Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Recht van weg
Naam: Anita (datum: 08-06-2011 11:34)

Ik wil jullie allemaal bedanken voor de hulp die ik tot nu toe heb gekregen omtrend de problemen met de buren maar heb toch nog meer zekerheid nodig. Mijn buren hebben recht van weg om te komen en te gaan op bestaande wijze van garage naar openbare weg. De buurman heeft in de loop der jaren zoveel dingen veranderd dat van bestaande wijze lang geen sprake meer is. Hij heeft voordat hij de garage bereikt openingen in zijn schutting gemaakt, recht tegenover mijn zijraam waardoor hij nu rechtsaf slaat voordat hij de garage bereikt. De schutting staat op 80 cm van de erfgrens. De weg wordt nu voor van alles gebruikt. Bij de bestaande wijze kon dit niet omdat hij toen alleen via zijn garage zijn perceel kon bereiken. Nu rijden ze ook met aanhangwagens, de caravan fiets en de visite komt ook over de weg. Zij hebben aan de andere kant van hun woning twee ingangen maar deze gebruiken ze niet! Om het stilstaan voor mijn zijramen wil ik nu een draaibaarhek plaatsen over de weg en dat de schutting terug gebracht wordt in de oude staat en dat de erfdienstbaarheid wordt gebruikt zoals deze bij vestiging is bedoeld. Sta ik in mijn recht om dit te vragen? Buurman wordt heel boos zodra ik erover begin!
Is de breedte van de weg met 2.50 genoeg om overheen te rijden? Er staat niet beschreven dat ik hem de volle breedte moeten geven.
Reageer
Re: Recht van weg
Naam:
Robin (datum: 08-06-2011 12:26)

ok?,

als ik u goed begrijp verleent u recht van overpad voor een voertuig, luisterend naar de naam auto. Dit recht van overpad houdt dus in dat dit voertuig, via uw erf naar het eigen erf moet kunnen komen op een fatsoenlijke manier. Voor de duidelijkheid, hierachter staat een punt, dus meer eisen zijn er niet.

De wet bepaalt dat u uw erf mag afsluiten middels een hek, schutting, poort etc zolang u maar blijft voldoen aan het bouwbesluit, en in uw geval het recht van overpad.

een auto heeft doorgaans een minimale rijbaanbreedte nodig van 2.3 meter (breedte parkeervak) om over heen te kunnen rijden. Bij bochten etc dient dit breder te zijn om rekening te houden met de draaicirkel van een voertuig. Exacte normering hiervoor weet ik niet.

In het kort komt het er dus op neer dat u dient te voldoen aan d ewet, door het plaatsen van een 2.3 meter brede poort voor uw raam (in een recht pad) voldoet u aan alle eisen van de wet, zeker als uw poort laag genoeg blijft om te voldoen aan het omgevingsrecht / bestemmingsplan. (meestal 1 meter of 2 meter afhankelijk waar u deze plaatst)

Indien u het e&a concreter wenst kunt u het beste contact op nemen met een advocaat, uw eigen gemeente, of een sortgelijke instantie.
Re: Recht van weg
Naam:
Angelique Delnoij-Niesten (datum: 08-06-2011 12:32)

Het lijkt me niet mogelijk om de buurman te verplichten de schutting terug te plaatsen cq. te dichten.
Dit is voor zover ik begrijp toch op zijn eigen perceel??
Mocht hij niet aan privacy gehecht zijn, zou hij zelfs kunnen besluiten helemaal geen schutting te plaatsen. Het is namelijk niet verplicht een perceel voorzien te hebben van een schutting.


Re: Recht van weg
Naam:
pino (datum: 08-06-2011 13:23)

@anita plaats er eens een schetsje bij van de situatie
(Kan hier volgens mij alleen bij een nieuwe vraag)

Re: Recht van weg
Naam:
Pieter (datum: 08-06-2011 13:41)

m.b.t.tot de opening in de schutting geldt Art. 5:50 Vensters en balkon
1. Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven. Dit geldt ook voor een opening in een schutting.
m.b.t. de visite etc geldt het volgende: Derden hebben niets op uw grond te zoeken en mogen dan ook geweerd worden. Overpad dient altijd op de manier te geschieden die het minste overlast geeft voor het lijdende erf. Dus als het niet noodzakelijk is mag uw buurvrouw niet over uw erf. Alles wat kan via de eigen deur, moet via de eigen deur.Een met recht op overpad bezwaarde grond is nog geen openbaar terrein.Op je eigen terrein mag je zeker een poort of hek plaatsen als de erfdienstbaarheid maar niet in het geding komt en als het afgesloten kan worden dien je de buurman/vrouw hiervan een sleutel te overhandigen. Er staat niet in de akte beschreven over de volle breedte maar wel op bestaande voet en wijze dus of 2.50 mtr. br. genoeg is kan ik niet beoordelen. Wat je op je eigen terrein doet hoef je niet aan de buren te vragen mits de erfd.b.heid maar niet in het geding komt. veel succes.

Re: Recht van weg
Naam:
sterre , van Sterre (datum: 04-01-2012 21:26)

Ook mij is een gevalletje recht van weg bekend. Echter met de toevoeging 'toegang tot openbare weg vrijhouden' in de koopakte vermeld. Mijn vraag is, wat houdt dit nou precies in?
* mag ik een hek plaatsen?
* mag ik doen met de grond wat ik wil, beplanting aanleggen langs de zijkant van mijn woning, een zandbak aanleggen voor mijn kids en bovenal parkeren??

Ik hoor heel graag van u, veel dank alvast
Re: Recht van weg
Naam:
John (datum: 06-01-2012 12:29)

eenieder heeft het recht zijn eigen terrein af te sluiten als u de rechthebbende die gebruik mogen maken van de erfdienstbaarheid een sluitel geeft. echter de vraag is voor wie is het belangrijk de weg naar de openbare weg vrij te houden?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl