Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: fundament op onze grond
Naam: mariska (datum: 01-09-2011 10:54)

Hallo,

Wij willen achter ons huis een kelder realiseren en hebben aanvraag vergunning bij de gemeente gedaan.
Nu kregen wij van onze buren een brief, dat het fundament van hun aanbouw voor 30 centimeter op onze grond ligt en dat wij daar 60 centimeter vanaf moeten blijven. Ze zeggen dat voor het fundament een handtekening door de vorige bewoners op hun bouwplan destijds is gegeven en dat dit als gezamenlijk fundament is aangelegd.
Wij kunnen dit fundament gebruiken om te onderstromen, maar zij verbieden dit! (ondanks dat dit gezamenlijk zou zijn?!) Het is niet notariel vastgelegd als erfdienstbaarheid. Zij hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente en een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd. Er valt niet met ze te praten. Heeft iemand suggesties?
Reageer
Re: fundament op onze grond
Naam:
tim tuinte (datum: 01-09-2011 11:11)

Als er geen notarieel vast gelegd stuk van in hoeft u zich daar niet aan te houden Immers dit bestaat dus formeel niet. Waarom wordt er uberhaupt op de grond van de buren gebouwd. Dit geeft vroeg of laat altijd problemen. Mocht er wel een officieel schrijven zijn dan is de verkoper van uw pand in gebreke gebleven door u iets te verkopen dat bezwaard is met de fundatie van de buren. Helaas een leuk zaakje voor de advokaten. Gezien mijn ervaring hwebt u een grote kans schadeloos te worden gesteld of door de buren of door de vorige eigenaar. U heeft op dit ogenblik volgens de wet ( formeel) een verborgen gebrek aan uw woning.
Re: fundament op onze grond
Naam:
mariska (datum: 01-09-2011 11:40)

Oke bedankt voor de informatie.
Op zich mag het fundament van ons blijven zitten en dan kunnen we dit gebruiken om te onderstromen, echter wil hij dit niet omdat hij bang is voor verzakkingen?! (zelf een aanbouw van 3 meter aangebouwd) Wij hebben nu een aanget. brief gestuurd waarin hij mag kiezen: wij gebruiken het fundament voor onderstroming of anders behouden wij ons het recht voor om fundament te laten afbreken. Wij wachten nu goedkeuring van de gemeente af voor aanpassing op constructie en als die er is, willen wij toch echt gaan beginnen; suggesties wat we nog kunnen verwachten?

Re: fundament op onze grond
Naam:
mariska (datum: 01-09-2011 11:44)

Oja, zij zeggen het fundament voor de helft op onze grond te hebben gebouwd, als gezamenlijk fundament, omdat de gedachte van de architect hierbij was, dat de buren bij een mogelijke uitbouw in de toekomst hier profijt van zouden hebben. Maar ja, wat hebben wij aan een gezamenlijk fundament als we het niet mogen gebruiken?!
Re: fundament op onze grond
Naam:
Patrick (datum: 01-09-2011 12:18)

Als het goed is is de uitspraak van de voorlopige voorziening vrij snel gedaan. Daar hoeft u niet veel spannends van te verwachten, want ze hebben een heel raar verhaal.
Laat uw constructeur i.s.m. de aannemer naar het plan kijken om te zien hoe u het minste last heeft van de aanwezige fundering. U hoeft er niet vanaf te blijven, maar moet er wel voor zorgen dat er geen schade onsttaat bij de buren.
Re: fundament op onze grond
Naam:
Ria (datum: 01-09-2011 13:55)

Bedankt voor de reaktie. Morgen komen aannemer en constructeur bijeen en dan moeten er spijkers met koppen worden geslagen.
Kan ik over die voorlopige voorziening ergens iets nalezen of krijgt alleen degene die het aangevraagd heeft bericht?
Re: fundament op onze grond
Naam:
pino (datum: 01-09-2011 14:23)

U buurman heeft een vergunde tekening ondertekend door de buren
een jaar of 15 geleden was dit en vrij gebruikelijke methode
bij grensoverschreidend bouwen
u kunt het beter aan de vorige eigenaar verwijten dat deze u niet op de hoogte heeft gebracht en u huidege buren wat dat betreft in zijn waarde laten.

Ik schat in dat het hier een fundering op staal betreft.

zo ja
Dan heeft u buurman in technische zin gewoon gelijk het maakt ook geen enkel verschil dat de fundering toevallig een stukje op u grond zit.

u zult voorzieningen moeten treffen om te voorkomen dat zijn pand zakt of afschuift in u bouwput.
die waarschijlijk een meter 2 onder de bestaande fundering uitkomt.

Re: fundament op onze grond
Naam:
pino (datum: 01-09-2011 14:26)

Ik schat de kans dat de voorlopige voorziening wordt toegewezen overigens op 100%

Tenzij u in de aanvraag reeds een goed onderbouwde damwandberekening of een ondergrouting van de bestaande fundering heeft opgenomen.
Re: fundament op onze grond
Naam:
Ria (datum: 01-09-2011 14:33)

De buren hebben onder hun bouwplan een handtekening staan. Zij hadden dit Notarie?l moeten vastleggen.
Zij stellen dat dit als gezamenlijk fundament is aangelegd; wat heeft een gezamenlijk fundament voor zin als wij het niet mogen gebruiken? Volgens mij is daarnaast eigendomsrecht het meest absolute recht wat je kan hebben! Maar nogmaals is er niets aan de hand als wij het mogen onderstromen, temeer omdat het 30 centimeter onder onze grond zit en volgens de buren daar nog eens 60 cm (totaal 90 cm van erfgrens) bij vandaan moeten blijven.

Re: fundament op onze grond
Naam:
Patrick (datum: 01-09-2011 15:36)

staat die 60cm ook ondertekend op die tekening? Of is die er mondeling bij gehaald. Allemaal vrij zwak hoor.
De handtekening staat waarschijnlijk op de tekening en geeft aan dat men toestemming heeft gegeven op om uw grond te bouwen. Meer niet. Als er niets bij staat mag u, zolang constructief verantwoord, deze fundering opnemen in uw plannen.
Voor het uitvoeren van uw bouwplan moet u een goed funderingsadvies hebben (en u heeft een constructeur, dus die zal dat moeten regelen).
De hele constructieve berekeningen en tekeningen incl de aanpak van de problemen bij de naburige funderingen moeten 3 weken voor aanvang bij de gemeente zijn ingediend. Anders kunt u niet beginnen en krijgt u zonodig een bouwstop.
Een voorlopige voorziening is wat dit onderdeel betreft dus helemaal niet aan de orde. Als je je gewoon aan de voorwaarden van de bouwvergunning houdt (incl de in te dienen bescheiden) is er niets aan de hand.
Re: fundament op onze grond
Naam:
J (datum: 01-09-2011 16:30)

Je kunt gewoon onderstromen en fundatie aanbakken aan hun "gezamenlijke" fundering als notarieel vastligt dat dit gezamenlijk is.

Ligt er niets notatieel vast dan is het deel wat op jou grond ligt van jou (kadootje). Buurman moet dan niet zeuren maar mag verdomde blij zijn dat je hem niet in gebreke stelt omdat hij over zijn erfgrens heeft gebouwd.
Re: fundament op onze grond
Naam:
pino (datum: 04-09-2011 19:55)

Onderstromen is een risico volle methode.
Ondergrouten is veel geschikter en kan ook onder de grondwaterstand worden toegepast.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl