Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwbesluitniveau bij vergunningvrij bouwen
Naam: J. Bolte, van Yacht (datum: 22-07-2011 10:32)

Onlang liep er hier een discussie over het niveau tot waar bij een vergunningvrije bouw impliciet ontheffing kan worden verondersteld aanwezig te zijn. Ik heb vanwege een wat onduidelijke formulering op de site van (destijds) VROM nog even een extra vraagje gesteld. Interessant antwoord teruggehad, wat aangeeft dat terugvallen tot het minimale niveau in de meeste gevallen NIET is toegestaan.

Dat zou dus inhouden dat een bouwer op de stoel van B&W zou moeten kruipen, en per geval zou moeten beoordelen welk terugvallen 'redelijk' is.

Hieronder de tekst uit het antwoord van I&M

========================================
LS,
Bijgaand ontvangt u het antwoord op de door u aan de Helpdesk Bouwregelgeving gestelde vraag.

Antwoord:
Het antwoord op uw vraag ligt in de volgende zin uit het door u geciteerde deel van de vraag:
Er hoeft dus geen expliciete toestemming te worden gevraagd bij de gemeente als men zeker weet dat de toestemming verleend kan worden.

Wat hier staat is eigenlijk wat u ook aangeeft: men weet pas zeker dat de toestemming verleend kan worden als dat ook volgt uit een zorgvuldige belangenafweging van burgemeester en wethouders. Dat zal dus meestal inhouden dat niet per definitie teruggevallen kan worden tot niveau verbouw (het ontheffingsniveau en dus niet standaard het niveau bestaande bouw!), maar vaak aangesloten moet worden bij het bestaande.

In de toekomst wordt dit overigens duidelijker. In het Bouwbesluit 2012 wordt namelijk een specifiek verbouw niveau opgenomen.

Met vriendelijke groet,
Helpdesk Bouwregelgeving

Uw vraag:
In vraag 119 van de 'veelgestelde vragen wordt in de laatste alinea het volgende opgemerkt m.b.t. 'impliciete ontheffing' bij vergunningvrije bouw:

"Bij vergunningvrij bouwen wordt er van uit gegaan dat de toestemming die burgemeester en wethouders voor afwijking kunnen verlenen impliciet wordt verkregen op het moment dat aan de voorwaarden voor het verkrijgen van die toestemming wordt voldaan. Er hoeft dus geen expliciete toestemming te worden gevraagd bij de gemeente als men zeker weet dat de toestemming verleend kan worden. Voor de specifieke vraag betreft dit dat toestemming mogelijk is tot de minimale hoogte die het bouwbesluit eist: 2,1 meter. Een lagere hoogte is niet toegestaan en afwijking daarvan dus ook niet."

Is het de bedoeling dat er met vergunningvrije bouw direct kan worden teruggevallen naar het niveau bestaande bouw? Of zou het niet eerder zo zijn dat dit gebonden is aan de ontheffing die B&W DAADWERKELIJK zouden verlenen na de noodzakelijke belangenafweging, die waarschijnlijk gebonden zou zijn aan het niveau waarop de bestaande woning is uitgevoerd?

Misschien een ietwat academisch vraagstuk, omdat handhaving op dit terugvallen niet mogelijk en wenselijk is, maar ik zou toch graag weten welke insteek de wetgever hierin kiest.

Met vriendelijke groet,
Joachim Bolte
Gemeente Amsterdam
========================================
Reageer
Re: bouwbesluitniveau bij vergunningvrij bouwen
Naam:
Paul (datum: 12-04-2012 13:42)

Ik zou het niet moeilijker maken dan het is en alle mogelijke oplossingen zonder meer accepteren.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl