Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vrijstaand bijgebouw
Naam: JB vd Meer, van RDM (datum: 04-05-2011 08:55)

Opdrachtgever is voornemens een bijgebouw en een overkapping te plaatsen. Dit geheel wordt getoetst als bijgebouw en zou vergunningvrij gebouwd kunnen worden. Om een verbinding te maken met een woonhuis wordt voorgesteld 2 balken door te laten lopen. Feitelijk is er dan geen sprake meer van een vrijstaand bijgebouw, dus wordt getoets als aanbouw, dit past niet binnen het bestemmingsplan. Hoe letterlijk dient de term "vrijstaand" gehanteerd te worden. Is hier jurisprudentie over? Ter illustratie, zie tekening.

Bijlage: 1.jpg Reageer
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-05-2011 13:44)

WAnneer je dat geheel als 'bijbehorend bouwwerk' toetst, ga je dan samen met de uitbouw (als deze vergunningvrij is opgericht) niet over de 30 m2 heen, of over de 50% oppervlakte van je achtererfgebied?

Een 'bouwwerk' is 'enige constructie van hout etc. etc.' En de balken zijn wat dat betreft onderdeel van de constructie van de overkapping, ook al dienen ze slechts een visueel doel.
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
JB vd Meer , van RDM (datum: 04-05-2011 14:15)

Ja, ik ga over de 30 m2 en 50% heen. Vergunningvrij mag als het bouwwerk onder de 50 m2 blijft en aan het bestemmingsplan voldoet. Bestemmingsplan schrijft voor een vrijstaand bijgebouw. Vandaar mijn vraag hoe letterlijk "vrijstaand" dient te worden ge?nterpreteerd.
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-05-2011 15:00)

Dat moet uit het bestemmingsplan zelf blijken, je zou in art. 1 en 2 daarvan terug moeten kunnen lezen wat ze met 'bijgebouw' en 'vrijstaand' bedoelen.

Ik waarschuw je vast, meestal zit daar ook een esthetisch en visueel aspect bij, waardoor juist die koppeling die je nu maakt ervoor zou kunnen zorgen dat je alsnog een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan moet aanvragen.

En wanneer ik daarnaast hoor dat je al meer dan 50% van je tuin be- of overbouwt, denk ik sowieso niet dat je in de bestemming tuin past, omdat je die voor meer dan de helft teniet doet.
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-05-2011 15:03)

hoezo 50 m2 trouwens? Art. 3 geeft als enige criterium dat het lager dan 5 mtr. moet zijn.

Kan zijn dat het een eis uit het bestemmignsplan is, maar zoals gezegd, waarschijnlijk staat er ook een opmerking in dat bestemmingsplan dat je niet meer dan de helft van je tuinbestemming mag bebouwen.
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
JB van der Meer , van RDM (datum: 04-05-2011 19:21)

60% van het gehele perceel, hier blijf ik onder
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-05-2011 21:35)

dan zou het best wel eens compleet omgevingsvergunningvrij kunnen zijn.
Re: vrijstaand bijgebouw
Naam:
JB vd Meer , van RDM (datum: 05-05-2011 07:21)

Klopt: als er geen strijdigheid is met het bestemmingsplan. Aangezien hierin omschreven staat dat een bijgebouw vrijstaand moet zijn is er letterlijk gezien sprake van een strijdigheid. Echter: de koppeling is "slechts" met twee balken. Hoe letterlijk "vrijstaand" te nemen? Vandaar mijn zoektocht naar vergelijkbare gevallen/ jurisprudentie.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl