Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglicht VR/VG hoe interpeteren?
Naam: Luc (datum: 21-06-2011 10:09)

Een gebouw (neem even een woning) wordt altijd opgedeeld in verblijfsgebied(en), rest is bv. badkamer/toilet/berging. Totaal aan verblijfsgebied moet 55% of meer zijn van gebruiksopp.

Een verblijfsgebied bestaat uit ??n (of meerdere) verblijfsruimten. In geval gekozen wordt voor meerdere verblijfsruimten moeten deze aan elkaar grenzen maar hoeven niet "open" met elkaar verbonden te zijn. M.a.w. als een verdieping 3 losse slaapkamers heeft die met wanden omsloten zijn mogen deze slaapkamers tezamen het verblijfsgebied van de verdieping genoemd worden (bv. getiteld "VG2" op bouwbesluittekening).

Nu komt ie: Het daglicht van deze kamers (vlgs NEN 2057) moet 10% van de vloeropp van VG2 (vlgs BB) bedragen. Dit geld voor verblijfsgebied en niet voor verblijfsruimte! Er wordt dus niet gekeken per ruimte maar in zijn totaliteit, zie ik dat goed? Per ruimte hoeft immers maar aan 0,5m2 voldaan te worden. De 10%-regel geldt per verblijfsgebied.

In werkelijkheid kan dit zo uitpakken dat een hele grote slaapkamer met een piepklein dakraampje voldoet, terwijl dit gecompenseerd wordt met een heel klein kamertje wat heel veel licht krijgt.

Klopt dit wel? M.i. staan de regels zo geschreven.
Reageer
daglicht
Naam:
Joost Hartman , van - (datum: 21-06-2011 10:28)

klopt helemaal!
Voor een VG geldt de 10% eis, per verblijfsruimte onderdeel van dit VG moet minimaal 0,5m2 aanwezig zijn. Jouw interpretatie is correct.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 21-06-2011 11:15)

Geweldige regelgeving!
Op dit soort onzin ga je toch niet zitten controleren.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Luc (datum: 21-06-2011 13:04)

Inderdaad erg krom ja.

Kan bijna niet waar zijn dacht ik. Bestaat er nog zoiets als een "vangnet-eis" in dit verhaal? (wel eens van gehoord). Om dit soort gekke uitkomsten op de te vangen?
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-06-2011 13:50)

@Jeroen en Luc,

Ben er toevallig net eentje aan het toetsen, waarbij het (weer eens) is misgegaan, dus maar goed dat ik er naar kijk... Is niet krom, het heet 'vrije indeelbaarheid' en het geeft mensen een keuze hoe hun gebouw in te richten. De vangnet-eis is de eis op ruimteniveau, om te garanderen dat ruimtes in ieder geval nog iets van daglicht binnen krijgen.

Meestal is het overigens andersom dan in het gegeven voorbeeld. Dan wordt er in de grote kamers zoveel mogelijk daglicht gecreeerd, zodat je voor de slaapkamer in het hoekje van het gebouw maar 0,5 m2 hoeft te realiseren. Kan heel handig zijn.

Daarnaast moet je ook in de gaten houden dat 0,5 Ae niet inhoudt dat je glasoppervlak ook zo groot is. Het kan goed zijn dat je zo'n ongunstige situatie hebt qua belemmeringen dat een groot raam maar een klein functioneel oppervlak over houd.

Maar goed, wanneer je de norm niet kent en niet vertrouwd bent met de rekenmethodes, kan het aardig krom lijken.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Luc (datum: 21-06-2011 19:44)

Dus de 0,5m2 eis is de vangnet-eis?

Sorry maar dan is het mijns inziens krom.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 21-06-2011 19:46)

Kromme rekenmethoden bedoel je!
Volgens mij is de bouwregelgeving bedoeld om een bepaalde bouwkwaliteiet te realiseren.
Dat bereik je naar mijn mening niet met de regeltjes m.b.t. daglichttoetreding.
Daar is overigens wel meer "mis" mee.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-06-2011 20:47)

@Jeroen,
Och, maar volgens jou is alles onzin...

@Luc,
Waarom zou dat onzin zijn? Heb je een concreet voorbeeld waar het mis is gegaan? Het is maar een rekenmethode, en de enige reden dat die zo geformuleerd is, is om te voorkomen dat ontwerpers helemaal geen daglicht meer in ruimtes binnen laten komen, bijvoorbeeld door ramen te maken die vlak tegenover blinde gevels zitten.

Je kunt er uiteraard wel een heel negatieve toepassing bij verzinnen, maar heb je het wel eens zo uitgevoerd zien worden? Waarschijnlijk niet, omdat de meeste mensen wel houden van veel licht in de huiskamer, en de ontwerpers dat ook wel weten. Je moet de woning later uiteraard nog verkopen, dus niet elke denkbare mogelijkheid is ook uitvoerbaar.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 21-06-2011 22:10)

Ik probeer de regels wel met mijn verstand te beschouwen.
Techniek is mijn vak.
Die daglichtberekening is gewoon een juridisch verzinsel.
Technisch beschouwd slaat het nergens op.


Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Luc (datum: 21-06-2011 23:50)

Nou je zou bijvoorbeeld een woonkamer als een balzaal kunnen maken met een soort wc-raampje als daglichttoetreding (mits geen belemmeringen, dus reductiefactor 0,86) als elders in het huis wat tuindeuren met veel glas gerealiseerd zijn.

Misschien draaf ik door. Ik snap de toepassing van de regels iig, daar ging me de post om.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 22-06-2011 07:35)

Belemmering is wel toegestaan. Plaats maar een gesloten gevel van 100 m hoog op 2 meter afstand op een perceelsscheiding.

Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Joost , van - (datum: 22-06-2011 08:25)

@jeroen; ik kan je de hele wetenschappelijke onderbouwing geven waarom de in NL gebruikte daglichtberekening helemaal geen onzin is. Maar daar heb ik geen zin in, omdat ik denk dat je er verder toch geen boodschap aan hebt! De berekening is wel degelijk gebaseerd op fysische achtergronden.

ik snap verder ook oprecht niet wat je probleem met deze berekening is. Hij is makkelijk te maken, makkelijk te toetsen en zorgt er voor dat er geen idiote situaties ontstaan. zou juist jouw moeten aanspreken lijkt me zo....
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Joost , van - (datum: 22-06-2011 08:27)

@luc: je balzaal verhaal klopt in principe, maar: nog steeds geld de 10% eis voor het totaal aan oppervlakte Verblijfsgebied...dus als het echt een balzaal is heb je flinke tuindeuren nodig wil je dat compenseren....
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-06-2011 08:58)

@Luc,

En wie zou zo'n woning kopen, denk je? Het is niet opportuun voor ontwikkelaars om op die manier met de regels om te gaan, hoewel het theoretisch zou kunnen.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 22-06-2011 10:02)

Wetenschappelijke onderbouwing zal er wel zijn.
Feit is wel dat het altijd subjectief zal zijn. Praktisch zijn er altijd belemmeringen binnen en buiten voor de gevelopeningen.
De regelgeving zal overigens ook niet in overeenstemming met die wetenschappelijke onderbouwing. Aanwezige (forse) belemmeringen mag je immers buiten beschouwing laten.


Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 22-06-2011 10:58)

Is dat zo? Alleen forse belemmeringen niet op eigen perceel mag je buiten beschouwing laten, omdat hier niet op te toetsen is.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 22-06-2011 11:04)

Overigens getuigt het niet van kwaliteit wanneer je 2 slaapkamers, een grote en een kleine maakt. Daarbij een kleine daglichtopening in de grote slaapkamer en een grote opening in de kleine.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 22-06-2011 11:09)

Even wat opsommen:
Bomen, struiken, schuttingen, buitenzonweringen, binnenzonwerinegn, vitrages, gordijnen, plakwerk op ruiten.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 22-06-2011 11:13)

Gniffel.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-06-2011 11:55)

@Jeroen. Allemaal dingen die je zelf in de hand hebt. Maar wat wil je zeggen: dat je op al deze dingen OOK wilt toetsen, of dat je liever geen toetst hebt?
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 22-06-2011 14:17)

Ik wil er alleen maar mee aangeven hoe betrekkelijk de daglichtberekeningen zijn en dat het zinloos is gedetailleerd te gaan zitten rekenen.
Dat levert geen bijdrage aan de bouwkwaliteit.
Je kunt je tijd beter besteden.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jack , van SA (datum: 22-06-2011 15:52)

@Jeroen: "Je kunt je tijd beter besteden" geldt in dit geval ook voor jou. Alleen maar commentaar leveren is wel heel makkelijk, en draagt niet bij aan het doel van deze helpdesk.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jeroen (datum: 22-06-2011 23:04)

En jouw reaktie helemaal niet.
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Jack , van SA (datum: 24-06-2011 11:25)

Hap hap ...
Re: daglicht VR/VG hoe interpeteren
Naam:
Joh@n (datum: 25-06-2011 16:12)

@Jeroen Ik vraag me af waarom je overal commentaar op hebt, terwijl iedereen een positieve bijdrage probeert te leveren aan dit forum. Ik heb vele treads gelezen en kan werkelijk niet ??n vinden waarop jij een wezenlijke bijdrage hebt geleverd...

Helaas is het zo dat niet de bouwpraktijk de regels opstelt (we mogen alleen bij een wijziging commentaar leveren, zoals nu bij het Bouwbesluit 2012), maar de ambtenarij uit Den Haag. Wij hebben gewoon te maken met regelgeving waaraan we dienen te voldoen als we het er nu mee eens zijn of niet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl