Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: kachelpijp door gevel niet toegestaan?
Naam: jaap (datum: 23-01-2012 09:26)

De verdunningsfactor zoals in NEN 1087/2757 geldt volgens het BB zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw.

Nu zie je bij oude gebouwen welleens de afvoer van zo'n kachelpijp onder het raam door de borstweringen naar buiten komen. Letmaar eens op oude appartementengebouwen. Dat betekent m.i. (als de kachel in gebruik is) dat de afvoerlucht door te open ramen weer naar binnen kan vliegen. Is die situatie wettelijk in strijd?
Reageer
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-01-2012 11:44)

ligt een beetje aan de situatie: Is het 'hetzelfde perceel', over wat voor verbrandingstoestel gaat het, zitten er nog belemmeringen aan de gevel, wat is de toegestane verdunningsfactor.

Weinig algemeens over te zeggen. Wat ik wel zie is dat veel mensen al klagen over dit punt wanneer het enige waar ze 'last' van hebben wat stoom is die zie langs zien vliegen.
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-01-2012 11:47)

Ook zie je dat bij bestaande bouw de verdunningsfactor niet zozeer wordt berekend dan wel aangenomen op een waarde die vele malen hoger ligt dan die voor nieuwbouw.
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
Jeroen (datum: 23-01-2012 13:42)

Maar het ziet er niet gezond uit!
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-01-2012 13:48)

Sterker nog, misschien IS het niet gezond volgens de eisen van de tijd, maar het zit er nu eenmaal en je kunt er weinig aan doen.
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 23-01-2012 20:55)

U haalt m.i. 2 dingen dor elkaar:

Bij de bepaling van de capaciteit van de rookgasafvoer is sprake van een verdunningsfactor, zowel nieuwbouw als bestaande bouw (art. 3.93 resp 3.102). Die verdunningsfactor is een uitgangspunt bij de bepaling van de normaalvolumestroom, dat is geen waarde waar aan voldaan moet worden.

Daarnaast mag de verdunningsfactor ter plaatse van de toevoeropeningen van ventilatielucht maximaal 0,01 bedragen. Deze eis geldt alleen voor nieuwbouw (art. 3.94).

Nu kun je er allerlei interessante gedachten over hebben wanneer er sprake is van nieuwbouw. Bijvorbeeld een bestaande woning waar een nieuwe kachel wordt geplaatst (zonder bouwvergunning), is dat nieuwbouw of bestaand?

Probeer u overigens niet te zeer te verdiepen in de verdunningsfactor, dat is buitengewoon vermoeiend. Zo zitten er verschillen tussen de bepalingsmethoden volgens NEN 2757 en NEN 1087, weet niemand hoe moet worden omgegaan met het denkbeeldig uitmondingsgebied bij ??n afvoer en weet ook niemand hoe het moet met grote capaciteiten.
Re: kachelpijp door gevel niet toegestaan
Naam:
jaap (datum: 23-01-2012 23:16)

"Daarnaast mag de verdunningsfactor ter plaatse van de toevoeropeningen van ventilatielucht maximaal 0,01 bedragen. Deze eis geldt alleen voor nieuwbouw (art. 3.94)."

Weet u dat zeker? Dat betekent dat ik bij bestaande woonhuizen rook mag afvoer recht onber een opendraaiend raam of dauerluftung.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl