Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ventilatie conform NEN 1087
Naam: Q. Struik (datum: 09-05-2011 09:54)

Een jaar geleden hebben wij onze verbouwing afgerond. Hierbij is de bestaande woning, zowel boven als beneden, 3 meter verlengd (aangebouwd). In de achtergevel (boven) zijn zogenoemde stolpramen geplaatst. Tevens is beneden een kozijn geplaatst met twee vaste en twee openslaande deuren (zie foto).

Nu heeft de gemeente n? 1 jaar een bouwcontrole gedaan..... waarbij de controleur binnen een oogopslag wist te vertellen dat de bouw niet voldeed aan de ventilatienormen.

Om een lang verhaal kort te maken, in mijn bouwvergunning staat het volgende: ?Een voorziening voor luchtverversing voor een verblijfsgebied heeft een volgens NEN 1087 bepaalde capaciteit van ten minste de grenswaarde, als aangegeven in tabel 3.46.1.?.

In de stolpramen (boven) en pui (beneden) zijn geen ventilatieroosters aangebracht. In de pui kunnen de twee buitenste bovenlichten open geklapt worden maar zijn verder ook geen ventilatieroosters geplaatst.

Volgens de controleur moet ik nu achteraf ventilatieroosters aanbrengen (overigens zijn in de bouwtekening ook geen ventilatieroosters getekend).

Nu is de vraag hoe de verlenging van 3 meter wordt beoordeeld: als bestaande bouw of als nieuwbouw? In de NEN 1087 vind ik ook iets over de regelbaarheid. Dat zou van toepassing kunnen zijn op de klepramen en stolpramen daar deze ook open, dicht en half open kunnen.....

Het moge duidelijk zijn dat ik achteraf liever geen roosters plaats (los van het feit dat er in de stolpramen nauwelijks ruimte voor is).

Gaarne uw mening/ advies!

Bijlage: IMG_0635.jpg Reageer
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-05-2011 10:14)

In principe wordt de uitbouw als nieuwbouw beoordeeld, waarbij de gemeente op punten kan afwijken tot het niveau bestaande bouw. Hoewel u geen roosters op tekening heeft aangegeven, stelt u door het zinnetje op uw tekening wel dat u de ambitie heeft ventilatie op nieuwbouwniveau aan te brengen. Dat kan op verschillende manieren, maar waar het om gaat is dat u zichzelf het niveau hebt opgelegd, en niet hebt verzocht om een ontheffing tot een lager niveau.

De buitendienstmedewerker zal toetsen aan die vergunning, en wanneer hij ziet dat de nieuwbouw-norm niet wordt gehaald zal daar een opmerking over worden gemaakt. Ze gaan iets te ver wanneer ze zeggen dat u roosters moet aanbrengen, dat is namelijk maar een van de oplossingsrichtingen, en u zult er daar zelf een uit moeten kiezen.

Ik vindt het overigens wel wat kort door de bocht dat de behandelaar van de vergunning dit heeft laten schieten tijdens zijn toets. Opmerkingen als 'voldoet aan NEN ...' zijn een herhaling van de eis die we toch al kennen, en tamelijk nietszeggend. Wat een vergunningverlener wil weten is de concrete invulling van een eis. Eigenlijk had er tijdens de afhandling dus moeten worden gevraagd hoe u de ventilatie dacht op te lossen.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 09-05-2011 13:56)

Luchtverversing is luchttoevoer in combinatie met luchtafvoer.
Die NEN is een meetmethode.
Ik zie niet in waarom dit niet zou voldoen aan de (toevoer)capaciteit.
Enkel punt is de regeling. Dat is in zijn algemeenheid een ondergeschoven kindje. Met telescoopuitzetters is het wel regelbaar. Dan blijft enkel het punt open van de exacte instelling.
Raamroosters hebben dergelijke exacte instellingen voor zover mij bekend ook niet. Dat nog afgezien van de technische betrekkelijkheid daarvan.

Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-05-2011 14:29)

@Jeroen,

Wanneer je weet dat de capaciteit gemeten wordt met gesloten ramen en deuren, hoe denk jij in deze situatie dan te voldoen? Het is op de nieuwbouw-eis ge?nt, niet op bestaande bouw...
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Q. Struik (datum: 09-05-2011 14:48)

@beide heren: dank voor jullie meedenken!

Ik krijg verschillende berichten over of dit nu als bestaande bouw of nieuwbouw moet worden gekwalificeerd. Bestaande bouw heeft nu de meeste 'stemmen'.....

@de heer Bolt: kan ik ook ergens vinden waarom dit op nieuwbouw is ge?nt? Ten aanzien van het voldoen aan de ventilatiecapaciteit; mag ik aannemen dat dit alleen voor de aanbouw 3 x 6 meter = 18m2 geldt? Of geldt dit nu voor de gehele woonkamer = 45 m2 (inclusief open keuken).

Ook geeft u aan dat roosters aanbrengen een van de oplossingsrichtingen is. Klopt het dat dit wel de goedkoopste manier is?

@Jeroen: het klopt inderdaad dat ik zowel de klepramen (beneden) als de stolpramen (boven) traploos kan openen (en dichtdoen).

Ik begrijp dat de behandelaar bij de gemeente dit had moeten signaleren alleen wordt ik hiermee nu geconfronteerd (aannemer en architect zijn niet thuis). Concreet: ik zoek nu handvaten om nu (achteraf) geen investeringen (lees: roosters plaatsen) te moeten doen.

Nogmaals dank voor jullie medewerking!


Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-05-2011 16:34)

artikel 1b lid 1 van de woningwet, op elk 'bouwen' (dus ook het gedeeltelijk vergroten/veranderen) is de nieuwbouweis van toepassing. Neem hierbij ook art. 4 in ogenschouw, dat de nieuwbouweis alleen geldt voor de zaken die ook daadwerkelijk veranderd worden.

art. 1.11 van het Bouwbesluit geeft hierin nog wat flexibiliteit door een ontheffingsmogelijkheid te geven tot aan het niveau bestaande bouw... maar dit is een 'KUNNEN', wanneer u zelf aangeeft aan nieuwbouw te willen voldoen zal de gemeente daar geen nee tegen zeggen.

Wat ik echter denk dat er gebeurd is, is dat de tekenaar zonder al te veel gedachten dit op tekening heeft gezet in de hoop dat het wel goed zou komen.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Q. Struik (datum: 09-05-2011 16:59)

@ heer Bolte (nu goed geschreven :)), dat is een duidelijk verhaal.

Rest nog de vraag over de m2's? Stel dat er een nieuwbouweis van toepassing is; weet u dan, bij het berekenen van de ventilatiecapaciteit, van welke aantal m2's ik moet uitgaan? (zie boven).

Naar mijn mening is dat (theoretisch) over alleen het nieuw gebouwde deel (aanbouw). Of zie ik dat verkeerd?

Ik deel uw mening over de tekenaar. Helaas kwam het niet goed....en moet ik als bouwleek het nu zelf oplossen.

Als ik het juist formuleer zijn er volgens u geen mogelijkheden om hier 'onderuit' te komen? (want dan had ik dat bij de bouwvergunning moeten aangeven).
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 09-05-2011 17:00)

Er is nergens geregeld dat het roosters moeten zijn! Het gaat om ventilatievoorzieningen en dat kan best in de vorm van een raam.



Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-05-2011 19:52)

op zich zou een raam een 'component' in de zin van de NEN kunnen zijn, maar je kunt bijna geen raam maken wat wat aan alle eisen uit het Bouwbesluit en alle voorwaarden uit de NEN gelijktijdig voldoet. En dan gaat het niet alleen over capaciteit, maar ook over stromingsrichting, thermisch comfort etc.

Maar laat maar eens zien, aan de hand van de NEN, waarom dit WEL zou voldoen aan de nieuwbouweis.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 09-05-2011 21:57)

NEN is een meetmethode voor het bepalen van de capaciteit. Die capaciteit haal met een raam praktisch altijd. Er is geen bovengrens.
Als je een raam goed regelbaar maakt dan voldoe je daarmee aan de eis van het Bouwbesluit. Traploze regelbaarheid is toegestaan.
Overigens gaat het wel om een combinatie van toevoer en afvoer om een goede ventilatie te verkrijgen. Kennelijk is hier alleen de toevoer het "probleem".
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-05-2011 23:45)

en je luchtsnelheid? en de hoogte van je aanvoer? En de vraag of het raam toch misschien niet gelijktijdig aan- en afvoer is, en dan volgens de NEN niet afsluitbaar zou mogen zijn?
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Q. Struik (datum: 10-05-2011 09:08)

Goedemorgen heren,

de discussie is lekker op dreef. :)

Enkele aanvullingen:
- de afvoer is inderdaad geen probleem,
- hoogte aanvoer: klepramen beneden zitten boven 1.80 m, stolpramen boven daarentegen beginnen lager.

Kunnen jullie nog ingaan op de m2's vraag? Bij voorbaat dank!


Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 10-05-2011 10:49)

Hoogte-eis is er niet.
Luchtssnelheid wordt bepaald door de afvoer en de grootte van de opening. Die is regelbaar.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
gerritsen (datum: 10-05-2011 10:52)

Doe een brief naar de gemeente stel hierin dat je de ramen vergunningvrij hebt vervangen. Ventilatie voldoet aan bestaand niveau. Daarnaast zal je door het aanbrengen van ventilatieroosters afwijken van de verleende bouwvergunningtekening.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
gerritsen (datum: 10-05-2011 11:02)

De ventilatie eis geld alleen voor het nieuwbouwgedeelte. Het bestaande deel moet voldoen aan bestaand niveau.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 10-05-2011 13:44)

Een beetje dom om het los van elkaar te zien!
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
gerritsen (datum: 10-05-2011 14:19)

De wet zegt alleen iets over het nieuw te bouwen deel, het is niet redelijk om nieuwe ventilatievoorzieningen te eisen in het bestaande deel. De vraag welke meters er berekend moeten worden. Dat zijn de nieuw gebouwde meters.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-05-2011 15:02)

Voor het bestaande deel gelden de eisen voor bestaande bouw, dat wil niet zeggen dat er opeens geen ventilatie meer nodig is. En juist om dit soort discussies te voorkomen is de ontheffingsmogelijkheid in het leven geroepen, maar ja, dan moet je daar wel gebruik van (laten) maken.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Joh@n (datum: 12-05-2011 09:09)

Hoezo hoogte-eis is er niet?
Zie artikel 3.49 Bouwbesluit i.c.m. NEN 1087 termen en definities.
In de NEN 1087 wordt aan de leefzone de hoogte van 1,8 m? gekoppeld.

In het geval van eventuele ontheffing naar bestaande bouw is de NEN 8087(!) van kracht en dan is inderdaad de hoogte-eis vervallen.

Ik ben alleen van mening dat ontheffing mag worden verleend indien er noodzakelijkerwijs niet voldaan kan worden aan de nieuwbouweis. In dit geval zie ik niet in waarom niet voldaan kan worden aan de nieuwbouweisen...
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 12-05-2011 11:16)

Waar precies?
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
JP , van Gemeente (datum: 13-05-2011 17:08)

Leuke discussie op dit forum! Ik wil dan ook nog iets toevoegen. Ventileren met te openen ramen...zo voldoe je niet aan de eis van 20dB. Misschien wel in gesloten toestand, maar dan ventileer je niet meer. Artikel 3.2: Een uitwendige scheidingsconstructie van een gebruiksfunctie die gevoelig is voor
industrie-, weg- of spoorweglawaai, die de scheiding vormt tussen een
verblijfsgebied en de buitenlucht, heeft een volgens NEN 5077 bepaalde
karakteristieke geluidwering, die niet kleiner is dan het verschil tussen de volgens
de Wet geluidhinder geldende ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting van die
scheidingsconstructie en de grenswaarde voor het geluidsniveau in het
verblijfsgebied als aangegeven in tabel 3.1, met een minimum van 20 dB(A). Met ventilatieroosters kun je er wel aan voldoen. Of toch maar mechanische toe- en afvoeren aanbrengen dan maar? De keus is aan u.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 13-05-2011 23:14)

Geluidisolatie wordt gemeten met geopende ventilatie. Waarom zou dat met een kleine kier van een raam niet voldoen? Er is geen wezenlijk verschil.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-05-2011 20:29)

Je wilt het niet horen he? :)
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 15-05-2011 14:13)

1. Hoogte eis is nergens vastgelegd in Bouwbesluit of normen. Alleen is in de NPR 1088 gesteld dat doorgaans aan de eisen wordt voldaan als roosters boven 1,8 m worden aangebracht. Dat is heel kort door de bocht want er zijn beslist situaties denkbaar met roosters boven 1,8 m die niet voldoen, en ook met roosters beneden 1,8 m die wel voldoen.
Ik ken sowieso geen roosterleveranciers die hebben aangetoond dat hun roosters (boven 1,8 m) voldoen.

2. Een ventilatievoorziening moet regelbaar zijn, een klepraam met traploze uitzetter voldoet daaraan. De in het Bouwbesluit gevraagde voorkeursstanden hebben veel roosters inderdaad ook niet.

3. Een klepraam op de juiste kierstand voldoet aan de 20 dB(A)-eis voor de geluidwering, is vaak zelfs beter dan sommige roosters.

Samenvattend: Een traploos uitzetbaar klepraam kan als toevoervoorziening voor ventilatielucht -voor wat betreft de Bouwbesluit-toetsing- volledig gelijkwaardig zijn aan een rooster.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-05-2011 09:45)

Maar de vraagsteller heeft geen traploos instelbaar klepraam. En zels wanneer hij dat wel zou hebben, is 'KAN voldoen' niet voldoende, dat zal aangetoond moeten worden.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2011 10:11)

KLOPT IN PRINCIPE.
Maar als je dat als vergunningverlener niet kan onderbouwen waarom het niet voldoet, dan is dat wel uitermate zwak.
Het geeft weer eens aan dat de voorschriften niet erg praktisch zijn.

Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
henk odijk , van bureau1232 (datum: 17-05-2011 22:02)

Als meneer zijn adres even doorgeeft wil ik wel even zo'n traploos uitzettertje komen monteren hoor.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
henk odijk , van bureau1232 (datum: 17-05-2011 22:03)

En zullen we dat aantonen dan voortaan ook van ieder roostertje gaan vragen?
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Q. Struik (datum: 18-05-2011 08:22)

Heren, de discussie is inderdaad lekker op gang zo. :)

Een traploze raamuitzetter is inderdaad zo gemonteerd, dus dat is het probleem niet. Dit zou voor beneden een optie zijn.

Hebben jullie ervaring met het, bij de gemeente, achteraf aanvragen van de betreffende vrijstelling?

Bij voorbaat hartelijk dank!
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 18-05-2011 09:25)

Volgens mij gaat het om de sterkte van de luchtstroom bij de meting. De grootte van de doorlaat is niet beperkt. Dat zal dan geen probleem zijn daar de stroom wordt bepaald door de afvoer en een groter oppervlak van de doorlaat de stroomsterkte beperkt.

Je kunt ook aan die gemeente vragen of ze hun tijd niet beter kunnen benutten.

Gewoon maar afwachten tot ze weer in aktie komen!
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
henk odijk , van bureau1232 (datum: 18-05-2011 19:43)

Volgens mij heb je helemaal geen vrijstelling nodig, dat klepraam (met uitzetter) voldoet gewoon.
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 18-05-2011 22:35)

Ben ik met je eens.

Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Q. Struik (datum: 19-05-2011 09:06)

maar dan rest nog de bovenramen (stolpramen).

Deze zijn ook traploos regelbaar maar beginnen onder de 1.80 meter.....

Het probleem is dat ik hier veel glas heb en dus weinig kozijn en derhalve weinig 'vlees' om eventueel roosters te plaatsen. De vertrekken zijn 2 slaapkamers.

Zouden deze ook voldoen?
Re: ventilatie conform NEN 1087
Naam:
Jeroen (datum: 19-05-2011 10:50)

minimale hoogte van 1,8 meter is geen voorschrift.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl