzijde de weg is en aan de zijkant van de woning een openbaar toegankelijk gebied. Ook kan nog worden gekeken naar de positie van de voorgevelrooilijn vanuit het bestemmingsplan, deze volgt doorgaans de as van de weg.

Overigens ben ik benieuwd naar de achtergrond van uw vraag. Vaak is de bijzonderheid van de hoekwoning dat deze vanuit het bestemmingsplan andere bebouwingsmogelijkheden heeft dan geschakelde woningen. Het zijerfgebied wordt (meestal) als voorzijde van de woning benoemd, hierdoor zijn de mogelijkheden om te bouwen aan de 'zijgevel' beperkt.
Re: Hoekperceel
Naam:
jop (datum: 05-02-2012 19:06)

IDD. Omdat men mij de regels van een hoekperceel oplegt terwijl het dat niet is! (Lezende BOR en uitleg VROM)

De term: "Hoekperceel" komt bijna niet meer voor in Bestemmingsplannen. Welke term nu?
Re: Hoekperceel
Naam:
Han Harleman , van Personal Engineer (datum: 08-02-2012 13:21)

Wat de bebouwingsmogelijkheden zijn in dit geval wordt bepaald door de benamig / bestemming van uw perceel. Vaak is dit Tuin (voorkant/zijkant) en Erf (achterkant). In het bestemmingsplan wordt de 'Tuin" dan om de hoek geprojecteerd zodat voor de zijkant van het huis dezelfde voorschriften gelden als de voorkant.

Verder is nog van belang hoe het bestemmingsplan de voorgevel of voorgevelrooilijn definieert. Een woning kan maar 1 voorgevel hebben, maar wel meerdere voorgevelrooilijnen (de as van de weg volgend). Bijvoorbeeld: als er in de 'Tuin' een uitbouw/aanbouw gerealiseerd mag worden met een bepaalde diepte gemeten vanaf de voorgevelrooilijn dan is het ook mogelijk om deze uitbouw/aanbouw te realiseren aan de zijgevel, dit is bij een hoekwoning (vaak) ook een voorgevelrooilijn. Bovenstaand gaat niet op in het geval van een uitbouw/aanbouw aan de 'voorgevel'.

Om ook nog even concreet antwoord te geven: wat er gebouwd mag worden bij een hoekperceel wordt bepaald hoe het perceel gedefinieerd is. In principe heeft elk perceel (ongeacht hoekperceel) alleen een voorkant en een achterkant.

Succes!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl